Foto: Lyudmila Logvinenko/Pexels

Bebek ve Çocuklarda Parmak Emme

0 Shares
0
0
0

Emmek bebeklerin doğuştan getirdiği reflekslerden biri. Diğerleri gibi yaşamsal öneme sahip. Çünkü öncelikle bebeğin beslenmesini sağlıyor.

Parmak emmek, emme refleksinin bir göstergesi.

Bebek henüz anne rahminde iken parmağını emebiliyor. Doğumdan sonra da bu davranışı devam ettirebiliyor.

Öyle ki parmak emmek sadece bir açlık göstergesi olmaktan çıkıp bebeğin kendi kendini sakinleştirmesinin, güvende olduğunu kendine hatırlatmasının yollarından biri haline geliyor.

Her şey iyi güzel de, parmak emmenin çocukluk dönemine uzamasıyla ebeveynleri kaygı sarabiliyor. Bu çocuk parmak emmeyi bırakacak mı? Yoksa çocuğun bir sorunu mu var? Parmak emmek dişlere zarar verir mi? Ya kalıcı dişler ile çenede deformasyon olursa…

Yazımızda bu konuda sorulabilecek pek çok soruya cevap aradık. İyi okumalar…

 

 

Parmak Emme Nedir?

Emmek bebeklerin olağan reflekslerinden biri.

Parmak emme bebekler ve küçük çocuklar arasında sık rastlanan bir durum.

Pek çok bebeğin daha anne rahmindeyken parmaklarını ağızlarına soktuklarını görürsünüz.

Parmak emme, aynı zamanda besleyici olmayan, yani beslenmeye dayanmayan emme olarak bilinir. Ve bazı yararları vardır:

  • Bebeğin erken dönem duygu kontrolü yöntemidir.
  • Bebeğin rahat ve güvende hissetmesini sağlar.
  • Bebeğin sakinleşmesine ve odaklanmasına destek olur.

Pek çok bebek ya da çocuk yaş aldıkça parmak emmeye karşı daha az istek duyar.

Ancak bazıları için bu bir alışkanlık olur ve çocuk uzun yıllar parmak emmeyi “sakinleşme ya da uykuya dalma” yöntemi olarak kullanır.

Çocuklar parmak emmeyi genellikle 2-4 yaşları arasında kendiliğinden bırakır. Bazıları içinse bu alışkanlık okul yıllarına kadar sürer. Çocuğun parmak emmeyi bırakması için dışarıdan müdahale etmek gerekebilir.

 

Bebek Parmağını Neden Emer?

Bebek bazı motor tepkilerle doğar. Bunlara refleks denir.

Arama ve emme bebeğin doğuştan getirdiği refleksler arasındadır.

Bebek anne karnındayken dahi parmağını emer. Doğduktan sonra zaten emer. Çünkü emme her şeyden önce bebeğin kendini güvende hissetmesinin bir yoludur. Çoğu bebek parmağını emerek kendini sakinleştirir ve o şekilde de uykuya geçer.

Şimdi bebeğin parmağını neden emdiğine madde madde bakalım:

  • Bebekler emmek üzere doğar: Emmek olağan bir yenidoğan refleksidir. Çünkü bebek bu şekilde beslenir. Yani bebeğin emmesi yaşamsal öneme sahiptir.
  • Emmek bebeğin sakinleşmesini sağlar: Bebek karnı doyduktan sonra dahi bir süre emmeye ihtiyaç duyabilir. Bu onun tekrar beslenmeye ihtiyaç duyduğu anlamına gelmez. Bebek “besleyici olmayan” emmeye de ihtiyaç duyar. Çünkü emmek aynı zamanda bebeğin sakinleşme yollarından biridir. Emzik emmenin temel nedenlerinden biri budur.
  • Başparmak daima bebekle birlikte: İşte bu da bebeğin parmağını emmesinin bir diğer nedeni. Emzik ya da meme istemek yerine bebek, parmağını ağzına götürür. Çünkü parmak hep orada. Kolayca ulaşılabilir durumda. Elbette ilk başta bebek bilerek parmağını ağzına götürmedi. Ancak sonradan bunun ne kadar rahatlatıcı bir faaliyet olduğunu fark etti. Ve sonrası dans…

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı
Neden Olur?

