Bebek masajı bebekle bağ kurmanın en güzel yollarından biri. Bunun yanı sıra bebeğin sağlıklı gelişiminde pek çok faydası var.
Öncelikle bebeğe sevildiğini hissettirir. Onu rahatlatır. Bebeğin dokunulma ihtiyacını karşılar.
Dokunulmak, bebek için en elzem ihtiyaçlardan biri.
“Tensel uyarı bebeğin kendi bedeninin farkına varmasının ilk araçlarından biridir” diyor Doğal Ebeveynlik Uzmanı Aletha Solter, Bilinçli Bebek kitabında: “Dokunmak, kelimenin gerçek anlamıyla bebekleri hayata kavuşturur. Tensel uyaranların dokunma, kucağa alma, pışpışlama, okşama, masaj yapma ve emzirme gibi çok farklı biçimleri olabilir.”
İşte böylesine önemli bebek masajı konusunu bu yazıda tüm detaylarıyla ele alıyoruz. İyi okumalar…
Bebek Masajı Nedir?
Bebek masajı;
- bebekle ebeveyni arasındaki bağı güçlendirmenin;
- yumuşak dokunuşlar yoluyla bebeğin büyüme ve gelişimini tetiklemeye yardım etmenin bir yolu.
Bebeğe masaj yapmaya başlamak için doğru zamanın ne zaman olduğunu merak ediyorsanız, doğumdan hemen sonra diyebiliriz.
Uzmanlar doğumun ardından temizlenen ve
anneye verilen bebeğe yumuşak şekilde
dokunmanın çok önemli olduğunu söylüyor.
Diğer yandan gerçek anlamda bir masaj için uygun zamanı bekliyorsanız, cevap aslında yine aynı: Bebeklerin hızlı bir fiziksel ve zihinsel gelişim içinde olduğu ilk 3 ayda bebek masajına başlamanız çok yerinde olur.
Çünkü nedir bebek masajı? Olabildiğince yumuşak ve hafif hareketlerle bebeğe dokunmak.
Amacımız nedir peki? Bebeği dokunuşlarımızla rahat ettirmek ve onu güvende hissettirmek.
Masaj bebeğe ben buradayım, seninleyim,
seni seviyorum demenin bir yolu.
Bebeklere Masaj Nasıl Yapılır?
Bir bebeğe masaj yapmanın başlangıç noktası ne biliyor musunuz?
1. Masajı gözünüzde büyütmemek
2. Yumuşak dokunuşlarla bebeğe şefkat göstermenin karşılıklı besleyici bir ilişki olduğunu hissetmek.
Tüm bunları hissedemiyorsanız da, sorun yok. Bebekle kaliteli zaman geçiriyorum diye düşünün.
Şimdi gelelim bebeklere masaj nasıl yapılır sorusunun cevabına…
Aşağıda temel bazı yönergeler bulacaksınız. İşin özü yumuşak ve nazik olmak, dikkati bebeğin tepkilerine vermek.
1. Ortamı ve kendinizi hazırlayın:
Ellerinizi yıkayın ve ısıtın. Ortam ısısına dikkat edin. Yaklaşık 23 derece uygundur. Daha geniş bir aralık isterseniz 23-26 derece diyebiliriz. Dilerseniz hafif bir müzik açın. Telefonunuzu kapatmayı ya da sessize almayı unutmayın.
2. Bebeği güvenli bir şekilde yatırın:
Düz, güvenli ve rahat bir zemin seçin. Varsa bir bebek alt değiştirme ünitesi, sizin yatağınız ya da üzerine bir battaniye koyduğunuz sert bir zemin olabilir. Hatırlatmamıza gerek yok aslında ama yine de söyleyelim: Bebeği özellikle yerden yüksekliği olan açık alanlarda yalnız bırakmayın.
3. Bebeğin giysilerini çıkarın:
Dilerseniz bebeğin bezini de çıkarabilirsiniz. Tüm gün bez ile yaşayan bebeğin teninin havalanması iyi olabilir.
4. Hareketlerinizin yumuşak olmasına dikkat edin:
Kendinizi şöyle bir yoklayın. Sakin ve huzurlu mu hissediyorsunuz? Yoksa bebek masajına tamamlanması gereken görev olarak mı bakıyorsunuz? Eğer öyleyse masaj yapmayın. Değilse bebeğin tenine temas ederken yumuşak ve nazik olduğunuzdan emin olun. Şöyle düşünün, bebeği ovmuyorsunuz. Bebeğin yumuşak cildine nazik dokunuşlarla temas ediyorsunuz.
5. Bebeğin bedeninin farklı bölgelerine dokunun:
Örneğin neresi diyeceksiniz. Aslında hemen hemen her yeri. Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta şu: Bebeğin bazı bölgeleri daha hassas olabilir ve bebek o bölgelere dokunulmasından hoşlanmayabilir. Bunu tepkilerinden anlarsınız.
- Yumuşak ve nazik dokunuşlarla bebeğin ayaklarına masaj yapın.
- Bebeğin bacaklarına boydan boya masaj yapmayı unutmayın.
- Ellerinden başlayın ve bebeğin kollarını da kapsayacak şekilde masaja devam edin.
- Bebeğin karın bölgesini saat yönünde dairesel hareketlerle masajdan mahrum etmeyin. Bebeğin sindirim sistemi de bu yönde çalışır.
- Bebeğin göğsünü es geçmeyin.
- Boyun ve kafaya aman dikkat! Bebeğin başında hala yumuşak noktalar olduğu için kafa masajı yapmayın. Buralar en hassas bölgeler.
- Bebeği dikkatle yüzüstü yatırın. Ve bebeğin sırtına nazik hareketlerle masaj yapın.
6. Bebekle bağ kurun:
Masaj sırasında yumuşak bir ses tonuyla bebekle konuşun, ona şarkılar söyleyin. Bebeğin gözlerinin içine bakın, ona gülümseyin, ona sizin için ne kadar değerli olduğunu hissettirin.
7. Durmanız gereken zamanı bilin:
Bunun için bebeğe dikkat vermeniz ve tepkilerini kontrol etmeniz gerekir. Bebekler her şeyi anlatır. İfadesi değişir, farklı sesler çıkarır, huysuzlanır. O zaman hemen o bölgeye masaj yapmayı bırakın, başka bir bölgeye geçin. Yok, bebek yine huysuzlanıyorsa bebeği usulca giydirin. Belki karnı acıktı, üşüdü ya da sıkıldı.
Bebek Masajı Teknikleri
Bebek masajında dikkat edilmesi, göz önünde bulundurulması, özen gösterilmesi ve asla yapılmaması gerekenler öğrenilmeli ve akılda tutulmalı. Masaj tekniklerini de zaten bunlar oluşturuyor.
Ama şunu bilin ki bebeğinize masaj yapmak için herhangi bir masaj programını takip etmeye ihtiyacınız yok.
Bebek masajının en önemli öğelerini şöyle sıralayabiliriz:
- istek ve adanmışlık
- zaman
- rahat ve güvenli ortam
- esneklik
Bunlara ek olarak bebeğe masaj yaparken bir yağ ya da losyon kullanmak isteyebilirsiniz. Hepsi bu.
Bebek masajı günlük yaşamınızın bir parçası haline geldiğinde ve bir rutine girdiğinde en iyi sonuçlar ortaya çıkar. Her şeyde olduğu gibi. Ancak bir rutine oturtamıyorsanız yine de kendinizi üzmeyin. Uygun her fırsat ve ortamda masaj yapmak hiç yapmamaktan daha iyidir.
Şimdi masaj tekniklerinden yola çıkarak bebeğinize en yumuşak ve faydalı şekilde nasıl temas edebileceğinize bakalım:
- Bir teknikte masaja, bebeğin önce bacak ve ayaklarından başlanır. Sırayla bebeğin göbek bölgesi, göğsü, kolları, elleri, yüzü ve sırtına devam edilir.
- Önemli olan her bir bölgeye yumuşak, şefkatli dokunmak.
- Başka bir teknikte ise dokunuşlar yukarıdan aşağıya doğru ilerler.
Aşağıda birkaç farklı tekniği bir arada bulacaksınız.
I love you: Karın bölgesine yapılan bir masaj tekniğidir. Bağırsak hareketlerini hızlandırdığı, sindirimi kolaylaştırdığı, kabızlığı önlediği ve gaz sancısına iyi geldiği düşünülür. Bu teknikte her hareket bağırsakların çıkış yönünde yani saat yönünde yapılır. Her tur bebeğini karnının sol alt kısmında son bulur.
Önce sağ elinizle, bebeğin karnının sol tarafında yukarıdan aşağıya doğru “I” çizin. Sonra karnın üst tarafında, sağdan sola, yukarıdan aşağıya ters “L” yapın. Sonra sağ elinizle, sağ alttan yukarıya doğru sola ve aşağıya ters bir “U” çizin.
İngilizce “seni seviyorum” anlamına gelen “I Love You” masajını yaparken, bebeğinize “seni seviyorum” demeyi sakın unutmayın.
Bacak masajı: Sol elinizi kullanarak bebeğin bir bacağını ayak bileğinden tutun. Diğer elinizle bebeğin bacağının dışından, bacağın kalça ile birleştiği noktadan başlayarak ayağa doğru, tıpkı süt sağar gibi aşağı çekin. Ardından topuktan kalçaya doğru hareketi ters yönde yumuşak bir şekilde tekrar edin.
Kollara da bu hareketi uygulayabilirsiniz.
Yüz masajı: Baş parmaklarınızın uçlarını bebeğin alnının ortasında birleştirin ve parmaklarınızı şakaklara doğru birkaç kez kaydırın. Ardından şakaklardan yanaklara doğru ilerleyin.
Yine baş parmaklarınızı kullanarak bebeğin gözkapaklarını şakaklara doğru çok hafif şekilde ovun.
