Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının karışması çok normal. Çünkü piyasada malzeme, şekil ve boyut bakımından çok sayıda seçenek mevcut. Buna bir de ekstra özellikleri eklediğinizde, iş içinden çıkılması zor bir hal alıyor.
Peki, bebeğiniz için en uygun biberonu nasıl seçeceksiniz?
Tabii ki bol bol okuyarak ve deneyerek. Çünkü işin esası, bebeğin ihtiyacı olan besini rahat alabilmesine, yani bebeğin ihtiyacının rahat ve güvenli bir şekilde karşılanmasına dayanıyor.
Bu yazıyı biberon seçiminde size yol göstermesi için hazırladık. En çok sorulan ebeveyn sorularına cevap aradık. Farklı malzeme, boyut ve şekildeki biberonların esaslarını yazdık. Seçiminizde kolaylık sağlamasını umuyoruz.
Biberon Seçimi Nasıl Olmalı?
Bebeğiniz için biberon seçimi, alternatiflerin çokluğu nedeniyle kafa karıştırıcı ve zor olabilir.
Bu konuda deneyimli kişilerden bilgi almanız, ürün değerlendirmelerini okumanız ve kendi araştırmalarınızı yapmanız işinizi kolaylaştırabilir.
Yine de deneyip yanılabileceğinizi unutmayın.
Ve yine unutmayın ki bebeğinizin tercihleri, en uygun biberon ve emzik ikilisini bulmaktaki en önemli etken.
Şimdi biberon seçiminde etkili olabilecek kriterlere bakalım:
- Biberonun yapıldığı madde
- Biberon şişesinin şekli
- Biberonun boyu
- Biberonun antikolik olup olmadığı
- Biberon emziğinin yapıldığı madde
- Emziğin şekli
- Emzikteki delik sayısı
Malzeme, Şekil ve Boyut Bakımından Biberonlar
Bebek doğmadan önce temel ihtiyaçları içeren kararında bir alışveriş; doğum sonrası işleri elbette kolaylaştırır.
Ne var ki konu biberon olunca işler biraz değişir. Çünkü biberon seçiminde bebeğin tercihleri önemlidir. Bunu da doğumdan önce bilemeyeceğiniz için çok sayıda biberon almak doğru değildir. En fazla iki seçenek doğuma hazırlık açısından yeterli olabilir.
Şimdi biberon seçimi için malzeme, şekil ve meme açısından biberonları inceleyelim:
- Biberon Şişesi Malzemesi: Biberon şişeleri plastik, silikon, cam ya da paslanmaz çelik olabilir.
Plastik şişeler: En büyük artıları hafif ve kırılmaz olmaları. Eksileri ise zamanla yıpranmaları. Plastik şişeleri belli aralıklarla değiştirmek gerekir.
Üzerlerinde çizikler ve çatlaklar oluşması, sızıntı yapmaları, renk değişimleri görülmesi ve koku yapmaları yıpranma belirtileridir.
Plastik biberonlar genel olarak güvenli sayılır. Eski plastik biberonlar Bisphenol A içerirken yeni üretim olanların içeriğinde BPA yer almaz.
Bilinen adıyla BPA, sert plastiklerin içinde bulunan kimyasal bir bileşendir. İnsan sağlığı üzerinde, özellikle hormonal sistem ve üreme sistemini etkileyen ciddi zararları vardır.
Ülkemizde 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren BPA’nın biberon, göğüs pompaları gibi bebek ürünlerinde ve gıda ile temas eden her türlü üründe kullanımı yasaklandı.
Silikon şişeler: Gıda saklamada kullanılabilen silikondan üretilen biberonlar BPA içermez; esnek ve hafiftir.
Cam şişeler: Cam biberonlar doğal olarak BPA içermez ve uzun ömürlüdür. En sağlıklı biberon çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak cam biberonlar diğerlerine göre ağırdır ve kırılabilir. Silikon kılıflarla kırılmaya karşı önlem alınabilir.
Paslanmaz çelik şişeler: Paslanmaz çelik biberonlar BPA içermez, hafif ve dayanıklıdır. Ama diğer seçeneklere göre daha pahalıdır.
Bir de çelik bir şişenin içinde ne kadar mama ya da süt kaldığını diğerlerinde olduğu gibi dışarıdan göremezsiniz.
- Biberon Şekilleri: Genel olarak biberon şişeleri 3 şekilde olur.
Standart (yuvarlak ağızlı): Uzun ve düz bir yapıdadır. İçini doldurması ve temizlemesi kolaydır.
Köşeli: Başları 30 derece eğimlidir. Mama akışı açısından rahattır. Bebeğin hava yutmasını engeller. Ancak temizlenmesi zordur.
Üçgen (geniş): Kavraması kolaydır. Düşünce yuvarlanmaz. Geniş biberon emziği anne göğsüne benzer etki yaratır.
- Biberon boyutu: Biberon boyutu bebeğin ayına göre değişiklik gösterir.
Yenidoğan bebekler için küçük boyutta yani 90-150 ml olanlar uygundur.
3-6 ay aralığındaki bebekler için 240-260 ml biberonlar kullanılabilir.
6 aydan büyük bebekler içinse 320-340 ml biberonlar tercih edilebilir.