Çocuklar parmaklarını emer çünkü parmak emmek rahatlatıcı ve sakinleştiricidir. Çocuğunuz bunu muhtemelen anne karnında deneyimledi ve doğduktan sonra da iyice geliştirdi.

Artık çocuğunuz;

  • korkunca
  • yorulunca
  • sıkılınca
  • hastalanınca parmağını emiyor.

Kreşe ya da anaokuluna başlarken ya da yaşamındaki başka değişikliklere uyum sağlamaya çalışırken de büyük olasılıkla parmak emmeden güç alıyor.

Uykuya dalarken de emiyor dediğinizi duyar gibiyim. Evet, uzmanlar uykuya geçerken kendisini rahatlatmaya çalışan çocuğun da parmak emdiğini söylüyor. Hatta bir bebek ya da çocuk gece yarısı uyandığında da uykuya tekrar dönebilmek için parmağından destek alabilir.

Peki çocuğun parmak emmesi konusunda yapılması gerekenler nedir?

Bebekken iyi hoş ancak bebek artık bir çocuk olduğunda, parmak emme davranışının sürmesi endişe yaratabilir.

Bu konuda uzmanların bazı önerileri var, gelin onlara bakalım:

Çok fazla endişe etmeyin: Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre pek çok çocuk dişlerine ya da çenesine zarar vermeden parmağını emebilir. Ancak bu durum kalıcı dişlerin çıkışına kadar geçerli. Pek çok çocuğun kalıcı dişlerinin 6 yaşından önce çıkması beklenir.

Şunu da aklınızda tutun: Parmak emmek her zaman eşit derecede zarar vermez. Çünkü parmak emmenin de her çocuğa göre değişen yoğunluğu vardır. Bazı çocuklar çok güçlü emmez. Bazı çocuklar ise güçlü ve yoğun şekilde emer.

Çocuğunuzun tekniğini gözlemleyin: Çocuğunuz parmağını güçlü şekilde emiyorsa, bu alışkanlığa müdahale etme ihtiyacı doğabilir. Genellikle 4 yaş civarında bir müdahale gerekebilir.

Mutlaka çocuk doktorunuz ve bir çocuk psikoloğu ile konuyu görüşün.

Ayrıca çocuğun ağız yapısı ya da dişlerinde farklılık görüyorsanız, bir diş hekimine danışmayı sakın ihmal etmeyin.

Çocuğun parmağı, emmeden dolayı kızarık ya da çatlak bir görünüm aldıysa, parmağına nemlendirici sürmeyi deneyin. Bunu çocuk uyurken yaparsanız, parmağını doğrudan ağzına götürme riskini elemiş olursunuz.

Çocuklar genellikle 2-4 yaşları arasında parmak emmeyi kendiliğinden bırakır. Bazı çocuklarda bu alışkanlık daha uzun sürebilir.

Okullardaki akran baskısı bu alışkanlığı bırakmada caydırıcı bir etken olabilir. Aynı zamanda da kalp kırıcı. Bu nedenle 4 yaş itibariyle parmak emmeye devam eden çocuğunuz için mutlaka bir çocuk psikoloğu ile görüşüp fikir alın.

Çocuğa baskı yapmayın: Okul öncesi dönemdeki bir çocuğu cezalandırmak ya da parmağını ağzına götürmemesi için azarlamak işe yarayan yöntemler değil ne yazık ki. İşe yaramadığı gibi çocukla ilişkinize zarar verebilirler. Ayrıca çocuğun parmağını bantlamak gibi yöntemler de haksız tutumlar çünkü çocuk bunu rahatlamak ve güvende hissetmek için yapıyor, unutmayın. Dahası, çocuğu parmağını emmemesi için uyarmak konunun altını çizip çocukta daha fazla istek uyandırabilir.

Zamana bırakın: Uzmanlar, bir çocuğun kendini rahatlatmak ve sakinleştirmek için başka bir yol bulması durumunda parmak emmeyi bırakabileceğini söylüyor.