Sıra bebeğin burnuna geldi. Başparmaklarınızı bebeğin burnunun kenarlarından yanaklara doğru hafifçe kaydırın.
En son başparmaklarınızı bebeğin üst dudağının üstünde ortada birleştirin. Bebeğin yüzüne gülümseme işareti koymak istercesine parmaklarınızı her iki yanda alt dudağa doğru kaydırın. Parmaklar tekrar ortada birleştiğinde çeneye inin ve yine her iki parmağınızı yanlara doğru kaydırarak kulak arkasına doğru ilerleyin.
Önemli not: Masaj sırasında bebek,
- ağlarsa,
- bedenini kasarsa,
- yüzünü başka yöne çevirirse masaja kesinlikle devam etmeyin. Ve bebeğinizle iletişimde kalarak onu rahatlatmaya çalışın.
Uzmanlar bebek masajı için yaklaşık 15 dakikanın uygun bir süre olduğunu söylüyor.
Bebek Masajının Püf Noktaları
Aşağıda bebeğinize masaj yaparken işinize yarayabilecek püf noktaları bulacaksınız:
1. Masaj sırasında bebeğin tenine çok yumuşak temas edin
Bebeğiniz çok hassas ve yumuşak. Bu nedenle güçlü ve sert dokunuşlardan, ani hareketlerden kaçının. Ayrıca uzmanlar bebeklerin genital bölgelerine ve kasıklarına masaj yapılmasından kaçınılması gerektiğini söylüyor.
2. Bebeğin ruh halinin masaj için uygunluğundan emin olun
Asla huysuz ya da rahatsız görünen bir bebeğe masaj yapmayın. Uzmanlar bebeğin belli bir bölgesine masaj yapıldığında rahatsız olduğunu belli etmesi durumunda o bölgeye masaj yapmaktan hemen vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor. Bebeğin bedeninde başka bir bölgeye geçmeli ve yine tepkilerine dikkat etmelisiniz.
3. Bebeğinizle konuşun
Masaj seansı sırasında bebeğinizle konuşabilir, ona gülümseyebilirsiniz. Hatta yumuşak bir tonda şarkı söylemeniz ikinize de iyi gelir. Karşılıklı iletişimde olmak bebekle aranızdaki bağı güçlendirir.
4. Masaj seanslarını rutine oturtun
Uzmanlar bebekler için rutinlerin öneminden söz eder. Masaj seanslarını da bir rutine oturtmanız bebeğin masaj için hazırlıklı ve rahat olmasını destekler.
5. Masaj sonrası bebeğin bedeninden fazla yağı temizleyin
Yağ ya da losyon kullanarak masaj yaptığınızda bebeğin bedeninde bu malzemelerin fazlası kalabilir. Bebek masaj sırasında bedenine dokunursa ellerinde yağ ya da losyon olabilir. Bu yüzden masaj sonrası ellerini ağzına götürme olasılığını düşünerek bebeğin ellerini silin, herhangi bir kalıntı kalmadığından emin olun.
Bebek masajı bebeğinizle bağlanmanın en güzel yollarından biri. Dilediğiniz süre boyunca bebeğinize masaj yapabilirsiniz. Elbette bebek bundan zevk aldığı ve masaj sırasında rahat olduğu sürece. Bebek masajının bebeğinize etkileri konusunda şüpheniz varsa bunu mutlaka doktorunuzla görüşün.
Bebek Masajına Hazırlık
Bebek masajına nasıl hazırlanabilirsiniz?
Biraz istek sahibi olmanız ve güvenlik koşullarını sağlamanız masaja hazırlık açısından en gerekli iki unsur. Diğerlerine gelince…
- Uygun ısıdaki (23-26 derece) bir odada bebeği üzerine güvenle yerleştirebileceğiniz bir alan hazırlayın. Bu alan alt değiştirme ünitesi olabilir veya sizin yatağınızın üstü ya da üstüne bir mat, battaniye vs koyduğunuz bir zemin olabilir. Amaç bebeğin güvende ve rahat olacağı, yumuşak bir ortam hazırlamak.
- Masaj yaparken sizin rahatlığınız da çok önemli. Masaj ortamı hazırlarken kendi rahatlığınızı da es geçmeyin. Ara sıra sırtınızı dayayabileceğiniz, üzerinde rahatlıkla oturabileceğiniz, bacak ve ayaklarınızı acıtmayacak yumuşaklıkta bir ortam… Örneğin duvara yaslanmış bir koltuğun önüne, yere battaniye serebilirsiniz. Bebek başka bir mat veya battaniye ve havlunun üstünde. Sizin altınızda bir minder, nasıl uygun mu?
- Masaj sonrası bebeği hızla sarabileceğiniz temiz bir havlu ya da örtüyü mutlaka yanınızda bulundurun.
- Elinizin altında bebek bezi, ıslak mendil, kağıt havlu olsun.
- Kullanıyorsanız bebek için uygun içerikte bir masaj yağı ya da losyonu unutmayın.
- Telefonunuzu bu özel anlarda sessize alın ya da komple kapatın. 15-20 dakikayı kendinize ve bebeğinize ayırın.
- Üstünüzde rahat giysiler olsun. Fazla mücevher, takıdan kaçının. Tırnaklarınızın uzunluğuna dikkat edin.
- Bebeği fazla uyarmayacak hafif bir müzik çalmayı tercih edebilirsiniz. Sesi yüksek olmasın ki bebek sesinizi rahat duyabilsin. Siz de bebeğin sesini fark edin. İkinizi de rahatlatabilecek bir tercih güzel olur.
- Masaja başlamadan önce bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz. Bu bebeğin önden rahatlamasını sağlayabilir. Özellikle gece uykusu öncesi banyo ve masaj ritüeli güzel olmaz mı?
- Bebeği masaj alanına yatırdığınızda iki dirseğinizi de önce bebeğin yanlarına koyun. Bu bebeğin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Ve bebeğin gözlerine bakın.
- Bebeğe masaj isteyip istemediğini sorun, ondan izin alın.
- Hareketleriniz çok yavaş olsun. Örneğin yavaş yavaş ellerinizi ısıtın, sonra yavaş hareketlerle masaj losyonu ya da yağın kapağını açın, avcunuzun içine bir parça dökün. Sonra losyon ya da yağı avuçlarınızın içinde ısıtın. Bunların hepsi bebeği yaklaşan masaja hazırlamak için. İlerleyen zamanlarda, bebek büyüdükçe hazırlıklara bebeği de dahil edebilirsiniz.
Bebek Masajına Başlamadan Önce
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek masajının pek çok yararı var. Ancak her yararlı şey gibi bebek masajında da dikkat edilmesi gerekenleri, göz önünde bulundurulması önemli durumları bilmemiz gerekiyor.
Zamanlama ve ortam bu işin olmazsa olmazı.
Ve zamanlama pek çok unsuru içeriyor.
Bakalım bebek masajına başlamadan önce nelere dikkat etmemiz gerekiyor:
- Masaj için en uygun zaman, bebeğin dinlenmiş olduğu ve çevresinde olan bitenlerle tatlı bir merak içinde ilgilendiği zaman. Peki bebeğin bu tatlı merak içinde olduğu zamanı nasıl belirleyeceksiniz? Şöyle: Bebeğin karnı ne çok tok ne de aç olsun. Son beslenme saatinin üstünden 45 dakika geçmiş olması yeterli.Yeterince dinlenmiş bir bebek huysuz olmaz ve masaj sırasında sizinle işbirliği yapar. Söylediklerinize ilgili gösterir.
- Masaj sırasında sizin konforunuz da önemli. Öyle bir ortam hazırlayın ki hem sizin omurganız ve bacaklarınız da rahat etsin hem de bebeğinizle göz teması kurabilin.
- Oda sıcaklığı önemli. Uzmanlar 23-26 derece ortam sıcaklığının bebekler için yeterli olduğunu söylüyor. Bebeğin çıplak olabileceğini düşünürsek bu iyi bir sıcaklık. Ancak siz yine de bebeğin tepkilerini kontrol edin. Sonuçta herkesin konfor şartları ayrı.
- Dilerseniz masaj sırasında bebeğin bezini çıkarabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Bebek masajını bebeğin bez bölgesinin hava alması için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.
- Bebek masajı sırasında yağ kullanacaksanız, satın aldığınız yağı önce bebeğin cildinde çok küçük bir bölgede test edin. 24 saat bekleyin. Böylece bebeğin cildinin yağa bir tepkisi olup olmadığını anlarsınız. Bebeğin cildi kızarırsa, herhangi bir tepki verirse aldığınız yağı kullanmayın.
- Bebeğinizin gözüne, burnuna ve kulaklarına yağ uygulaması asla yapmayın.
- Bebeğiniz henüz yeni aşı olduysa ya da tıbbi nedenlerle iğne oluyorsa, aşılamanın veya iğnenin yapıldığı bölgeye masaj yapmayın.
- Bir görüşe göre masajdan sonra banyo seansı, bebeğin üstündeki fazla yağ veya losyonun temizlenmesi açısından iyi olabilir. Başka bir görüşe göre ise önce banyo, ardından bebeği iyice kurulayıp masaj seansına başlamak daha rahat. Bu da size kalmış. Banyo ve bebek masajını gece uykusu rutininin bir parçası yapmak gerçekten iyi olabilir.
- Masajdan sonraki beslenme saati için en az 15 dakika beklemenizi öneririz. Bırakın bebek masajın etkilerini bedeninde rahat rahat hissetsin.
- Bebeğinizle masaj deneyimi paylaşmak için pek çok güzel neden ve bunu yapmanın pek çok güzel yolu var. Lütfen hislerinize ve bebeğinizin tepkilerine güvenin.