Aslında biberon boyutu tamamen bebeğin ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Yenidoğan döneminden ya da ilk aylardan itibaren biberon kullanmak durumundaysanız, beğendiğiniz biberonun büyük boyutunu alıp ihtiyaca göre mama ya da süt miktarını belirleyebilirsiniz. Böylece boyut değişikliği nedeniyle birkaç alışveriş yapmak durumunda kalmazsınız.
Antikolik biberon nedir?
Gaz yapmayan biberon olarak da bilinen antikolik biberon, özel hava akış kanalları sayesinde bebeğin hava yutmadan beslenmesini sağlar.
Biberonun içindeki hava akış aparatı, havanın süte karışmasını engeller.
Bazı biberonlarda da aynı işi antikolik valf yapar. Valf sistemi bebeğin beslenirken hava yutmasını engelleyerek gaz oluşumunun önüne geçebilir.
Biberon Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Piyasada farklı özellikler sunan çok sayıda biberon markası ve çeşidi varken seçim yapmanın zor olabildiğini biliyoruz.
Bu nedenle aşağıda, ilk etapta göz önünde bulundurmanız gereken bazı özellik ve durumları derledik. Unutmayın bebek alışverişinde en önemli unsur, satın alacağınız ürünün ne derece sağlıklı ve güvenilir olduğudur.
- Biberonlar plastik, silikon, cam veya paslanmaz çelik malzemeden üretilebiliyor. Her malzemenin artıları ve eksileri var. Farklı fiyat skalasında satılıyorlar. Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta, alacağınız ürünün mutlaka BPA’sız olması. Ürünün bileşenlerini gözden geçirmeyi, içeriğin temiz olmasına dikkat etmeyi asla ihmal etmeyin.
Amerikan Pediatri Akademisi ebeveynleri biberonlarda BPA ve plastik kullanımı konusunda uyarıyor.
- Plastik ürünler satın almaya karar verdiyseniz, ürünlerin üzerindeki kodlara yani numaralara çok dikkat edin. Plastik üreticilerinin tüketiciyi korumak adına, ürettikleri plastiğin üzerine zorunlu olarak yazdığı bu numaralar, size neyi alıp almamanız gerektiğini söylüyor. 3, 6 ve 7 kodlu ürünleri satın almayın. Çünkü bu kodlar, üzerinde yer aldıkları ürünlerin fitalatlar, stiren ve bisfenoller gibi insan sağlığı için zararlı kimyasallar içerdiğini gösterir.
- Satın almayı düşündüğünüz ürünün Sağlık Bakanlığı onaylı, bir dizi testten geçmiş olmasına dikkat edin.
- Bebeğin ihtiyaçlarını doğmadan tahmin etmeniz mümkün değil. Ancak emzirmenin yanı sıra başlangıçtan itibaren biberon da kullanmak niyetindeyseniz o zaman alışveriş listenize biberonu da eklemeniz gerekir. En fazla iki çeşit biberon almanız başlangıç için iyidir. Daha sonra bebeğin ihtiyaçlarına göre yeni bir alışveriş yaparsınız.
- Yenidoğanlar için anne memesine en çok benzeyen ürünleri tercih etmeniz iyi olur.
Kullanım kolaylığına dikkat edin. Temizliğin rahat olup olmaması, ürünün gerektiğinde bulaşık makinesinde yıkanması önemli avantajlar.
- Biberon aparatları zaman içinde yıpranabiliyor. Parçaları piyasada rahat bulunabilecek bir ürün seçmeye dikkat edin.
- Antikolik biberon şişeleri özel hava akış kanalları ya da valfler sayesinde havanın sütün veya mamanın içine karışmasını engeller. Böylece bebek mümkün olan en alt düzeyde hava yutar. Gaz meselesinden gözü korkan ebeveynler için tercih sebebi olabilir.
- Biberon şişeleri şekil itibariyle standard (uzun ve yuvarlak), köşeli (boyundan itibaren açılı) ve üçgendir. Standard olanlar yani yuvarlak biberonlar temizlik açısından kolaydır. Köşeli biberonlar ağızlarının eğimli olması nedeniyle beslenme kolaylığı sağlar. Fakat temizlikleri zordur. Üçgen biberonlar ise kavrama kolaylığı sağlamanın yanı sıra düşünce yuvarlanmaz. Bu açılardan ideallerdir, ancak temizlik açısından dezavantaj sağlarlar.
- Cam en sağlıklı biberon malzemesi. Ancak şunu da göz önünde bulundurun: Kırılma riski var. Bu nedenle dayanıklı camdan üretilmiş ürünlere yönelin.
- Biberon boyutları değişkendir. Yenidoğanlar için 90-150 ml olanları tercih edebilirsiniz. Ancak bebeklerin çok hızlı büyüdüğünü de göz önünde bulundurun.
- Biberon emziğinin şekline, deliğine ve yapıldığı malzemeye dikkat edin. En iyi seçim esnek bir biberon emziğidir. Anne memesine yakın bir his verir.
- Yenidoğanlar için biberon alırken emziğinin tek delikli olmasına özen gösterin. Aynısı ilk kez biberon kullanacak bebekler için de geçerli olabilir. Emzikteki delik sayısı akışın hızlı ya da yavaş olmasını belirler. Tek delikli emzikten akış doğal olarak yavaştır. Yaklaşık 3-4. ayda orta akışlı, 6-7. ayda hızlı akışlı emzik tercih edebilirsiniz.