Yani şöyle: Diyelim ki çocuğunuz acıktığında parmağını ağzına götürüyor. İleriki bir zamanda çocuk acıktığında buzdolabını açacak ya da aç olduğunu size söyleyecek ve böylece parmağını emmeye ihtiyaç duymayacak.

Parmak emmenin yerine başka aktiviteler koymaya çalışın: Bunun için sıkı bir çalışma ve iyi takip gerekiyor. Öncelikle çocuğunuz ne zaman, hangi ihtiyaç durumlarında parmak emiyor? Bunu belirleyin.

Diyelim ki çocuk, çizgi film izlerken parmak emiyor çünkü heyecanını ancak bu şekilde yönetebiliyor. O zaman çocuğun eline rahatlıkla sıkabileceği bir plastik top verin. Parmak kuklalaları da işe yarayabilir. Çünkü bu kuklalar çocuğu oyuna davet eder.

Çocuk yorulduğu zaman parmak emiyorsa, uyku zamanında düzenleme yapabilir, çocuğun daha önce uyumasına ya da uykusunu alması için daha uzun süre uyumasına destek olabilirsiniz. Çocuğun uykuya dair verdiği başka işaretler varsa onları değerlendirmek de işe yarayabilir.

Çocuk sinirlendiğinde parmak emiyorsa duygularını ifade etmesi için onu teşvik edebilirsiniz.

Özetle anahtar yaklaşım şu: Çocuk her ne sebeple parmak emiyorsa onu tespit edip yerine başka bir aktivite teklif etmek.

Sağlıklı bağlanmaya dayalı bir çocuk-ebeveyn ilişkisinde bunu yapmamanız için bir sebep yok. Çözümleri birlikte bulabilir ve sonunda çocuğun kendiliğinden parmak emmeyi bırakmasını sağlayabilirsiniz.

 

Parmak Emen Bebeğe Ne Yapmalı?

Uzmanlar bebeklik döneminde parmak emmenin sorun olmadığını söylüyor. Aslında parmak emmenin bakım veren ebeveynlere başka işlerini yapmak ya da kısa süreli dinlenmek için zaman bile tanıdığı söylenebilir.

Diğer yandan parmak emmenin konuşma bozukluklarına yol açabileceği şeklinde yaygın bir kanı var. Uzmanlar bu kanının doğruluk payı olmadığının altını çiziyor. Çünkü elde kanıtlanmış bir bilimsel veri yok.

Kısacası parmak emmek bebeklik çağında normal karşılanan bir durum.

Sorun olarak görülmeye başlanacak dönem ise çocuğun süt dişlerinin dökülüp yerine kalıcı dişlerin çıktığı dönem. Bu noktada da problem olma durumu çocuktan çocuğa değişebilir. Çok güçlü parmak emen çocuklarda dişlerin sıralanmasında sıkıntı olabilir.

Parmak Emmeye Ne Zaman Müdahale Etmeli?

Parmak emmenin en olumsuz tarafı, çocuğun kalıcı dişlerinin yerleşiminde bozukluklara yol açabilmesi. Kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemde parmak emmeye ebeveyn müdahalesi gerekebiliyor.

İnanır mısınız, etkin müdahalenin yolu aslında beklemek ve görmek. Belki çocuk kendiliğinden parmak emmeyi bırakacak?

Durum bu şekilde gelişmezse, bir çocuk doktoru ve çocuk psikoloğundan yardım isteyin.

Aşağıda ebeveyn müdahalesi konusunda bazı öneriler var.