Aşağıdaki durumlarda bebeğinize masaj yapmayın:
- Bebeğinizide açık yara, kanama, cilt hassasiyeti, güneş yanığı gibi durumlar varsa masajdan uzak durun olur mu?
- Bebek yorgunsa, sinirli ve huysuzsa bedenine dokunulması iyi gelmeyebilir.
- Bebek hıçkırıyorsa bebeğin karın bölgesine dokunmaktan kaçının.
- Bebeğin karnı toksa zaten ne yapmayacağınızı biliyorsunuz: Masaj.
Bebek Masajı Neden Yapılır?
Bazı kaynaklara göre bebek masajına yaklaşık 30 yıl önce yenidoğan servislerinde başlanıyor. Amaç yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerin gelişimini desteklemek.
2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre yoğun bakım ünitelerinde masaj yapılan bebekler hastaneden daha kısa sürede çıkıyor; gelişim testlerinde diğerlerine göre az da olsa daha iyi görünüyor ve daha az doğum sonrası komplikasyonlarına sahip.
Günümüzdeki yaygın görüşe göre bebek masajı, annenin bebeğinin ihtiyaçları ile ilgili farkındalığını artırabiliyor ve bebekle anne arasındaki bağı destekliyor. Ayrıca doğum sonrası depresyon gibi konularla uğraşan annelere kendi ruhsal ve zihinsel sağlıklarıyla ilgili iyi geldiği düşünülüyor.
Hal böyle olunca bebek masajı karşısında insanın şapka çıkarası geliyor. İşte dokunmanın, şefkat vermenin mucizesi diyelim biz buna.
Hadi gelin şimdi madde madde masajın faydalarını inceleyelim:
- Masaj bebeğin gelişimini ve büyümesini destekler.
- Gerginliği azaltır, stres altındaki bebeğin rahatlamasını sağlar.
- Bebeğin bedenini gevşetir.
- Gaz ve kolik sancılarını geçirmede etkilidir.
- Sindirim sisteminin rahat çalışmasını destekler.
- Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin rahat dışkılamasına destek olur.
- Uyku öncesi masaj, bebeğin uykuya geçişini ve rahat uyku uyumasını destekler.
- Kan dolaşımında olumlu etkileri vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Diş çıkarma sırasında zorlanan bebeği rahatlatır.
- Bedensel farkındalık sağlar.
- Cildin yumuşamasını sağlar.
- Kramplara, ağrılara doğrudan etki eder.
Bebeklerde Masaj Ne Zaman Yapılır?
Mayo Klinik uzmanları beslenmenin hemen ardından yapılan masajın bebeğin kusmasına yol açabileceğini söylüyor. Yani beslenmenin ardından 45 dakika bekledikten sonra masaj yapmak doğru bir zamanlama olur.
Ayrıca bir bebeğe masaj yapmaya başlamadan önce bebeğin ruh halini gözlemlemek de önemli. Bebek sakin ve rahatsa muhtemelen masajdan hoşlanır.
Ancak bebek başını farklı bir yöne çeviriyorsa, gerginse bu masaj için uygun zaman olmadığını gösterir.
Bebeğinize ne zaman ve nasıl masaj yapacağınız
size ve bebeğin ihtiyaçlarına bağlıdır.
Bebek masajı için doğru zaman;
- Beslenmeden en az 45 dakika sonra
- Bebek rahat, sakin olduğunda.
Bu arada lütfen kendinizi de gözetin. Bebeğe masaj uygulamadan önce siz de rahatlayın ve bunu bir görev olarak düşünmeyin. Bir paylaşım anı olarak düşünmeniz size de çok iyi gelecektir.
Bebek masajı kaç aylıkken yapılır?
Uluslararası Bebek Masajı Derneği’ne göre bebek doğar doğmaz masaj yapabilirsiniz.
Yenidoğan bir bebeği, sırtını ve başını destekleyerek göğüste tutmak herkesin hoşuna gider. Bebeğin ten teması ihtiyacı giderilirken yetişkinler de bebeğin o güzel, saf enerjisinden payına düşeni alır.
Bu noktada bebeğin sırtına, bacaklarına son derece yumuşak dairesel hareketlerle dokunmak da bir masaj şeklidir ve çok değerlidir.
Bebeğin sırtının ardından kollarına da hafif hafif dokunabilir ve birlikte bu anların tadını çıkarabilirsiniz.
Masaj deyince her zaman büyük hazırlıklar gerektiren bir olaydan söz etmiyoruz. Yatağında sırtüstü yatan bebekle göz teması kurarak bedeninin her bölgesine hafif ve yumuşak hareketlerle dokunmak bebeği destekler, aranızdaki bağı güçlendirir.
Bebek Masaj Türleri Nelerdir?
Bebek masaj türleri yüz, eller ve kollar, göğüs, sırt, karın ile ayaklar ve bacaklara yapılan masajları içerir.
Bu arada elbette yenidoğan bebeğe yapılan masaj ile gelişiminin daha ileri evrelerindeki bebeklere yapılan masaj birbirinden küçük farklarla da olsa ayrılır.
Örneğin yenidoğan bebek masajı süre olarak biraz daha kısa tutulur. Bebeğin göbek bağı düşmeden karın bölgesi dokunuşlarına girilmez. Bu bölgeye dokunulsa da çok dikkatli olmak gerekir.
Masajda dikkat etmemiz gereken temel kriter
bebeğin dokunuşlardan rahatsız olup olmadığıdır.
Bebek masajının amacı doğru ve şefkatli dokunuşlarla
- bebeği rahatlatmak,
- bebeğin gelişimine katkıda bulunmak ve
- ebeveyn ile bebek arasında güçlü bağlar kurmaktır.
Şimdi bebeğin bedeninin farklı bölgelerine masajı nasıl uygulayabileceğimize bakalım:
Bacak için: Bu bölgede masaja öncelikle ayaklarla başlayın.
- Dilerseniz avuçlarınıza bir miktar yağ damlatın ve bebeğin ayak tabanlarını nazikçe ovmaya başlayın.
- Başparmaklarınızı kullanarak dairesel hareketlerle bebeğin topuklarına doğru kayın.
- Avuçlarınızla bebeğin ayaklarının altını ve üstünü sıvazlayın. Sakın bastırmayın. Olabilecek en nazik şekilde her bir ayağa parmak uçlarına kadar dokunun.
- Bebeğin bir bacağını hafifçe kaldırın ve nazik dokunuşlarla bebeğin ayak bileğinden masaja başlayın.
- Yavaş yavaş bebeğin kalçasına doğru ilerleyin.
- Bebek yeterince sakin ise aynı anda iki bacağına da masaj yapabilirsiniz.
Kol için: Bacak masajının ardından kollara geçebilirsiniz. Kollara da bacaklara uyguladığınız dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz.
- Bebeğin ellerini tutun ve avuç içlerine dairesel hareketlerle dokunun. Çok yavaş, küçük hareketlerle bebeğin parmaklarını uçlarına doğru ovun.
- Bebeğin ellerini çevirin ve ellerinin üstüne küçük küçük dokunarak bileklerine doğru ilerleyin. Bebeğin el bileklerine dairesel hareketlerle masaj yapın.
- Bileklerden dirseğe kadar nazik dokunuşlarınıza devam edin.
- Sonra kolun üst kısmına ilerleyin. Tüm kola, tıpkı çamaşır burar gibi ancak çok nazik şekilde dairesel hareketlerle masaj yapın.
Göğüs ve omuz için: Kol masajının ardından göğüs ve omuz masajı gelir.
- Yumuşak hareketlerle sol ve sağ omuzlarına aynı anda dokunarak bebeğin göğsüne doğru ilerleyin. Ellerinizi bebeğin bedeninin üzerinden kaldırmayarak tekrar geriye, omuzlara doğru gidin.
- Ardından aynı hareketi tekrarlayarak bebeğin göğsüne gelin. İki eliniz de bebeğin göğsünde, merkezde olsun. Senkronize şekilde iki elinizi bebeğin göğsünden yanlara doğru nazikçe kaydırın.
- Yanlardan aşağıya doğru ilerleyin, sonra tekrar merkeze doğru çıkın. Hareketi tüm göğüs bölgesinde bir kalp şekli çizerek tekrarlayın.
Karın için: Sıra geldi karın masajına. Unutmayın burası çok hassas bir bölge. Bebeğin karnına basınç uygulamadığınızdan emin olun.
- Bebeğin karın masajına göğüs kemiğinin hemen altından göbeğin üstünden başlayın.
- Avuç içinizi nazik bir şekilde göğüs kemiğinin altına yerleştirin ve göbeğin üstünde saat yönünde dairesel dokunuşlarda bulunun. Bu bölgede kesinlikle basınç uygulamayın.
- Saat yönündeki dairesel dokunuşlarınıza göbek deliğine dokunmadan devam edin. Yenidoğan bebeklerde burası çok hassas olabilir çünkü göbek bağının yeni düşmüş olması mümkündür.
Yüz ve kafa için: Yüz ve kafa masajı diğer bölgelere göre biraz daha zorlu olabilir çünkü bebeklerin hareket etmeye eğilimleri vardır. Ancak bu bölgeye yapılan masaj da en az diğerleri kadar etkili ve önemlidir.
- İşaret parmaklarınızın ucunu bebeğin alnının ortasına koyun.
- Bebeğin yüzünün kenarlarından çeneye doğru yavaşça ilerleyin.
- Ardından çeneden yanaklara doğru parmaklarınızı hareket ettirin.
- Yumuşak dairesel hareketlerle yanaklara masaj yapın. Bu dokunuşları birkaç kez tekrar edin.
- Yüz masajının ardından bebeğin kafa derisine, tıpkı saçına şampuan uygularmış gibi dokunun. Asla bastırmayın, basınç uygulamayın.