Anne Memesine En Yakın Biberon Hangisi?
Anne memesine en yakın biberon, özellikle doğumun ardından belli bir süre sonra işe başlayacak annelerin en önemli konusu.
Neden? Çünkü,
- Anne hem emzirmeye devam etmek hem de iş hayatını sürdürmek ister.
- Çeşitli göğüs ucu problemleri, sağlık sorunları annenin kendi sütünü zaman zaman biberonla vermek istemesine yol açabilir.
- Anne ara sıra biberon kullanan bebeğinin, anne memesini emmekten vazgeçmesini istemez.
Yukarıdakilere benzer nedenlerle anne memesine en yakın biberon konusu oldukça önemlidir.
Bebek biberondan beslenirken annenin göğsünden süt emer gibi rahat etmelidir.
Peki anne memesine en yakın biberon nasıl olmalı?
Piyasada satılan pek çok markanın anne göğsüne en yakın biberon olarak tanıttığı ürünü var. Bu ürünlerin özel teknolojiyle üretilen emzikleri biberonla beslenmeyi daha doğal hale getiriyor.
Aşağıda anne memesine en yakın biberonların özelliklerinden bazılarını bulacaksınız.
- Anne memesi örnek alınarak tasarlanır.
- Biberon memesinden sütün ya da mamanın akış hızı, tıpkı anne memesinden süt akması gibidir. Yani normal biberonlara göre daha yavaş bir akış söz konusudur.
- Geniş biberon emziği, doğal emzirmedeki gibi bir kavrama etkisi yaratır.
- Esnek ve uzayabilen emzik, bebeğin anne göğsünü emerken yaptığı dalga hareketini biberonda da yapmasını sağlar.
Hangi markaların ürünleri diye soracak olursanız, aşağıdaki küçük listede yer alan ürünler hakkında bilgi almanız iyi olabilir:
- Mimijumi Not So Hungry Biberon
- Phillips Avent Natural Biberon
- Dr. Browns Biberon
- Chicco Natural Feeling Biberon
- Nuk Cam Biberon
- Lansinoh Natural Wave Biberon
En İyi Biberon Hangisi?
En iyi biberon hangisi sorusuna kesin bir cevap vermek zor.
Kaliteli ve temiz içerikli bir malzemeden yapılmış olması bir biberonda aramanız gereken
en önemli özellik.
Bunun ardından bebeğinizin ihtiyaçları ve sizin öncelikleriniz gelir.
Tavsiyemiz, en iyi biberona ulaşmak için aşağıdaki soruları kendinize sormanız.
- Bebeğin ihtiyaçları neler?
- Biberon bebeğin beslenmesinde ne kadar yer tutacak?
- Bebek sadece biberonla mı beslenecek?
- Bebek kaç aylık?
- Bebeği aynı zamanda emzirecek misiniz?
- Yaşam tarzınız nasıl?
- Her gün sokağa çıkar mısınız?
- Bol seyahat eder misiniz?
- Bebeğin gaz sorunu var mı?
- Bebek kolik mi?
- Biberonun bebeğin hava yutmasını engelleyecek yapıda olması sizin için önemli mi?
- Kolay kullanım, kolay taşıma ve kolay temizlik öncelikleriniz arasında mı?
En İyi Biberon Markası
En iyi biberon markası için bir adres vermek gerçekten zor.
Çünkü iyiyi belirleyen pek çok faktör var ve herkesin öncelikleri ile şartları farklı.
Örneğin,
- Bebeğinizi formül mamayla besliyorsanız, bebeğin hangi ayda olduğuna bağlı olarak biberonu günde 6-12 kez kullanacaksınız demektir.
- Bebeğinizi emziriyorsanız, biberon kullanımınız daha seyrek olabilir. Çünkü daha çok o günün şartlarına ve isteklerine bağlıdır.
Yukarıdaki iki önemli durum, elbette seçimlerinizi belirler.
Ayrıca,
- Malzeme kalitesi
- Kullanışlılık (kolay temizleme, kolay taşıma, kolay kavrama gibi özellikler)
- Antikoliklik gibi yan özellikler de seçimlerde etkilidir.
Piyasada çok sayıda marka var. Bunların çoğu uzun yıllardır biberon üretimi konusunda deneyimli ve her yılın en iyiler listesinde genellikle yer alıyorlar.
Her birinin sunduğu farklı özellikler var.
Markaların kendilerini pazarda konumlandırma biçimleri ve pazarda var oluş süreleri de tüketicilerin seçimlerini elbette etkiliyor.
Biz de Healthline.com’un 2021 en iyiler listesinde yer alan bazı markaları aşağıda listeledik. Seçim sizin…
Gaz/kolik için: DrBrown’s Doğal Akış Biberon
Anne sütü emen bebekler için: Comotomo Natural Feel Biberon
En kolay temizlenen: Phillips Avent Natural Biberon
Biberona karşı koyan bebekler için: Mam Easy Start Antikolik Gaz Giderici Biberon
Prematüre bebekler için: Nanobebe Breastmilk Biberon
Hangi Biberon Daha İyi?