  • Asla katı bir tutum içinde olmayın: Ebeveynlerin parmak emme konusunda yaptığı en büyük hatalardan biri sinirlenmek. Bebeğin parmak emmesinin nedenlerinden biri stresi, gerginliği, kaygıyı, korkuyu, güvensizliği yönetebilmek. Bunun üstüne gitmenin ne anlamı olabilir?
  • Bebeğe kendi yolunu bulması için zaman tanıyın: Çoğu bebek bu alışkanlığı kendi kendine bırakır.
  • Dikkati başka yönlere çekmek: Bebeğin ne zaman parmak emdiğini takip edin. Bu, tetikleyicileri bulmanızı sağlar. Örneğin çocuk televizyon seyrederken ya da odada yalnız kaldığında parmak emiyor olabilir. Çocuğu odada yalnız bırakacaksanız, onunla konuşun. “Mutfağa gidiyorum, elma alıp geleceğim. Kırmızı araban burada, belki sürmek istersin” diyerek odadan çıkabilirsiniz. Ve sonra süreyi uzatmadan hemen geri gelin. Böylece çocuk size güvensin. Kaygı oluşmasın.
  • Onunla konuşun: Bebek konuşması ile onunla sık sık konuşun. Şefkatli ve nazik bir dilde onunla sohbet edin. Ona sevildiğini, güvende olduğunu hissettirin. Parmak emmesine gerek olmadığını söyleyin. Ancak ısrar etmeyin.

 

2 Aylık Bebek Neden Parmağını Emer?

2 aylık bebek parmağını emer çünkü emmek doğal bir reflekstir.

Parmak emmek ya da kendini herhangi bir nesne ile yatıştırmak bebekler arasında sık rastlanan bir durumdur.

Bu şekilde bebek mutlu ve güvende hisseder.

 

Parmak emerek bebek çevresindeki dünyayı tanır, kendini sakinleştirir ve sonra da uykuya dalar.

 

Çoğu çocuk parmak emmeyi kendi kendine bırakır. Ancak siz de çocuğunuza bu alışkanlığını bırakmak konusunda sessizce destek olabilirsiniz. Örneğin sevimli bir peluş oyuncağı konfor nesnesi olarak bebeğinize önerebilirsiniz.

Ve tabii ilişki konusu…

İnsan ilişki yoluyla dünyayı tanır ve gelişir. Bebeğinizle daha ilk günden (anne karnından itibaren) şefkatli bir ilişki kurmayı ihmal etmeyin.

Onunla konuşun, dans edin; ona şarkı söyleyin. Birlikte yaptığınız faaliyetleri açıklayın. Kısa cümleler, ten teması, tatlı gülümsemeler bebeğe güvende olduğunu ve sevildiğini hissettirir. Ve bebek zamanı geldiğinde gelişiminin diğer evrelerine doğru sağlıkla yol alır. Bir bakmışsınız parmak emme geride kalmış.

 

Bebeklerin Parmak Emmesi Zararlı mı?

Parmak emmek bebekler açısından normal bir durum.

Parmak emmenin problem yaratma potansiyeli, bebeğin süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerinin çıkma evresinde belirebiliyor.

Bu durum birkaç kritere bağlı.

  • Çocuğun gelişimi,
  • Çocuğun parmağını ne sıklıkla emdiği,
  • Çocuğun parmağını ağzına sokma açısı,
  • Çocuğun parmağını ne yoğunlukta emdiği kalıcı diş çıkarma döneminde parmak emmenin verebileceği zararı belirleyebiliyor.

Bebeklik döneminden çıkan çocuğunuzda, parmak emmenin zararlı olabileceği konusunda endişeliyseniz, ilk yapmanız gereken konunun uzmanlarına danışmak.

  • Bir çocuk doktoru,
  • Bir çocuk diş hekimi,
  • Bir çocuk psikoloğu ile görüşün.

Çocuğunuzun süregiden parmak emme alışkanlığının nedenlerini araştırın. Uzmanlardan bu alışkanlığın çocuğun gelişiminde bir sorun yaratıp yaratmadığını öğrenin.

Parmak emmenin diş ve ağız sağlığı üzerindeki olası zararlarına gelince…

Uzmanlar çocuğun parmak emme alışkanlığının yapısına göre aşağıdaki sorunların ortaya çıkabileceğini söylüyor:

  • Çocuğun üst çene kemiği öne doğru çıkıntı yapabilir.
  • Üst ön dişleri alt dişlerine göre önde olabilir.
  • Alt çene ön dişler arkaya doğru eğilebilir.
  • Çocuğun alt ve üst dişleri arasında açıklık olabilir.
  • Çocuk alt ve üst dişlerini birleştiremiyebilir.
  • Çocuğun damağı çukurlaşıp daralabilir.
  • Çocuğun dili ağzının içinde normal bir pozisyonda olmayabilir.