Sırt için: En son adım bebeğin sırtına masaj yapmak.
- Bebeği yüzüstü konumuna getirin.
- Bebeğin ellerinin yanlarda değil, önde olmasına dikkat edin.
- Parmakuçlarınızı bebeğin sırtının üst kısmına yerleştirin. Saat yönünde dairesel hareketlerle masaj yaparak bebeğin poposuna doğru ilerleyin.
- Ardından işaret ve orta parmaklarınızı bebeğin omurgasının üst kısmında her iki tarafa da yerleştirin. Ve çok nazik şekilde parmaklarınızı bebeğin poposuna doğru kaydırın. Bu hareketi birkaç kez tekrar edin.
- Parmaklarınızla bebeğin omurgasına asla bastırmayın. Onun yerine parmaklarınızı omurga hattının her iki yanına koyarak aşağı doğru hareket ettirin.
Bebeklere Gaz Masajı Nasıl Yapılır?
Bebeğin karnına yapılan masaj hareketleri, bu bölgede sıkışan havanın bağırsaklara doğru ilerlemesini ve sonunda vücuttan çıkmasını destekler.
Gaz özellikle ilk aylarda bebeği ve bakım veren yetişkinleri zorlayan bir durum. Bebeklerde Gaz: Gaz Sancısı, Nedenleri, Gaz Çıkarma Yöntemleri yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Healthline uzmanları gaz masajı için önerilen hareketlerin bebeğin göbeğinin sağ alt bölümünden başlamasının uygun olduğunu söylüyor.
Burası kalın bağırsağın başladığı nokta. Ve hareketlerin bebeğin göbeğinin sol alt bölümünde bitmesi gerekiyor. Burası da mide ve rektum arasındaki sindirim noktası olan kolonun başladığı yer.
Yani, sırtüstü yatar vaziyetteki bebeğinize karşıdan bakarken, masaj hareketleriniz kendi solunuzdan sağınıza doğru olmalı.
Aşağıda webmd’de yer alan gaz masajı tekniklerini bulacaksınız. Dilerseniz buradan yazının İngilizce orijinaline ulaşabilirsiniz.
Gaz sorununa odaklanan bebek masajı teknikleri, geleneksel bebek masajından biraz farklı olabilir.
Geleneksel bebek masajında, bebeğin masaj bölgesine basınç uygulamak yoktur. Gaz masajında ise oldukça nazik şekilde, küçük miktarlarda masaj uygulamak karın bölgesinde sıkışan gazın hareketini destekler.
Aşağıdaki adımları izleyerek bebeğinize, en uygun zaman ve şekilde gaz masajı yapabilirsiniz:
Doktorunuza danışın: Gaz sorunu yaşayan bebeğinizin öncelikle doktor muayenesinden geçmesini sağlayın. Gaz konusunun altında belli bir sağlık sorunu mu yatıyor? Bebek için masajın ötesinde yapılması gerekenler mi var? Bunları öğrenin.
Doğru zamanı belirleyin: Beslenmenin hemen ardından masaj asla yapmayın. Bu bebeğin rahatsız olmasına ve kusmasına neden olur. Masajın gaz önleyici bir unsur olabilmek için bebeğin sakin bir zamanına denk gelmesi önemli. Ebeveynler daha çok uyku rutininin bir parçası olarak masaj yapar bebeklerine. Burada amaç bebeğin gece uykusuna rahat ve huzurlu şekilde geçmesidir.
Yağ kullanımında dikkatli olun: Bazı aileler bebek masajında yağ kullanmayı tercih edebilir. Burada amaç bebeğin cildinde sürtünme yoluyla olası tahrişi önlemek ve bebeğin cildini beslemek olabilir.
Bebek masajında yağ seçimine dikkat etmek gerekir. Çünkü parmaklarıyla bedenine dokunan bebek daha sonra ellerini ağzına götürdüğünde yağı yutabilir.
Uzmanlar hindistan cevizi yağının iyi bir seçenek olduğunu söylüyor. Piyasada satılan bebek yağlarının içeriğini mutlaka okuyun.
Ve her yağı ya da vücut nemlendirme ürününü kullanmadan önce mutlaka bebeğin cildinde çok küçük bir bölgede alerji bakımından deneyin.
Şimdi gelelim bebek gaz masajı tekniklerine ve masajın nasıl yapılabileceğine…
Eller saat yönünde: Ellerinizi saat yönünde hareket ettirerek bebeğin karnının üstünde spiraller çizin. Bu hareketin saat yönünde olması gerekliliği, bağırsak hareketlerinin bu yönde olması nedeniyledir. Bebeğin karnındaki gaz, bu hareketle bağırsaklara doğru hareket eder. Oradan da kendine çıkış yolu bulur.
Kürek çekme (paddling): Ellerinizin sırt kısmını bebeğin göğüs kafesinin altına yatay şekilde koyun. Önce bir elinizi yukarıdan aşağıya, yani göğüs kafesinin altından leğen kemiğine doğru düz şekilde hareket ettirin. Sonra diğer elinizi. Yani eller birbirini takip etsin.
“I Love You” tekniği: Bu teknik gaz sıkışıklığı yaşayan bebeğin hızlıca rahatlamasını sağlar. Önce sağ elinizle, bebeğin karnının sol tarafında yukarıdan aşağıya doğru “I” çizin. Sonra karnın üst tarafında, sağdan sola, yukarıdan aşağıya ters “L” yapın. Sonra sağ elinizle, sağ alttan yukarıya doğru sola ve aşağıya ters bir “U” çizin.
Bisiklet hareketi: Bu hareket özellikle yeni ebeveynler arasında sık kullanılan basit ve zevkli bir teknik. Sırtüstü yatan bebeğinizin iki bacağını birer elinizle kavrayın ve havaya kaldırın. Bacakları dizlerden bükerek yumuşak bir şekilde hafifçe karına doğru bastırın. Sonra bacakları yumuşakça geri çekin. Hareketi tekrarlayın. Bu şekilde bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaksınız. Bebeğin ifadesine ve tepkilerine dikkat etmeyi unutmayın. Rahatsızlık ifadesi gördüğünüzde masajı bırakın.
Aşağıdaki İngilizce videoda yukarıda anlattığımız hareketlerin uygulamasını ve bebeği nasıl rahatlattığnı izleyeceksiniz.
Bebeğin Kakasını Yapması için Masaj
Nasıl Yapılır?
Masaj pek çok derde deva bir yöntem. Özellikle bebeklerde faydaları say say bitmez.
Bebeğin kaka yapma düzeninin oturturken de masajdan yararlanabilirsiniz kabızlık sorununa destek olurken de.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı yazımızda kabızlığa ve kaka yapma olayına değindik. Dilerseniz buradan okuyabilirsiniz.
Bebeğin daha rahat kaka yapmasını ya da kabızlık nedeniyle zorlanan bebeğe destek olmayı masaj ile nasıl sağlarsınız? Aşağıda anlatıyoruz:
Bisiklet hareketi: Son derece basit ve zevkli bir yöntem. Bebeğinizi sırtüstü yatırın. İki elinizle bebeğin her bir bacağını tutun ve havaya kaldırın. Bacakları dizlerden bükerek yumuşak bir şekilde hafifçe karına doğru bastırın. Sonra bacakları yumuşakça geri çekin. Hareketi tekrarlayın. Bu şekilde bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaksınız.
Sallama hareketi: Bebeği sırtüstü yatırın. Bacaklarını dizlerden bükerek karına doğru bastırın. Bacakları yumuşak bir şekilde geri çekin. Böylece bisiklet hareketi yapmış oldunuz. Bebeğin bacakları yukarıdayken baldırlarından tutarak bebeği sarsmadan hafif hafif sallayın. Bu hareket de bebeğin kakasının gelmesini sağlar.
I love you masajı: Bu masaj bebeği hem sakinleştirir hem de kaka yapmasını sağlar çünkü bağırsaklarını çalıştırır. Önce sağ elinizle karnın sol tarafında yukarıdan aşağıya bir I yapın. Sonra karnın üst kısmında sağdan sola, yukardan aşağıya ters bir L yapın, sonra sağ elle sağ alttan yukarı, sola ve aşağıya ters bir U yapın. Bu arada bebeğinize seni seviyorum demeyi de ihmal etmeyin.
Bel bölgesi masajı: Bebeği yüzüstü nazikçe yatırın. Bebeğin ellerinin önde olduğundan emin olun. Ellerinizi, poponun hemen üstünden bel bölgesine doğru aşağıdan yukarı dairesel hareket ettirin. Bu hareketler de bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır.
Bebeklere Sırt Masajı Nasıl Yapılır?
Bebeğin karınüstü pozisyonda zaman geçirmesi,
- bebeğin sırt kaslarının, kollarının ve boynunun güçlenmesini;
- ayağa kalkmak, yuvarlanmak, oturmak, emeklemek için gereken motor becerileri kazanmasını destekler.
Ayrıca çok uzun süre sırtüstü yatmanın yaratabileceği düz kafa sendromunu da önlemeye yardımcı olur.
Bazı bebekler karınüstü pozisyonda zorlanabilir. Bu, onların huysuzlanmasına ve stres yapmasına yol açabilir.
İşte bebek sırt masajı, bebeği karınüstü pozisyona alıştırmak, onu rahatlatmak için harika bir yol olabilir.
- Bebeği nazikçe karınüstü pozisyona getirin.
- Bebeğin ellerinin yanlarda değil önde olduğundan emin olun.
- Önce bebeğin sırtını aşağı yukarı, sağa ve sola hareketlerle sıvazlayın.
- Parmakuçlarınızı bebeğin sırtının üst kısmına, boyuna doğru yerleştirin. Yavaş yavaş popoya doğru ilerlerken parmakuçlarınızla saat yönünde daireler çizin.