Hangi biberonun daha iyi olduğunu ilk etapta malzeme kalitesi, sağlık ve kullanışlılık ile yedek parçaların kolay bulunması belirler. Bunun yanı sıra bebeğe ve aileye özgü ihtiyaçlar çok önemlidir.
whattoexpect sitesi en iyi biberonlar listesini yaparken farklı ihtiyaçlardan yola çıkmış. Listede ürünlerin hem artılarına hem de eksilerine yer vermiş.
Aşağıda bu listenin bir bölümünü bulacaksınız:
- En iyi biberon: DrBrown’s ürünleri
- En iyi antikolik biberon: Nuk biberonlar
- Anne sütü emen bebekler için en iyi biberon: Phillips Avent Natural Biberon
- Gazlı bebekler için en iyi biberon: Playtex Baby Ventire Biberon
Biberona Ne Zaman Başlamalı?
Tüm dünyada uzmanların biberona başlamak konusundaki ortak görüşü şöyle: Doğumdan sonra en az 3-4 hafta beklemek.
Bu durum tabii ki emziren anneleri ilgilendiriyor. Bebeğin çeşitli nedenlerle formül mamayla beslenmesi durumunda biberona hemen başlanır.
Şimdi anne sütü alan bebeğin biberona ne zaman ve ne şekilde başlaması gerektiğine bakalım:
- Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre bir bebeğin biberonla tanışması için öncelikle emzirmenin iyice yoluna girmesi gerekir. Bu durumda anne emzirme sorunları yaşıyorsa, hemen biberona geçiş yapmak bebekte karmaşanın ve emzirme zorluklarının artmasına yol açabilir.
- Bebeklerin beslenmede kendi biberon ve emzik tercihleri olabilir. Yani bebeğin ihtiyacı olan ikiliyi (biberon ve emziği) bulmadan önce muhtemelen birkaç marka ve ürünü denemek zorunda kalabilirsiniz.
- Çok farklı emzik boyları ve şekilleri mevcut. Biberondan süt ya da mamanın akış hızını belirleyen memenin ucundaki delik. Küçük delikten besin yavaş akar. Bu nedenle başlangıç için tek ve küçük delik idealdir.
Uluslararası La Leche Örgütü’nün süt pompalamaya ve sütü biberonla vermeye yaklaşımı ise şöyle:
- Emzirme doğumdan yaklaşık 4 hafta sonra düzene girer. Bu noktaya geldikten sonra, her emzirmenin ardından göğüslerinizde kalan sütü sağın. Unutmayın siz sadece kalanı sağıyorsunuz, yani göğsünüzden çok fazla süt gelmesini beklemeyin.
Sağdığınız sütü hemen dondurun. - Çocuk doktoru bebeğinizin kilosuna göre ihtiyacı olan ortalama süt miktarını size mutlaka bildirir.
- Derin dondurucuda yeterli oranda süt biriktiğinde ve doğru zamanın geldiğine inandığınızda bebeği ilk kez biberonla tanıştırmanın zamanı gelmiş demektir.
- Bebeği biberonla tanıştırmak için herkesin sakin bir gününü tercih edin. Dilerseniz yanında rahat ettiğiniz bir yetişkin de sizinle birlikte olsun. Bu kişi eşiniz, partneriniz, anneniz, bir arkadaşınız ya da bir akrabanız olabilir.
- Bebek sizin yerinize bir başkasından biberonu daha rahat kabul edebilir. Çünkü sütü sizin göğsünüzden emmeye alışkın olan bebek, beslenmek için biberon gibi yabancı bir nesneyi sizden kabul etmekte zorlanabilir. Buna bir anlama veremeyebilir.
- Geceden bebeğe vereceğiniz miktarda sütü derin dondurucudan çıkarıp buzdolabına koyun ki buzu çözülsün.
- Beslenme zamanı geldiğinde sütü biberona koyun ve biberonu sıcak suyun içine yerleştirin. Böylece biberon ve içindeki süt ısınmış olsun.
- Biberon memesini sıcak suyun altına tutup hafif ısıtmak da bebeğin biberon emziğini kabul etmesi açısından yardımcı olabilir.
- Bebeği bir kolunuzun üzerinde yavaşça emzirme pozisyonuna getirin. Yani bebeğin başı yukarıda olmalı ve bebeğin bedenini kolunuzla desteklemelisiniz.
- Biberon emziğiyle bebeğin dudaklarına hafifçe dokunun ve böylece bebeğin ağzını açmasını sağlayın.
- Bebeğin biberon memesini tamamen kavradığından emin olun.
- Biberon şişesinin emziğe süt gelecek açıda olmasına dikkat edin. Ne çok dik ne de çok yatay olmalı.
- Bebek biberonu reddederse onu zorlamayın.
Biberon Hangi Durumlarda Kullanılır?
Herkesin bildiği gibi uzmanlar bir bebeğin en az 6 ay ve hatta mümkünse 2 yıl anne sütü almasını öneriyor.
Ve anne sütünün de en doğal şekilde verilmesinin yani annenin emzirmesinin daha iyi olacağını söylüyorlar.
Ancak hayat bu. İdeali annenin emzirmesi olarak görünse de bu durum anneler üstünde baskı yaratmamalı.
Bir anne bazı durumlarda biberonu iyi bir alternatif olarak kullanabilmeli.
Aşağıda biberonun kullanıldığı bazı durumları derledik.