Önemli not: Unutmayın bunlar olasılıklar. Çocuğunuzun parmak emmesi bunları yaşayacağı anlamına gelmez. Ve çocuğunuzla ilgili en doğru teşhis ve tanıyı onu takip eden ilgili uzman koyabilir. Siz de çocuğunuzu gözlemleyerek tanıyı koyacak uzmana destek olabilirsiniz.

 

3 Yaşındaki Çocuk Neden Parmak Emer?

1-3 yaşları arasındaki çocuklar için parmak emmek ya da emzik kullanmak doğal bir durum.

Çünkü çocuk bu şekilde hayatındaki yenilikler karşısında kendini destekler.

Nasıl yenilikler derseniz? Örneğin tüm gece uyumak, aile ile birlikte masada yemek yemek, uzun bir araba yolculuğuna çıkmak, yeni bir eve alışmak, annenin doğumdan sonra işe dönmesine uyum sağlamak… Yani aslında çocuk bir şekilde değişimi, stresi, kaygıyı, bazen öfkeyi, hüsranı, heyecanı yönetmeye çalışır.

Emmek çocuğun anne rahminde başladığı ve bebek olarak iyice geliştirdiği bir yetenek. Zaten emmek olmasa bebek beslenemezdi değil mi?

Bebek büyüdükçe ebeveyn olarak parmağını ya da emziğini emmesi sizi kaygılandırabilir. Çocuğun gelişiminin olumsuz etkilenebileceğini düşünebilirsiniz.

Sakin olun. Uzmanlar 4 yaşından sonrası için bir müdahale gerekebileceğini söylüyor. Ancak 3 yaşındaki bir çocuğun parmak emmesi olağan karşılanıyor.

 

Bebeklerin Başparmak Emmesi Nasıl Engellenir?

Bir bebeğin başparmağını emmesi doğuştan gelen emme refleksinin bir sonucudur. Emme refleksi bebeğin beslenmesini sağlar. Yani yaşamsal öneme sahiptir.

Ayrıca bebekler kendilerini sakinleştirmek ve güvende hissetmek için de emerler. İşte bu nedenle kendini sakinleştirmek ve uykuya dalmak ihtiyacındaki bir bebekte parmak emme davranışı gelişebilir.

Bebekler 6 ya da 7. ayda veya 2-4 yaşları arasında parmak emmeyi kendiliğinden bırakabilir.

 

4 yaşından sonra bu alışkanlığı sürdüren çocuklarda sınır, genellikle kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemdir.

Özetle bir bebeğin başparmağını emmesini engellemek için bir neden yoktur. Burada dikkati en çok bebeğin parmak emme süresine, yoğunluğuna ve hangi ihtiyaçla emdiğine vermek gerekir.

Uzman görüşlerine göre zamanında tüm ihtiyaçları görülen bebeklerde parmak emme davranışı kendiliğinden ortadan kalkar. Ortadan kalkmama durumunda ise kaygıya teslim olmadan uzman görüşüne başvurmakta fayda var.

 

Parmak Emmek Kaç Yaşına Kadar Normal?

Mayo Klinik uzmanlarına göre pek çok çocuk 6 ya da 7. ayda veya 2-4 yaşları arasında parmak emmeyi kendiliğinden bırakır.

Ancak bir çocuk bu davranışı kendiliğinden bıraksa dahi stres zamanlarında bu davranışa tekrar geri dönebilir.

Peki biz ebeveynler olarak bu konuya ne zaman dahil olmalıyız?

Bir çocuğun parmak emmesi genellikle kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı döneme kadar sorun oluşturmaz. Diş sorunlarına dair risk ise çocuğun parmağını ne sıklıkta, ne süreyle ve ne yoğunlukta emdiğine bağlıdır.