- Ardından işaret ve orta parmaklarınızı, bebeğin omurga hattının üst bölümünde her iki yana koyun (parmaklarınızı bebeğin omurgasına asla koymayın, oraya basınç asla uygulamayın). Ve sonra parmaklarınızı son derece nazik biçimde popoya aşağı indirin. Bunu birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
- Bebeğin kürek kemiklerine yumuşak dairesel hareketlerle dokunabilirsiniz.
Aynı yumuşak hareketlerle bebeğin bel bölgesine ve poposuna masaj uygulayabilirsiniz.
Aşağıda bebek sırt masajı öncesi dikkat etmeniz gerekenler yer alıyor:
- Bebek çok yorgun ya da açken masaj yapmaya kalkışmayın. Masaj için bebeğin sakin ve iyi bir ruh halinde olmasını bekleyin.
- Bebeğe beslenmenin hemen ardından özellikle sırt masajı uygulamayın. Karnı tok bir bebeği karınüstü yatırmak bebeğin rahatsız olmasına ve kusmasına yol açabilir.
- Bebeğin karınüstü uzandığı yerin, sıcak, yumuşak ve rahat olduğundan emin olun.
- Bebek iyice güçlenene kadar bebeğin boynunun altına rulo yaptığınız yumuşak bir havlu koyarak onu destekleyebilirsiniz.
- Çok küçük bebekler ten tene temasta daha rahat edebilir. Bu nedenle sırt masajı için bebeği kucağınıza yatırabilirsiniz. Ya da kendiniz güvenli şekilde sırtüstü yatar pozisyon alıp bebeği karnınızın üstünde konumlandırabilirsiniz. Sizinle ten teması içinde olmak bebeği daha çok güvende hissettirir.
- Bebeğiniz karınüstü pozisyonda yüzünü yere yapıştırma eğiliminde ise ve bu pozisyondan rahatsız oluyorsa, bebeği dizinize yüzüstü yatırabilirsiniz. Bu, bebeğin karınüstü pozisyona alışmasını sağlar.
- Masaj için elinize aldığınız yağı avuçlarınızın içinde mutlaka ısıtın. Masajı ritmik hareketlerle yapın.
Bebek Masajı Faydalı mı?
Bebek masajı bebeğinizle zaman geçirmenin ve bağ kurmanın en tatlı yollarından biri olabilir. Her şeyin ötesinde bebek masajı sadece bu nedenle bile çok faydalıdır.
Bebeklerle konuşma dilinde iletişim kurmadan önce onlara dokunur, bu şekilde anlaşır ve onları rahatlatırız. Örneğin bir bebek ağladığında onu kucağımıza alır, sarıp sarmalar, onu okşarız. İşte bebek masajı bu doğal dürtünün bir parçasıdır.
Bebek masajının en temel faydalarına gelince…
- Ebeveynlerin bebeğe daha güvenle şekilde dokunmasını ve bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi kavramasını sağlar.
- Bebekle karşılıklı pozitif iletişimin gelişimini destekler.
- Ebeveynlerin, aile üyelerinin ve bebeğe bakım veren kişilerin bebekle sağlıklı bağlanmasının güzel bir yoludur.
- Bebeğin uykuya kolay geçmesini ve rahat uyumasını destekler.
Bebek Masajının Faydaları Nedir?
Bebek masajının bebeğe pek çok faydası vardır.
Stresi alır, kasları rahatlatır
Masaj, iyi hissettiren bir nörohormon olan oksitosinin açığa çıkmasını tetikler.
Bu da bebeğin stresini atmasına yardımcı olur.
Ayrıca masaj bebeklerde bir stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürür.
Masaj, kasları rahatlatır, kas gelişimini tetikler.
Özellikle kolik bebeklerde masajın rahatlatıcı etkileri çok iyi görülür.
Sinir sistemini uyarır
Masaj, bebeğin motor becerilerinin gelişimini etkin şekilde destekler. Bu açıdan bakıldığında masaj, bebeğin sinir sistemi için gereklidir.
Daha iyi uykuya destek olur
Bebekler masajdan sonra daha iyi uyur.
Uykunun hızlı kas gelişiminden gelişmiş bağışıklık tepkisine kadar pek çok yararı vardır.
Uyku öncesi masaj yapılan bebekler uyku düzenleyici bir hormon olan melatonini daha çok salgılar.
Farklı gelişim gösteren bebeklerin yaşam kalitesini artırabilir
Masaj, serabral palsili ya da Down sendromlu bebekleri sakinleştirmenin yollarından biri olabilir. Prematüre bebeklerin düzenli masaj uygulandığında daha iyi motor beceriler gösterdikleri biliniyor.
Masaj yapılan prematüre bebekler masaj yapılmayan prematüre bebeklere göre daha hızlı kilo alabiliyor. Masaj yapılan prematüre bebeklerin hastane çıkışlarının bile daha hızlı olduğu uzmanlarca bildiriliyor.
Annesi depresyonda olan bebeklerin masaj yapıldığında daha az ağladıkları, büyüdükçe duygusal ve sosyal gelişimlerinin son derece yüksek olduğu biliniyor.
Kan dolaşımını hızlandırır
Masaj kan dolaşımını destekler ve gaz, yüksek asitlik seviyesi, kabızlık, diş çıkarma gibi durumların yarattığı rahatsızlık seviyesini düşürür.
Masaj, sindirim kanalından geçen sinirleri uyararak sindirim sistemini rahatlatır.
Doğum sonrası (postnatal) depresyonla baş etmenin yollarından biridir
Masaj, anneler açısından doğum sonrası depresyonla baş etmenin etkili bir yolu olabilir.
Araştırmalar keyifsiz durumdaki ya da depresyondaki annelerin bebeklerine düzenli olarak masaj uygulamaları durumunda ruh hali ve davranışlarının iyileştiğini gösteriyor.
Başka bir araştırma da bebeklerine düzenli olarak masaj yapan babaların özsaygı açısından geliştiğine işaret ediyor. Ayrıca bebeğine düzenli masaj uygulayan babanın, bebek bakımına dahil olarak bebeğiyle bağ kurması, kendini çocuk büyütme sürecinin bir parçası olarak görerek daha iyi hissetmesi de bir gerçek.
Psikolojik ve sosyal gelişimi artırır
2012 yılında yayımlanan bir rapora göre, dokunma duyusunun uyarılması bebeğin psikolojik ve sosyal gelişimi üzerinde olumlu etkiye sahip. Aynı olumlu etki bebekle ebeveyni arasındaki bağlanma için de geçerli.
Bebek Masajı Eğitimi
Bilinçli dokunma olarak da ifade edilen bebek masajı, bebeklerin sağlıklı büyümelerindeki en rahat ve güzel uygulamalardan biri olabilir.
Rahat hissettiğiniz ve güvende olduğunuz her ortamda, bebeğin ve sizin rızanıza bağlı olarak, bebeğinize masaj uygulayabilirsiniz.
Bebek masajı eğitimi, bebeğine sağlıklı ve bilinçli dokunmak, bebeğiyle iletişimini artırmak isteyen ebeveynlerin yanı sıra bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkesin alabileceği bir eğitim.
Tabii ki farklı kurumların düzenlediği masaj eğitimlerinin içeriği belli noktalarda farklılaşabilir. Ancak temelde aşağıdaki içerik her eğitimde yer alır.
- Masaj nedir?
- Masajın yararları
- Bebeğe nasıl dokunmak gerekir?
- Masajı bebeğin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini desteklemek için nasıl kullanabiliriz?
- Kolik, gaz sancısı, kabızlık gibi sorunlarda masajdan nasıl yararlanabiliriz?
- Prematüre bebek bakımında masajın yararları nedir?
- Vücuttaki masaj noktaları neresidir ve buralara nasıl dokunulur?
- Vücudun farklı bölgelerine nasıl masaj uygulanır?
- Bebek masajında hangi yağlar kullanılır?
Bebek masajı eğitimine kimler katılabilir?
Bebek masajı eğitimine,
- Ebeveynler
- Hemşireler
- Doğum koçları
- Emzirme danışmanları
- Çocuk bakıcıları
- Çocuk gelişimi uzmanları
Bu alana ilgi duyan ve öğrenmek isteyen herkes katılabilir.
Bebek Masajı Eğitmenlik Eğitimi
Bebek masajı eğitmenlik eğitimi, bebek masajını önce öğrenip sonra öğretmek isteyen herkesin başvurabileceği bir eğitim.
Bebek masajını meslek haline dönüştürmek isteyen ebeveynler, masaj terapistleri, hemşireler, ebeler, diğer sağlık çalışanları, doulalar ve bu işe gönül vermek isteyen herkes bebek masajı eğitmenlik eğitimine katılabilir.
Bebek Masajı Sertifikası
Bebek Masajı Sertifikası bebek masajı ile bebek masajı eğitmen eğitimlerine katılanlara verilen bir sertifikadır.
Bebek masajı eğitimi ya da bebek masajı eğitmenlik eğitimi programlarını başarıyla bitirenler ilgili kurum tarafından verilen sertifikalarıni alırlar.
Türkiye’de üniversitelerde, özel kurumlarda verilen bebek masajı eğitimlerinde her kurum kendi kriterlerine ve program içeriğine göre katılımcılarına sertifika verir.
Bebek Masajı Kursu
Bebek masajının bebeğin fiziksel, psikolojik ve zihinsel gelişiminin üzerindeki etkileri anlaşıldıkça zaman içinde daha çok kişi bu konuda bilgi almaya ve bu bilgiyi yaymaya başladı.
Türkiye’de ünivesitelerin, özel kursların, online platformların ve daha pek çok kurum ile bebek masajı kursu vermeye yetkisi olan kişilerin açtığı bebek masajı kursları var.
Bu kurslarda neler öğretiliyor?