- Çeşitli sebeplerle sütün yetersiz olduğu durumlarda mama vermek gerekiyorsa,
- Annenin çeşitli nedenlerle sütü gelmiyorsa,
- Annenin yaşadığı hastalık nedeniyle emzirmemesi gerekiyorsa,
- Prematüre bebek annenin memesini kavramakta güçlük yaşıyorsa,
- Annenin çok ciddi meme ucu sorunları varsa,
- Anne hem emzirmek hem de bebeğini biberonla beslemek istiyorsa,
- Annenin sosyal yaşamı bebeği biberonla da desteklemeyi gerektiriyorsa,
- Annenin işe başlama zamanı geldiyse ve sütünü sağarak bebeğine bırakıyorsa
biberon kullanmak gerekir. Bu liste daha da uzayabilir.
Biberon Emziğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğin biberonla rahat beslenmesindeki en önemli unsurlardan biri biberon emziğinin kalitesi ve bebeğin beslenme ihtiyacına uygunluğudur.
Biberon emzikleri anne memesi hissi verecek şekilde tasarlanır. Kadın meme ucu kısa ve esnektir. Bebek annesinin memesini rahatça kavrar ve emer.
Biberon emziği alışverişi yaparken:
- Silikon ya da kauçuk emzik tercih edin. Silikon emzik uçları daha pahalıdır ancak kauçuk olanlara göre daha esnektir. Isıya dayanıklıdır.
- Birkaç tane emzik satın almayı unutmayın. Çünkü tekrar tekrar kullanılan emzikler yıpranır, çatlar.
- Emzik ucundaki delik bebeğin ayına ve emme hızına göre olmalıdır.
- Emzikteki akış hızını test etmek için biberonu çalkalamadan ters çevirin. Mama ya da sütten saniyede 1 damla akmalıdır.
Biberon emziği üzerinde bulunan delikler bebeklerin yaş aralıklarına göre belirlenir. Bazı markalarda ise delik çapı, bebeğe uygunluğu ifade eder.
1 delik: 0-6 aylık bebekler içindir. Süt tek delikten yavaş akar.
2 delik: 6-18 aylık bebekler içindir. Süt orta hızda akar.
3 ve üzeri delik: 18 ay üzerindeki bebekler içindir. Yoğun bir akış sağlar.
Yenidoğanlar İçin Biberon Seçimi
Yenidoğanlar için biberon seçimi oldukça kafa karıştıran bir konu. Çünkü çok sayıda markanın çok sayıda ürünü var. Ve bir bebeğin ihtiyaçlarını anlamak biraz zaman isteyen bir konu.
Aşağıda yenidoğan biberon seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri bulacaksınız:
- Cam en sağlıklı malzeme. Yenidoğan biberonu alırken bir cam ürünü tercih edebilirsiniz. Bu dönemde bebeğin biberon kontrolü tamamen yetişkinde olduğu için kırılma riski de daha azdır.
- Hafif olduğu için plastik biberon tercihi yapacaksanız, ürünün üzerindeki kodları iyi okumanızı tavsiye ederiz. BPA’sız, kaliteli plastikten yapılmış bir ürün öncelikli tercihiniz olmalı.
- Yenidoğan dönemi için 90-120 ve 120-150 ml biberonlar yeterli olur.
- İlk aylarda yaşanan gaz problemine karşı antikkolik özelliği taşıyan bir biberon iyi bir seçenek olabilir.
Yenidoğan Bebeğe Biberon Gerekiyor mu?
Yenidoğan bebeğe biberon gerekiyor mu sorusunun yanıtını bebeğin nasıl besleneceği belirler. Yani bebek anne sütü mü ya da formül mama ile mi veya her ikisiyle mi besleniyor?
Uzmanlar anne sütü ile beslenen bir bebeğin, düzeni oturuncaya kadar biberon ile tanışmasını önermez. Bu süre de yaklaşık ilk 3-4 haftaya denk gelir.
Emzirme her ne kadar doğal bir beslenme biçimi
olsa da anne ile bebek arasındaki düzenin oturması
biraz zaman ister.
Bebek araya biberonun da girmesiyle kafa karışıklığı yaşayabilir. Bunu önlemek için en iyisi bebeği biberonla ilk 3-4 haftadan sonra tanıştırmaktır.
Tabii gereklilik söz konusu olunca işler değişir. Yenidoğan dönemi itibariyle biberon kullanımında da en önemlisi doğru biberon seçimidir.
Yenidoğan Biberon Emziği Nasıl Olmalı?
Yenidoğan bebeğin emme hızı yavaş olduğu için,
- yavaş akışlı
- anne memesi hissi veren ve
- bebeğin ağız yapısına uygun biberon emzikleri tercih edilmelidir.
Emziğin akış hızını belirleyen üzerindeki delik sayısıdır. İlk 1 ayda tek delikli yani yavaş akışlı biberon emzikleri önerilir.
Silikon emzik uçları daha esnektir ve bu esneklik anne memesine yakın bir his verir.
Kauçuk emzikler doğal ve yumuşaktır. Ancak daha dayanıksızdır.
Yuvarlak uçlı biberon emzikleri anne meme ucuna yakın oldukları için özellikle yenidoğan bebekler açısından avantajlıdır.
Ayrıca bebeğin diş ve damak yapısına uygun olarak geliştirilen damaklı emzikler de hem gelişimi destekler hem de bebeğin hava yutarak gaz sancısı çekmesinin önüne geçebilir.