Geniş bir uzman kitlesi 3 yaşından önce parmak emme davranışının bitmesi gerektiğinin altını çizer. Amerikan Pediatristler Birliği ise müdahale gerektiren yaşın 5 olduğuna işaret eder.

Siz yine de çocuğunuzu iyi gözlemleyin.

Bebeklik döneminden sonra çocuk parmağını ne sıklıkta ve hangi ihtiyaçta emiyor, dikkat edin. Bu davranışın problem oluşturduğunu düşündüğünüz noktada kaygıya teslim olmadan ve çocuğa müdahalelerde bulunmadan önce uzman görüşü alın.

 

Parmak Emen Çocuk İçin Ne Yapmalı?

Çocuğunuzun süt dişleri dökülüyor ve kalıcı dişleri geliyorsa, belki de parmak emme konusunu gözden geçirmeniz gerekiyordur.

Uzmanlar başlangıç için iki strateji öneriyor.

Birincisi çocukla bu konuyu konuşmak. Çocuk parmağını emmeye son vermeye hazırsa ve bunu istiyorsa konuşmak iyi bir yöntem olabilir.

İkincisi parmak emme konusuna kayıtsız kalmak. Bazen hiç ilgilenmemek de çocuğun parmak emmeyi bırakmasını sağlayabilir.

Bu iki strateji de işe yaramıyorsa aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Çocuğa pozitif destek verin: Çocuğunuzu övün. Parmağını emmediği için onu destekleyin. Çocuğa ulaşılabilir hedefler koyun. Örneğin yatmadan önce 1 saat boyunca parmak emmemesi gibi. Sonra ona beğendiği bir etiket ya da hoşuna gidebilecek başka bir küçük hediye verebilirsiniz.
  • Çocuğu bu davranışa götüren nedenleri belirleyin: Çocuğunuz ne zaman parmak emiyor? Stres, kaygı, yorgunluk ya da başka herhangi birşey; nedeni bulun. Ve çocuğu parmak emme davranışından alıkoyacak bir yöntem geliştirin. Belki sarılmak, sizinle konuşmak ona iyi gelecek. İlk seferde işe yarayacak yöntemi bulamayabilirsiniz. Ancak vazgeçmeyin. Denemeye devam edin.
  • Çocuğu nazikçe uyarın, sözleriniz özenli olsun: Çocuğunuz parmağını ağzına götürdüğünde sakin ve nazik bir şekilde onu uyarın. Eleştirmeyin, sinirlenmeyin, sert sözler kullanmayın. Ve o an parmağını ağzına neden götürdüğünü anlamaya çalışın. Nedeni bulduğunuzda çocuğunuzun ihtiyacını göreceksiniz.

 

Parmak Emen Bebek Memeyi Neden Reddeder?

Bebeklerde meme reddinin pek çok nedeni olabilir. Ve çoğu zaman bir bebeğin memeyi neden reddettiğini bulmak güçtür.

La Leche League’in yayınladığı  meme reddinin doğrudan nedenleri arasında parmak emmek yer almıyor.

Aşağıda meme reddinin olası nedenlerini bulabilirsiniz.

  • Annenin kullandığı deodorantı, sabunu, parfümü vs. değiştirmesi ve farklı kokması
  • Annenin stres altında olması (iş değişikliği, aile içi sorunlar, taşınma, iş seyahati, işe geri dönme vs.)
  • Bebeğin kulak enfeksiyonu, tıkalı burun, ağız içi yara, pamukçuk gibi nedenlerle sağlık sorunları yaşaması ve emmenin güç hale gelmesi
  • Diş çıkarma döneminde bebeğin diş etlerinin ağrıması, acıması
  • Annenin bebeği besleme düzeninde değişiklik yapması (işe geri dönme nedeniyle daha seyrek emzirme, emzirme saatlerini öteleme, bebeği uzun süre ile bakıcıya emanet etme vs.)
  • Bebeğin annenin memesini ısırmasıyla annenin sert tepki vermesi ve bebeğin korkması
  • Yeni hamilelik nedeniyle annenin süt akışının azalması
  • Yumurtlama döneminde annenin süt kaynağının geçici olarak azalması
  • Annenin hastalık nedeniyle ilaç kullanması ve bu durumun süt kaynağını etkilemesi

Bebeğinizin parmak emme alışkanlığı nedeniyle memeyi reddettiğini düşünüyorsanız çocuk doktorunuzla ya da bir emzirme danışmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

 

Bebeğin El Emmesi Nasıl Engellenir?