Eğitimler genellikle teorik ve pratik iki aşamadan oluşur. Kurs katılımcıları kapsamlı bir teorik bilgiye sahip olurken öğrendiklerini pratik etme fırsatı da bulur.
Tabii ki her kurumun ve eğitmenin öğrettiği içerik farklı. Ancak bir bebek masajı kursunda temelde şu bilgilere ulaşır ve pratik edersiniz:
- Masaj nedir?
- Masajın bebeğe ve bakım veren yetişkinlere faydası?
- Bebeğe ne zaman masaj yapılır?
- Bebeğin beden dili
- Bebeklere kaç aylıkken masaj yapılır?
- Bebeklerde masaj noktaları
- Bebeklerde masaj dokunuşları nasıl olmalıdır?
- Masaj teknikleri
- Bebeği rahatlatma teknikleri
- Gaz, kolik, kabızlık masajı
- Masajda hangi yağlar kullanılır?
- Masaj yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar
- Bebek masajının püf noktaları
Bebek Masajı Kitabı
Bebek masajı konusunda yazılmış yerli ve yabancı pek çok kaynak kitap var.
Aşağıda bu kitaplardan bazılarını bulacaksınız:
Bebek Masajı
Yazar: Prof. Dr. Hatice Bal Yılmaz
Bebekler İçin Masaj
Yazar: Merce Simon
Çevirmen: Farah Yurdözü
The Little Book of Baby Massage
Yazar: Jo Kellett
Infant Massage: A Handbook for Loving Parents
Yazar: Vimala McClure
Bebek Masajı Gerekli mi?
Bebek masajı, onlarca araştırmanın ortaya koyduğu üzere bebek bakımında gerekli bir unsur.
Çünkü bebeğin her anlamda gelişiminde çok büyük faydaları var. Ayrıca anne ve baba üzerindeki olumlu etkileri de çok büyük.
İsterseniz önce masajın anne ve baba üzerindeki etkisinden söz edelim.
Masaj ebeveynlerin,
- Bebeği daha iyi anlamasını,
- Bebeğin işaretlerini daha iyi okuyabilmesini,
- Bebekle daha iyi bağ kurabilmesini,
- İleri ebeveynlik becerileri geliştirmesini destekler.
Bunların yanı sıra,
- Bebeğine düzenli olarak masaj uygulayan babalar bebekle ilişkiye daha erken dahil olur.
- Doğum sonrası depresyonda masajın etkileri olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Masajın bebek üzerindeki etkilerine gelince…
Masajla bebeğin,
- Sindirim sistemi
- Dolaşım sistemi
- Hormonal sistemi
- Bağışıklık sistemi
- Lenf sistemi
- Beyin ve Sinir sistemi
- Solunum sistemi
Vestibüler sistemi uyarılır.
Masaj bebeğin,
- Dil gelişimi
- Kas gelişimi
- Zihin/beden farkındalığı
- Ruhsal gelişimi üzerinde etkilidir.
Şimdi kendinize şu soruyu sorun: Sizce bebek masajı gerekli mi?
Bebek Masajı Rahatlatır mı?
Bebek masajı rahatlatır.
- Bebeğe masaj uygulayacağınız zamanı iyi seçer,
- Bebeğin işaretlerini iyi okur ve
- Bebeğe doğru şekilde dokunursanız masaj bebeği rahatlatır.
Masaj kabızlık, gaz ve koliğe iyi gelir
Araştırmaya göre bebek masajı kolik semptomlarını hafifletiyor.
Uzmanlar özellikle I Love You masajının bebeğin kaka yapmasını sağladığını ve gaza bağlı ağrıları azalttığını söylüyor.
Masaj öksürük, tıkanıklık gibi soğuk algınlığı belirtilerinde bebeği rahatlatır
Masaj soğuk algınlığına bağlı durumlarda bebeği destekleyen bir yöntemdir.
Aşağıdaki adımları takip ederek böyle bir durum yaşayan bebeğinizi rahatlatabilirsiniz:
Adım 1: Bir miktar yağ ya da bebek losyonunu avuçlarınızın içinde ısıtın. İki elinizi de bebeğin göğsünün merkezinden dışa doğru dairesel hareket ettirin. Daha sonra tek elinizle bebeğin tüm göğsünü dairesel hareketlerle nazikçe ovun.
Adım 2: Şimdi bebeğin yüzüne odaklanın. Bebeğin sinüslerine masaj yapacaksınız. Önce parmakuçlarınızı kaşların iç taraftaki iki ucuna yerleştirin. O iki noktadan aşağıya buruna, sonra da çeneye doğru parmaklarınızı nazikçe kaydırın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Bu hareket, sinüslerde biriken mukusun (sümüğün) açığa çıkmasını sağlayabilir.
Adım 3: Son olarak bebeğin ayaklarına masaj yapın. Odağınız bebeğin ayak tabanında olsun. Ayak tabanına masaj yapmak ısı üretir ve bu da göğüsteki balgamın çözülmesine yardım edebilir. Sıcaklık hissi, soğuk algınlığı ve tekrar eden öksürük nedeniyle ortaya çıkan göğüsteki tıkanıklığın hafiflemesini sağlayabilir.
Gastroözofageal reflü semptomlarının azalmasına destek olur
Bebeğinizde reflü varsa sırtüstü uzanmakta güçlük çekebilir.
Böyle bir durumda bebeğin başını bir yastıkla yükseltin. Başının altına koyduğunuz yastkla bebek 45 derecelik bir açıda yatmış olsun.
Daha sonra bebeğe yumuşak bir karın masajı yapın. Araştırmalar kronik reflüsü olan bebeklerde düzenli masajın semptomları azalttığını ve bebeğin rahatlamasını sağladığını gösteriyor.
Hıçkırık nedeniyle huzursuz olan bebeği rahatlatır
Masaj hıçkırık krizine yakalanan bebeğe de yardımcı olabilir. Hıçkırık bebeğin gelişmekte olan diyafram kasında genellikle gaz birikmesi veya bebeğin beslenme sırasında hava çok miktarda hava yutması nedeniyle oluşan spazmlardır.
Masaj gerilim altındaki diyaframın rahatlamasını, dolayısıyla hıçkırığın hafiflemesini sağlayabilir.
Hıçkırık nedeniyle masaj yaparken bebeği dik konuma getirin ve masaja sırtın alt kısmından başlayarak omuzlara doğru dairesel hareketlerle devam edin.
Bu masajı bebeği karınüstü pozisyona getirerek de yapabilirsiniz. Masaj sırasında basınç uygulamamaya özen gösterin.
Sarılık semptomlarına karşı bebeği rahatlatır
Araştırmalar sarılıklı bebeklere uygulanan masajın dışkılama oranını artırdığını ve bunun da sarılığa neden olan bilirubin seviyesini düşürdüğünü gösteriyor.
Ancak masajın tek başına sarılığı iyileştirdiği düşünülmemelidir. Masaj sadece bebekte sarılık nedeniyle oluşan rahatsızlık hissini gidermede destek bir uygulamadır.
Aşılama sonrasında bebeği destekler
Şaşırtıcı gelebilir ama aşılama sonrası yapılan bölgesel masaj uygulaması bebek için önemli yararlar sağlayabilir.
Öncelikle enjeksiyon yapılan bölgenin çevresindeki alana masaj yapmak ağrıyı giderir ve bebeğindaha iyi hissetmesini sağlar.
Dahası klinik olarak ispatlandığı üzere masaj bazı aşıların (difteri-tetanos-boğmaca aşısı) bağışıklık sağlayıcılığını destekler.
Bebeğe aşı uygulaması yapılan noktaya doğrudan masaj asla yapmayın. Onun yerine enjeksiyon bölgesinin çevresindeki alana yumuşak dokunuşlarla masaj uygulayın.
Diş çıkarma sancılarına iyi gelir
Bebeğin diş etlerine masaj yapmak, diş çıkarma sürecinde oluşan ağrı ve rahatsızlık hissini gidermenin güzel bir yoludur.
- Ellerinizi yıkayıp kurulayın.
- Daha sonra parmaklarınızla nazik bir şekilde bebeğinizin diş etlerine masaj yapın.
- Dişetlerine asla basınç uygulamayın ve dişlerin çıkış noktalarına bastırmayın. Sadece parmakuçlarınızla diş etlerinin tabanını yavaş yavaş ovun.
Uykuyu destekler
Warwick Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre masaj bir stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürür ve melatonin üretimini uyarır.
Melatoninin asıl görevi uyku döngülerini düzenlemektir. İşte bu yüzden bebek masajı bebeklerin uykuya geçişini hızlandırır, uyku sürelerini artırır.
Bebeğimin Masajdan Dolayı Rahatladığını
Nasıl Anlarım?
Bebekler herhangi bir şeyden hoşnut ya da rahatsız olduğunu beden dilleriyle ve çıkardıkları seslerle anlatır.
Ebeveyn ya da bakım veren yetişkinlere düşen görev, bebeğin işaretlerini okumak ve o yönde davranmaktır.
Masajın bebekler üzerindeki olumlu etkilerinden söz edip duruyoruz. Peki bebeğin masajdan dolayı rahatladığını nasıl anlayacağız?
Tabii ki yine bebeğin çeşitli seslerle ve beden diliyle anlattıklarından.
Bir bebek masajdan dolayı rahatladıysa,
- Mutluluk sesleri çıkarır.
- Mırıl mırıl mırıldanır.
- Rahat nefes alır ve verir.
- Gözleri parlar.
- Bedeni gevşer.
- Kolay gaz çıkarır.
- Bağırsak sesleri duyulur.
- Çevreyi rahat algılar.
- Odaklanır.
- Uykuya geçişi kolaylaşır.