Yenidoğan Bebek İçin Kaç ml Biberon?
Yenidoğanlar için önerilen biberon hacmi 90-120 ve 120-150 ml ölçüsündedir.
Çünkü yenidoğanlar tek seferde çok küçük miktarlarda beslenir. Bu nedenle sık sık da acıkırlar.
Biberonun Hacmi Ne Kadar olmalıdır?
Biberonun hacmi bebeğin içinde bulunduğu aya ve beslenme ihtiyacına göre belirlenir.
Buna göre biberon alışverişinizde aşağıdaki ölçüleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- 50 ml biberonlar: İlaç ve vitamin için kullanılır.
- 90-120 ml biberonlar: Yenidoğan dönemindeki bebekler için kullanılır.
- 120-150 ml biberonlar: Bebeğin ilk aylarında, daha çok 0-3 ay arasında kullanılır.
- 240-260 ml biberonlar: 3-6 ay arası için tercih edilir.
- 320-340 ml biberonlar: 6. aydan sonra, iştahlı bebekler için kullanılır.
Biberon Çeşitleri
Biberon çeşitleri malzeme açısından en çok cam, plastik ve silikondur. Her malzemenin kendine göre artıları ve eksileri vardır.
Şimdi gelin bu üç çeşit biberonu inceleyelim.
Cam Biberon
Cam herkesin bildiği gibi en sağlıklı malzeme. Bu nedenle tüm ebeveynlerin eli öncelikle cam biberona mutlaka gider.
Ancak cam biberonların artıları olduğu kadar eksileri de var.
Artıları:
- Cam biberonda BPA bulunmaz.
- Petrol kullanmadan yapıldığı için doğa dostudur.
- Dayanıklıdır.
- Sterilizasyon amaçlı kaynatılabilir. Aynı zamanda ısıtma amaçlı kullanılabilir.
- Cam, geri dönüştürülebilir bir malzemedir.
Eksileri:
- Kırılma riski taşır.
- Plastik biberona göre daha pahalıdır.
- Diğerlerine göre daha ağırdır.
- Her boy ve hacimde cam biberon bulmak çok da kolay olmayabilir.
Plastik Biberon
Plastik biberonda öncelikle öğrenmeniz gereken temel özellik BPA’sız olup olmadığı. Ayrıca ürünün üzerindeki kodlamalara da dikkat edin.
Çeşitli numaralarla ifade edilen bu kodlamalar, ürünün içeriğindeki kimyasallarla ilgili bilgi verir.
Unutmayın plastik kodu 3, 6 ve 7 olanlar tercih edilmemesi gereken ürünlerdir.
Artıları:
- Hafiftir.
- Kırılmaz.
- Sağlamdır.
- BPA’sız plastikler geri dönüştürülebilir.
Eksileri:
- Cam biberon gibi uzun süre kullanıma uygun olmayabilir. Cama göre daha çabuk yıpranır.
BPA’sız biberon da petrol ürünleri kullanılarak üretilir. - Ebeveynlerin bir kısmı BPA’sız plastiğin de bebeğe zarar verebileceği konusunda endişe duyar.
- Sterilizasyon sırasında kaynatılamaz.
- Isıtma için kullanılamaz.
Silikon Biberon
Silikon biberonda da aranması gereken en temel özellik BPA’sız olmasıdır.
Artıları:
- Çok hafiftir.
- Kırılmaz.
- Kolaylıkla büküldüğü için tutuşu çok rahattır.
- Bulaşık makinesinde yıkanır.
Eksileri:
- Ürün skalası dardır.
- Cam kadar steril bir malzeme değildir.
- En az plastikler kadar lekeye açıktır.
Cam Biberon mu Plastik Biberon mu?
Cam doğal bir malzemedir. Kimyasal ve toksinler bakımından temizdir. Bu durum cam biberonu plastik biberon karşısında sağlıklı bir seçenek haline getirir.
Cam, doğa dostu ürünler arayan ebeveynlerin tercihidir.
Camın plastik ve silikon biberon karşısında en zayıf olduğu nokta kolaylıkla kırılmasıdır.
Ancak günümüzde bu sorun da büyük ölçüde çözülmüş durumda. Çoğu cam biberon, hafif ve kolay kırılmayan camdan üretiliyor.
Ayrıca bazı cam biberonların silikon kılıfları da onları darbelere ve elinizden kaymaya karşı dayanıklı hale getiriyor.
Neden Cam Biberon?
Cam biberonun, diğer biberon malzemeleri karşısındaki en büyük üstünlüğü, doğal ve çevre dostu bir ürün olması.
Diğer avantajlarına gelince…
- Cam; BPA gibi zararlı kimyasallar kullanılmadan üretilir.
- Plastiğin aksine çevresindeki kokuları toplamaz. Yani bebeğiniz sadece sütünüzün ya da formül mamanın tadını alır.
- Cam dayanıklı bir malzemedir. Kullanım süresi çok uzundur.
- Pek çok kez geri dönüştürülebilir.
- Yüksek ısıya dayanıklıdır. Sterilizasyon için kaynatabilir. İçinde süt ısıtabilirsiniz.
- Temizliği kolaydır.
- İçindeki kir daha rahat fark edilir.