Bir bebeğin el ve parmak emmesinin ardında bazı nedenler yatar.

Bunlardan bazıları:

  • Bir bebek için el ve parmak emmek çoğunlukla fazla uyaranla baş etmek anlamına gelir. Yeni bir ortam, çok sayıda insan, gürültü, ses gibi faktörler bebek için fazla olabilir. Emmek bebeğe güvende olduğunu hatırlatır.
  • Bebeğin elini ya da parmağını emmesinin bir diğer nedeni açlıktır. Bebeklerde Acıkma yazımızda detaylı bilgiyi okuyabilirsiniz. El ya da parmak emerek bebek, karnının acıktığına dair bilgi veriyor, yani iletişim kuruyor. Ayrıca bebekler büyüme atakları sırasında da, beslenmenin hemen ardından bile el veya parmaklarını emebilir.
  • Bebek sıkılmış olabilir. Oyun oynamak isteyebilir. Kendisiyle ilgilenilmesini bekleyebilir. Böyle zamanlarda da elini ya da parmağını emmeye başlayabilir.
  • Bebek odanın içinde ebeveynini göremezse, gazı varsa ya da bezi ıslaksa hemen ağlamaya başlamayabilir. Parmak ya da el emmek bebeğin kendi kendini yatıştırmasını sağlar.
  • Pek çok bebek annesinin ya da biberonun memesini emerken uyuyakalır. Bebek uykuya dalmak için elini ya da parmağını emebilir.
  • Bebek büyürken diş çıkarma süreci de başlar. Bu kimi zaman sancılı ve bebeğe rahatsızlık veren bir durumdur. Bebek elini ya da parmağını emerek acısını bastırır.
  • El ya da parmak emmek bebeğin dış dünyayı keşif yollarından biri olabilir. Görme ve işitme duyuları henüz tam gelişmediği için tad alma duyusu yoluyla çevresini tanımaya çalışabilir.

İşte yukarıdaki gibi nedenlerle bebek emer.

El ya da parmak emmek 6 veya 7. ayda ya da 2-4 yaş arasında genellikle kendiliğinden sona erer.

Peki sona ermezse ne olur? Bebeğin el ya da parmak emmesini nasıl engellersiniz?

Hadi şimdi neler yapılabileceğine göz atalım.

  • Özellikle büyüme atakları döneminde  bebek açlıktan elini ve parmağını emer. Bunu fark ettiğiniz anda bebeği besleyin.
  • Bebek elini ağzına soktuğunda ona bir oyuncak verin. Bebek oyuncağı tutmak isteyecek, bunun için elini ağzından çıkaracak. Yalnız bebeğin oyuncağı ağzına götürme olasılığını düşünerek ona temiz bir oyuncak vermeyi ihmal etmeyin. Bu arada bebeğin boşta kalan elini ağzına götürme olasılığını da göz önünde bulundurun.
  • Rahat olun. Bebek elini ya da parmağını emdi diye dert etmeyin. Size düşen bebeğin ihtiyaçlarını gözlemlemek ve bunlara zamanında yanıt vermek. İnanın tüm ihiyaçları zamanında, sevgiyle karşılanan bir bebek el emmeyi de çocukluk yaşlarına taşımayacak.
  • Diş çıkarmanın yarattığı sıkıntı bebeğin elini ağzına götürmesine neden olabilir dedik. Soğuk diş kaşıma halkası bir çözüm olabilir, evde mutlaka bulundurun.
  • Bazı bebekler karınları tok, bezleri temiz olsa bile emmek isteyebilir. Böyle bir durumda emzik vermek el emme alışkanlığını kırabilir.
  • Bebeğinizle zaman geçirmeye özen gösterin. Dikkatinizi ona verin. Onunla konuşun, oyun oynayın. Ona şarkı söyleyin. Küçük uyaranlarla bile bebek elini ya da parmağını emmeyi unutur.