Bebeğinizi tanıdıkça sinyallerini daha rahat okumaya başlarsınız. O zaman bebeğin hangi noktada masaja teslim olduğunu ya da hangi dokunuşlardan hoşlanmadığını çok rahat şekilde anlarsınız.
Etkili bebek masajı tüyoları
Bebek masajıyla ilgili genel kuralları biliyoruz.
- Doğru zamanlama
- Bebeğin işaretlerini takip etmek
- Güvenli ve uygun ortam
Şimdi etkili bir masaj için neler yapabileceğimize bakalım:
Tüm vücut masajı için: Masaja bebeğin alnından başlayabilirsiniz.
Sırasıyla kaşlar, yanaklar, dudaklar, çene, kulaklar ve kafanın arkasına yumuşak dokunuşlarla masaj uygulayın.
Sonra boynun arkasında aşağı yukarı hareketlerle nazikçe gidip gelin.
Sırtın üst kısmı, omuzlar, göğüs, karın bölgesi, kollar, sırtın altın kısnı, popo, bacaklar ve ayaklarla masaja devam edin.
Ayak parmaklarını sakın es geçmeyin.
Motor becerilerinin gelişimini desteklemek için: Bebeğin sol eliyle sağ ayağına dokunun; sonra sağ eliyle sol ayağına ve bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın.
Sindirimi desteklemek için: Bebeğin karın bölgesine saat yönünde dairesel hareketlerle yaptığınız masaj çok önemli.
Saat yönünde hareketler kabızlığa iyi gelir.
Saat yönünün tersine hareketler ise ishal sorunu yaşayan bebekte etkilidir.
Bebeğin karın bölgesine yapılan masajda hareketler karnın yan kısmından başlamalıdır çünkü karnın tam üstü son derece hassastır.
Daha iyi uyku için: Bebeğin kulaklarının önüne ve arkasına masaj yapın. Bu bedenin rahatlamasını sağlayam vagus sinirini aktif hale getirir.
Bebeği rahatlatmak ya da hareketlendirmek için: Parmaklarınızı bebeğin kollarında ve bacaklarında, yukarıdan aşağıya doğru gezdirin.
Hareketleriniz kalp merkezinden dışarı doğru olmalı. Bebeğin kısa süre içinde gevşediğini ve rahatladığını görebilirsiniz.
Bebeği hareketlendirmek içinse bebeğin kaslarına kalp merkezine doğru çok yumuşak şekilde masaj yapın. Bebeğin enerjisinin arttığını fark edeceksiniz.
Bebeği güçlendirmek için: Bebeğin kolları ve bacaklarıyla daireler çizin.
Dairesel hareketlerle kolları birbirine yaklaştırın ve uzaklaştırın.
Aynısını bacaklar için de yapın.
Uzmanlar bu hareketlerin bebeklerin motor becerilerini geliştirdiğini, kaslara olan kan akışını artırdığını ve sonunda bebekleri güçlendirdiğini söylüyor.
Bebekler İçin Masaj Yağı
Bebek masajında yağ kullanmak gibi bir zorunluluğumuz yok. Ancak yağ kullanmak sürtünmeyi azaltarak konforu artıran ve masajı daha eğlenceli hale getiren bir unsur.
Araştırmalar bebek masajında kullanılan yağ çeşidinin bebeğin sağlığını ve büyümesini etkilediğine işaret ediyor.
Bazı araştırmacılara göre hindistan cevizi yağı bebeklerde (hem prematüre hem de normal doğum zamanında doğmuş bebeklerde) kilo alımını destekliyor.
Diğer yandan çok şifalı olarak bildiğimiz zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ile ilgili 2015 yılında Manchester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma şaşırtıcı bir sonuç ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre zeytinyağı ve ayçiçek yağı bebeğin doğal cilt bariyeri fonksiyonunu bozuyor. Bu yağlarla masaj yapılan bebeklerin bebek egzaması gibi cilt sorunlarına daha açık olabileceği düşünülüyor.
Sözün özü, bebek masajı sırasında kullanılan yağlarla ilgili farklı görüşler ve insanın kafasını karıştıran bilgiler var.
Bebekler için masaj yağıyla ilgili yaygın kanı, soğuk sıkım doğal yağların bebek cildi için daha uygun olduğu.
Peki siz bebeğinize uygun masaj yağını nasıl seçeceksiniz?
Gelin aşağıda hep birlikte bunun yollarına bakalım:
- Öncelikle bebeğinizin cilt tipine göre hangi yağın uygun ve doğru olduğunu çocuk doktorunuza danışın.
- Mutlaka ama mutlaka bebek cildi için üretilmiş ürünleri tercih edin. Yetişkin cildinde kullanılan ürünler bebeğin cildinin doğal yapısına zarar verebilir.
- Yoğun kokuya sahip ürünlerden uzak durun. Bebeğin ebeveynin doğal kokusunu almasını ve bağlanma sürecini desteklemesi için özellikle kokusuz yağları tercih edin.
- Gıdada kullanılabilir yağlar tercih sebebi olabilir çünkü bebek, yağ bulaşan ellerini ağzına götürdüğünde yenilebilir oldukları için riskli bir durum yaratmazlar.
- Uçucu yağların uygulanmadan önce bir baz yağ ile karıştırılması gerekir.
- Bebek masajında mineral yağlar kullanmaktan kaçının. Çünkü mineral yağlar endüstriyel yağlar ve ham petrolden elde edilir; bünyeden de kolay atılamazlar.
Aslında spesifik olarak hangi yağın bebek masajında kullanılmasının daha uygun olduğu ile ilgili bilimsel kanıtlar sınırlı.
Bebek bakımında yağ kullanımıyla ilgili bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu bebek masajından çok kuru cilt ve egzama gibi cilt sorunlarıyla ilgili. Burası önemli bir nokta, çünkü bir yağın bebek masajında haftada bir kullanımıyla cilt bakımında her gün ya da masaja göre daha sık kullanımı arasında dağlar kadar fark var.
Ayrıca uzmanlar bebek 1 aylık olana kadar yağ ya da losyon kullanımını önermiyor. Bunun sebebi de doğumun hemen ardından bebek cildinin çok ince ve kolay incinebilir olması. Bir ay geçtikten sonra (prematüre bebeklerde bu süre daha uzun olabilir) bebeğin cildi kendi doğal koruyucu bariyerini geliştirebilir.
Zeytinyağı ile Bebek Masajı
Bebeğin hassas cildine yağ ile masaj yapmak, bağ kurmak için harika bir yol. Ayrıca hem bebek hem de ebeveyn için sağlıklı bir yöntem.
Masaj sırasında yağ kullanmak hem cildi besler hem de bebeğin yumuşak cildini korur.
Peki bebeğin cildine masaj yaparken hangi yağı kullanacaksınız? Zeytinyağı masaj için uygun bir yağ mı?
İşte söz konusu bir bebek olunca, eline geçen yağı kullanamıyor, doğal ve yararlı diye bildiğin seçenekleri bile sorguluyorsun.
Doğal yağlar elbette bebeğin hassas cildine masaj yapmak açısından güvenli seçenekler. Ancak Healthline uzmanlarının belirttiği gibi (daha pek çok kaynaktan da doğrulayabilirsiniz) bebeğinizin cildinde düzenli olarak kullanabileceğiniz bir yağ değil. Özellikle kuru, çatlak ve egzamalı ciltler için zeytinyağı kullanımını düşünmek gerekir.
Zeytinyağı pek çok yağ asidini içerir:
- Omega-6 yağ asitleri
- Omega-3 yağ asitleri
- Linoleik asit
- Oleik asit
Zeytinyağı tüketimi kalp sağlığı için kesinlikle güzel.
Omega-3 yağ asitleri harici kullanımda iltihabı dindirmeye yardımcıdır.
Linoleik asit cildin doğal bariyerini geliştirebilir.
Ne var ki oleik asit, zeytinyağını cilt bakımında bebekler, çocuklar ya da yetişkinler için zayıf bir seçenek haline getirir.
Zeytinyağı kullanmanın yararları
Bebeğinizde cilt kuruluğu ya da başka herhangi bir cilt sorunu yoksa, zaman zaman zeytinyağı kullanmanız uygun.
Zeytinyağı yağ asitlerinin yanı sıra E ve K vitaminleri de içerir.
Aynı zamanda bedendeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da zengindir.
2016 yılında yayımlanan bir araştırmada zeytinyağı ya da ayçiçek yağı ile masaj yapılan bebeklerin cildinin kuru masaj yapılan bebeklerin cildine göre daha iyi nemlendiği görülmüş.
Bu iyi.
Ancak zeytinyağı ile masajı düzenli bir alışkanlık haline getirmemeli.
Aynı araştırmada zeytinyağı ve ayçiçeği yağının cildin doğal yağ bariyerini de zayıflattığı ortaya çıkmış. Ayrıca antioksidanlar iltihaplanmayı sakinleştirirken, oleik asit tam tersini yapabilir.
Bu önemli bir bilgi, çünkü egzama 2 yaşın altındaki bebeklerde sık rastlanan bir durum.
2019 yılında yapılan bir çalışmada oleik asitin tek başına ciltte iltihaplanmayı, kırmızılığı ve tahrişi daha kötü yapabileceği ortaya çıkmış.
Ve oleik asit zeytinyağının içinde yüksek miktarda bulunur.
Bebek bakımında kullanılabilecek zeytinyağı çeşitleri
Zeytinyağı tüketiminin faydaları elbette var.
Bu nedenle 6. aydan itibaren katı gıdaya geçiş yapan bebeğinizin havuç püresine bir miktar zeytinyağı koymanız güzel olur.
Zeytinyağı alerjisi nadir rastlanan bir durumdur ama yine de bebek söz konusu olunca miktarlar konusunda sınırlı davranmanız yerinde olur.