- Isıtıldığında ve uzun süreli kullanımda şekil değişikliği oluşmaz.
Cam Biberon Satın Alırken Sormanız Gereken Sorular
Cam biberonun sağlık ve kullanışlılık açısından en doğru tercih olabileceğine karar verdiniz. Ancak kafanızda bazı şüpheler var. Ne var ki sorularınızı tam netleştiremiyorsunuz. Aşağıda satıcıya sormanız gereken o sorular yer alıyor:
- Biberon hangi tür camdan üretilmiş?
- Dayanıklılığı (kırılma oranı) nasıl?
- Düşük ve yüksek sıcaklık derecelerine karşı performansı nasıl?
- Tutuş rahatlığı ve güvenliği nasıl?
- Ürünün, elden kaymayı önleyebilecek silikon kılıf gibi aparatları var mı?
- Bebek büyüdükçe beslenme ihtiyacını karşılayacak daha büyük şişe alternatifleri var mı?
Silikon Biberon Zararlı mı?
Silikon biberonun güvenliği konusunda çalışmalar sınırlı olsa da Bisfenol A (BPA) içermeyen, gıdaya uygun (food grade) silikonların zararsız olduğu söyleniyor.
Genel olarak silikonun plastiğe göre daha güvenli olduğu kabul edilir, ancak bir cam biberon ya da paslanmaz çelik kadar değildir.
Aslında silikon; kumdan (silika) üretilen ve toksik olmayan polimerdir. Biberon üretiminde kullanılan gıdaya uygun silikonda BPA, PVC ve fitalat gibi zararlı kimyasallar bulunmaz. Bu durum silikon biberonu tercih edilir hale getirir.
Ayrıca silikon, kullanımı kolay bir malzemedir.
Hafiftir, silikon biberon kırılmaz. Tutuşu kolaydır.
Plastik Biberon Zararlı mı?
Petrolün yan ürünü olan plastik; kullanım kolaylığı nedeniyle günümüzde her alanda kendine yer bulur. Bunlara bebek ürünleri de dahildir.
Plastik, içerdiği kimyasallar nedeniyle gıda kullanımında tercih edilecek bir ürün değildir. Çünkü plastiğin içindeki, sağlığa uygun olmayan bileşenler gıdalara sızıntı yapar.
İşte bu nedenle 2011 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ile paralel olarak biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde BPA kullanımını yasakladı.
Bu; plastik biberonların kullanımı konusunda hem üreticileri hem de tüketicileri bir nebze olsun rahatlattı.
Ne var ki Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ebeveynlere plastiğin alternatifi ürünleri kullanmalarını önerir. Çünkü bazı araştırmalara göre BPA içermeyen plastiklerden bile zararlı kimyasallar gıdalara sızabilir.
Babycenter.com’da yer alan makalede çevre ve sağlıkla ilgili uzmanların plastiklerdeki endişelenecek tek kimyasalın BPA olmadığını söylediğine değiniliyor.
Tek bir plastik parçası 5 ila 30 kimyasal ihtiva edebiliyor. Ve biberon gibi pek çok parçası olan plastik ürünlerde 100’ü aşkın kimyasal yer alabiliyor.
Peki bu durumda ebeveynler ne yapacak? Makalede somut şu öneriler yer alıyor:
- Mümkünse bebeğinizi emzirin. Bu biberonlardaki kimyasallardan bebeğinizi korur.
- Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, plastik biberonlar yerine cam ya da paslanmaz çelik şişeleri tercih edin.
- Plastik biberon kullanacaksanız, AAP’nin önerisi 3, 6 ve 7 kodlu ürünlerden uzak durmanız. Ayrıca güvenli temizlik için aşınma yapmayan sünger veya biberon fırçası kullanın.
- İçinde formül mama veya anne sütü olan plastik bir şişeyi ısıtmak için şişeyi sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin.
- Çizik, çatlak veya bulanık görünümlü şişe ve emzikleri atın. Yıpranmış şişeler daha zararlıdır; kimyasallar daha kolay sızıntı yapar.
Sözün özü: Plastik; BPA’sız olsun olmasın, gıda ve sağlık açısından güvenilirliği tartışılır bir materyal.
Evet, günümüzde çok farklı kalitede ürünler var. Sertifikaları da ürünlerin güvenilirliği açısından çok şey söylüyor.
Ancak görünen o ki kullanımdaki hassasiyet de sağlık üzerindeki etkiler açısından belirleyici.
Yani plastiği önerilenin üstünde ısılara maruz bırakırsanız; kullanım nedeniyle çatlak, çizik oluşumuna yol açarsanız çeşitli kimyasalların ürünün içindeki gıdalara sızmasına neden olabilirsiniz. Bunu araştırmalar söylüyor.
Bu durumda gözler cam ürünlere çevriliyor. Bu kadar doğa dostu bir ürün varken, kırılmaya karşı da birçok önlem alınmışken ilk etapta cam ürünleri değerlendirmek daha iyi olmaz mı?
Akış Ayarlı Biberon Nasıl Kullanılır?
Akış ayarlı biberon, emziğinin akış hızı bebeğin ihtiyacına göre ayarlanabilen biberonu ifade eder.
Akış ayarlı emzikte, mama ya da sütün akışını ayarlayan kesik yer alır.