 

Parmak Emmek Diş Yapısını Bozar mı?

Parmak emmenin bebeğin diş yapısı ile ilgili sorun yaratma olasılığı, süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Bu da yaklaşık 4 yaş anlamına gelir.

Öncesinde kaygılanmak için bir neden olmasa da çocuğunuzu ve alışkanlıklarını yakından takip etmenizi öneririz.

Çocuğun parmak emme alışkanlıkları nasıl?

  • Ne zaman emiyor?
  • Ne sıklıkta emiyor?
  • Nasıl bir güçle emiyor?

Çocuğunuzun diş ve ağız yapısının parmak emmeden olumsuz etkilenmesinden endişe ediyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekimi ile görüşün.

Bazen bir uzmanın uygun bir dille söyledikleri çocuklar üzerinde etkili olabiliyor. Belki de bir diş hekimi çocuğunuzun uzayan parmak emme alışkanlığından vazgeçmesini de sağlayabilir.

Peki hiçbir şey işe yaramaz ve çocuğunuz parmak emmeyi bırakmazsa…

Sakin kalmaya çalışın. Çocuğa baskı uygulamayın.

Bir çocuk psikoloğu ile bu konuda nasıl bir yol çizebileceğinizi görüşün.

 

Bebek Parmak mı Emsin Emzik mi?

Bütün bebekler parmaklarını emer.

Anne rahminde bile bebek parmağını emebilir. Doğduktan sonra zaten emer. Çünkü emmek bir reflekstir. Bebek beslenmenin yanı sıra kendini sakinleştirmek, uykuya dalmak, yani aslında duygu regulasyonu yapmak için emer.

Emzik emmek ise ebeveynin inisiyatinde olan bir konudur. Emzik Kullanmak yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bebek parmak mı emsin emzik mi sorusuna cevap vermek zor.

Emzik teklif etmeseniz de bebek parmağını emebilir.

Her bebek emzik kabul etmeyebilir.

Bebek parmak emmeyi kendiliğinden bırakabilir ancak emziği bırakması için
belki de müdahale etmeniz gerekebilir.

Bebeğin parmak emmesi aileyi kaygıya sürükleyebilir. Emzik emmek zihinlerde daha olağan karşılanabilir.

Bebeğe sorsanız, parmak emmeyi tercih edebilir. Çünkü parmağı her zaman kendisiyle birlikte. Gecenin bir yarısı kaybolmaz, yere düşmez.

Tüm bebekler parmağını kısa ya da uzun süre emer. Bebekliğin erken dönemlerinde emme ihtiyacı uygun şekilde karşılanmış bebekler, parmak emmeyi kendiliğinden bırakır. Bebekler nadiren bu davranışı çocukluk dönemine taşır.

Diş hekimlerine sorsanız onlar da emzik kullanmayı tercih edebilir. Çünkü çocuk için bir emzik üst dişlerini öne doğru iten bir kaldıraç olamıyor. Ve emziği sonsuza kadar “kaybetmek” mümkün.

Parmak Emmenin Artıları ve Eksileri

  • Kolay ulaşılabilir.
  • Duygu kontrolü sağlar.
  • Emzik kullanımına göre daha hızlı uykuya götürür.
  • Belli bir yaştan sonra diş ve çene sorunlarına yol açabilir.

Emzik Kullanımının Artıları ve Eksileri

  • Ebeveyn kontrolü sağlar.
  • Araştırmalara göre uyku sırasında emzik emmek Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltıyor.
  • Anne memesini emmeyi azaltabilir.
  • Östaki borusunu açtığı için kulak enfeksiyonlarına yol açabilir.

 


Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.

 

Kaynaklar: askdrsears.com, healthday.com, whattoexpect.com, webmd.com, nationwidechildrens.org, babycenter.com, whattoexpect.com, mayoclinic.org, llli.org

 

 

 

0 Shares
You May Also Like