Bebek bakımında (beslenme ve cilde sürme) sadece extra virgin zeytinyağı kullanın. Çünkü bu,
- Zeytinyağının en saf halidir.
- Kimyasal içermez.
- Ve diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha fazla besleyici öğeye sahiptir.
Bebeğin cildinde ve saçında zaman zaman kullandığınız zeytinyağının extra virgin olmasına dikkat edin.
Bebek Yağı ile Bebek Masajı
Bebek yağı ile masajın bebeğin gelişimi için yararlı olduğunu bugüne kadar pek çok kez duyduk.
Yararının ötesinde his olarak da yağ ile bebeğe masaj yapmak bize iyi geldi.
Buraya kadar bir sorun yok.
Ne var ki çok sayıda seçenek arasından hangi bebek yağının bebeğimiz için uygun olduğunu belirlemek hep zor oldu.
Doğal ebeveynlik, aromaterapi, homeopati gibi yöntemlerin daha bilinir olmasıyla ebeveynler katkısız ve doğal olana doğru daha çok yönelmeye başladı.
Ve böylece bebek masajında daha doğal içerikli yağlara talep arttı. Markalar bebek grubunda daha temiz içerikli ürünler üretmeye başladı.
Size tavsiyemiz; bebeğiniz için aldığınız her üründe olduğu gibi bebek yağı seçiminizde de katkısız, kimyasalsız, temiz içerikli ürünlere yönelmeniz. Etiketleri mutlaka okuyun, araştırın ve soru sorun.
Şimdi yağ ile masaj yapmanın bebeğe faydalarına bakalım:
- Bebeğe kendini sağlam ve güvencede hissettirir.
- Ağlamayı azaltır, nefes alışverişini düzenler ve bebeğin ısınmasını sağlar.
- Ellere ve bacaklara doğru kan akışını artırır.
- Masaj sindirime ve bağırsak hareketlerine destek olur. Bu özellikle kolik bebekler için çok faydalı.
- Bebeği rahatlatır ve daha az kaygılı yapar.
- Bebeğin uykuya geçişine yardımcı olur.
- Özellikle prematüre bebeklerde masajın yararları inanılmaz. Araştırmalar masaj uygulanan prematüre bebeklerin beyin aktiviteleri ve kilolarında artış ile kalp atım hızında dengeye işaret ediyor.
Bebek Masajı için Masaj Yağı Seçimi
Uzmanlar bebek 1 aylık oluncaya kadar masaj yağı kullanımını tavsiye etmez. Bunun nedeni doğumdan sonra son derece hassas olan bebek cildinin nem kaybı yaşamasını engellemektir.
İlk 1 ay içinde (prematüre bebeklerde bu süre biraz daha uzundur) bebeğin cildi kendi doğal koruyucu bariyerini geliştirir. Bu sayede bebeğin cildi biraz daha “kalınlaşır”. İşte bu noktada, yani 1 ayını dolduran bebeğin cildinde masaj yağı kullanımına başlanabilir.
Peki bebek masajı için masaj yağı seçimini nasıl yapacaksınız?
- Öncelikle bebeğinizde kullanacağınız yağı çocuk doktorunuza danışmalısınız. Unutmayın bebeğinizin cildiyle ilgili en doğru bilgiyi onu takip eden doktorundan öğrenebilirsiniz.
- Bebek masaj yağının kokusuz ve yenebilir bir yağ olmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde bebek kazara yağlanan elini ağzına götürdüğünde herhangi bir sağlık sorunu yaşamayabilir.
Bebek Vücuduna Hangi Yağ İyi Gelir?
Bebek masajında doğal yağlara sadık kalmak istiyorsanız, ki en doğrusu bu görünüyor, bebeğiniz için güvenli birkaç yağ seçeneğini aşağıda bulacaksınız:
Yaz aylarında bebeğinize uygun yağlar
- Hindistan cevizi yağı:
Hnidistan cevizi yağı serinletici etkisi, hafif dokusu ve cilt tarafından kolay emilmesi nedeniyle yaz aylarında kullanılabilir. Bu yağ monolaurin açısından zengindir. Monolaurin, cildi nemlendirir ve cildi egzema ile birlikte gelen bakteriden temizler. Bu nedenle soğuk sıkım organik hindistan cevizi yağı bebeğiniz için iyi bir tercih olabilir. - Susam yağı:
Susam yağı hafiftir ve bebeğinize konfor sağlar. Ayrıca bazı kaynaklara göre bu yağ bebeklerin kemik gelişimine destek sağlar.
Kış aylarında bebeğinize uygun yağlar
- Hardal yağı:
Hardal yağı kış aylarında kullanılan önemli bir yağdır. Uçucu yağ sınıfındadır. Bu nedenle uygun bir sabit yağ ile seyretilmesi gerekir. 50 ml sabit yağ içine 10 ml hardal yağı damlatarak bebeğinizin cildinde kullanabileceğiniz uygun karışımı elde edebilirsiniz. - Zeytinyağı:
Çoğu anne bebeğinin cildinde zeytinyağı kullanmayı tercih eder. Ancak bebeğinizin cildi sorunluysa zeytinyağı iyi bir seçim olmayabilir. - Badem yağı:
Badem yağı E vitamini açısından zengindir ve her mevsimde rahatlıkla kullanılabilir. Kokusu güzeldir ve bebeğin cildinin hem yumuşaklık hem de elastikiyet kazanmasını sağlar.
Hangi Yağlar Bebek Cildi için Zararlıdır?
Kimyasal içerikli yağlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca bebeğinizin cildi,
- kuru
- egzamalı ve
- hassas ise hardal yağı, sadeyağ ve zeytinyağından uzak durun. Çünkü bu yağlar oleik asit açısından zengindir. Ve oleik asit, bebeğin cildinin üst katmanlarının daha geçirgen olmasını sağlayabilir. Bu da sonuçta bebeğin cildinin daha da kurumasına yol açar.
Bebek Yağı Markaları ve Fiyatları
Piyasada pek çok markanın bebek yağı ürünlerine ulaşmak mümkün.
Aşağıda öne çıkan bebek yağı markaları ve ortalama fiyatlarını bulacaksınız. Fiyatların satın alma yapacağınız platformlara göre farklılık gösterebileceğini unutmayın.
Bioderma ABCDerm Relaxing Oil
Bebekler için Masaj Yağı 200ml
Fiyatı: Yaklaşık 500 TL
Mustela Massage Oil
Bebek Masaj Yağı 100 ml
Fiyatı: Yaklaşık 200 TL
Sebamed Skin Care Oil
Bebek Yağı 150 ml
Fiyatı: Yaklaşık 200 TL
Bade Natural Besleyici Doğal Bebek Yağı 100 ml
Fiyatı: Yaklaşık 450 TL
Ecowell Organik Bebek Yağı 100 ml
Fiyatı: Yaklaşık 450 TL
Burts Bees Baby Bee Nourishing Baby Oil
Bebek Bakım Yağı 115 ml
Fiyatı: Yaklaşık 670 TL
Chicco Baby Moments
Bebek Masaj Yağı 200 ml
Fiyatı: Yaklaşık 250 TL
Misbahçe Tatlı Badem Yağı
150 ml
Fiyatı: Yaklaşık 775 TL
Lavanta Yağı ile Bebek Masajı
Lavanta hoş kokusu ve iyileştirici etkileriyle en çok kullanılan uçucu yağlardan biridir.
- Sakinleştiricidir.
- Gevşeticidir.
- Antibakteriyeldir.
- Antimantar özelliğine sahiptir.
- Uykusuzluğa, migrene, akneye, alerjiye, yanığa, kesiğe, dermatite, baş ağrısına, yara izine, sinek ve böcek ısırığına, kaşıntıya, ağrıya iyi gelir.
Hal böyle olunca bebek masajında da lavanta yağı kullanmak bebeğin öncelikle rahatlamasını ve gevşemesini sağlar.
Bu yağ, uykuya hazırlık için iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca sinek ve böcek ısırıkları ile kaşıntının giderilmesinde etkilidir.
Ancak siz yine de bebeğinize lavanta yağı ile masaj yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bebek Masajında Yağ Kullanmalı mıyım?
Bebek masajında yağ kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış.
Bazı ebeveynler yağ kullanmayı can sıkıcı bulabilir; bazıları ise elleri ve bebek cildi arasındaki sürtünmeyi azalttığı için konforlu ve eğlenceli.
Tercihiniz yağ kullanmaksa, seçiminizi yenebilen ve kokusuz olan yağlardan yana yapın. Çünkü bebeğiniz, yağ bulaşan elini ağzına götürebilir.
Ve ne olursa olsun yağı öncelikle bir alerji testinden geçirin.
Bu ne demek? Bebeğin teninde çok küçük bir noktaya minik bir yağ damlası kondurun ve bekleyin. Bakalım bebeğin cildi yağa tepki verecek mi?
Sağlık Sorunu Olan Bebeğe Masaj Yapılır mı?
Bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu varsa, masaja başlamadan önce mutlaka doktorunuzdan görüş almanız gerekir.
Ancak bebek hastalıkları konusunda uzman ve bebeğinizi tanıyan biri, sağlık sorununa bağlı olarak masajın bebeğiniz için uygun olup olmadığını size söyleyebilir.
Doktorunuza bebeğin ihtiyaçlarına yönelik olarak bir masaj terapistinden yardım almanın uygun olup olmadığını sorabilirsiniz.
Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.
Kaynaklar: webmd.com, healthline.com, whattoexpect.com, babycenter.com, mayoclinic.org, raisingchildren.net.au, kidshealth.org, thebump.com, parentingfirstcry.com, babymassage.net.au, attachmentparentingturkiye.com, mamanatural.com, pacificcollege.edu, momjunction.com, pregnancybirthbaby.org.au, nct.org.uk,