Biberonu çevirerek emzik üzerindeki akış hızını ifade eden numarayı (1, 2, 3 gibi) bebeğin burnuyla aynı hizaya getirirsiniz. Bu şekilde süt ya da mamanın akış hızını ayarlamış olursunuz.
Akış Ayarlı Biberon Kullanmak Neden Önemli?
Akış ayarlı biberon, bebeğin kendi hızında beslenebilmesi açısından destekleyici bir teknolojidir.
Yeni doğmuş bir bebek her gün yeni beceriler geliştirir. Bu beceriler gelişirken ebeveynin görevi bebeğe destek olmaktır. Çünkü bebek ihtiyaçları karşılanmadığında ya da ihtiyacından fazlasıyla karşılaştığında zorlanabilir.
Biberonla beslenme başlangıçta bebeğin zorlanabileceği bir beslenme biçimi olabilir. Bebeğin emme refleksinin gelişimi düşünüldüğünde bu normaldir.
- Akış ayarlı biberon; biberonla beslenmeye alışma sürecinde bebeği destekler. Emziğin üzerindeki akış ayarı, bebeğin ilk günden itibaren yavaş yavaş kendi hızında emmesini sağlar. Bu nedenle akış ayarlı biberon kullanmak önemlidir.
- Hızlı akış, geniş emzik deliği gibi durumlar bebeğin yüksek hızda süt ya da mama akışıyla karşılaşmasına neden olabilir. Bu da kusma, öğürme gibi sorunlara yol açabilir.
- Akış ayarlı biberon ile ister ilk günden itibaren ister memeden biberona geçişte bebeğin hızına göre beslenme sağlamak mümkün.
Biberon Yerine Ne Kullanabiliriz?
Biberondan anne sütü ya da mama içmek bazı bebekler için zor olabilir. Ya da aileler biberon yerine farklı alternatifleri denemek isteyebilir.
Bakalım biberon yerine bebek beslenmesinde neler kullanabiliriz?
Bardak
Uzmanlar bebek ne kadar küçük olursa olsun fincan/bardak ile bebeğe süt ya da mama içirmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Hatta prematüre bebekler bile biraz uğraş ve büyük dikkatle fincan ya da bardaktan beslenebilir.
Aşağıda bebeği bardak ya da fincanla beslemenin inceliklerini okuyacaksınız.
- Öncelikle bebeği kucağınıza alın. Başını ve sırtını bir kolunuzla destekleyin.
- Bardağın kenarını bebeğini alt dudağına yerleştirin. Ve süt bebeğin dudağına gelene kadar bardağı yavaşça eğin. Bebeğin dili sütü bulacak; bebek sütü yalayacak ya da yutacaktır. İlk denemelerde bebeğin sütü bulması ve yutması biraz zaman alabilir; yani süt bebeğin üstüne dökülebilir. Sabırlı olmaya özen gösterin. Yudumlama, yutma ve dinlenme mutlaka bebeğin hızında olmalı. Bir bez ya da bebek önlüğü yardımıyla düşen damlaları silmek isteyebilirsiniz. Bu, çok normal. Biraz pratikle acemiliği üstünüzden atacaksınız, merak etmeyin. Sadece şuna dikkat edin: Sütü bebeğin ağzına dökmeye kalkmayın! Yavaş yavaş bebek sütü kendisi içecek. Bu arada yorulup dinlenme ihtiyacı duyabilir. Bırakın dinlensin. Ancak bu arada fincanı bebeğin alt dudağından geri çekmeyin.
- Bebek doyduğunda size mutlaka haber verir. Bunu da örneğin başını başka yöne çevirerek belli eder. Bebeklerde Doyma yazımızda konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Bebeği fincan ya da bardakla beslemeyi öğrenmek için bir yetişkinden yardım alabilirsiniz. Önce bir yetişkine fincandan süt içirin, Sonra o size içirsin. Beslenen kişinin gözleri mutlaka kapalı olsun. Bu pratikle bir başkasına bardak ya da fincandan birşey içirmeyi pratik edebilir, bir nebze olsun bebek konusunda da rahatlayabilirsiniz.
Kaşık
Kaşıkla beslemek biberonla beslenmek istemeyen bebekler için iyi bir alternatif olabilir. Özellikle küçük miktarlarda besleme için kolay bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Öncelikle bebek için uygun bir kaşık seçin. Piyasada pek çok ürün alternatifi bulabilirsiniz.
Kaşık seçiminde bebeğin ve sizin rahatınız belirleyici unsur. Bunu da denemeden anlamak zor. O yüzden belki birkaç ürün deneyip size en uygun olanını bulacaksınız.
Şimdi gelelim kaşıkla bebeği nasıl besleyeceğimize…
- Bebeği yine sırtını, boynunu ve başını bir elinizle destekleyecek şekilde kucağınıza alın.
- Mama ya da sütü kaşığa koyup, kaşığı bebeğin alt dudağının üstüne yerleştirin.
- Kaşıkla besleme büyük miktarlar için yavaş bir yöntemdir. Ayrıca süt ya da mama israfına yol açabilir. Bu nedenle daha çok yenidoğan döneminde tercih edilir.
Parmak
Nasıl olur diye düşündürse de parmakla besleme aslında çokça avantajı da olan bir yöntem. Öncelikle bebeğe nasıl emeceğini öğretir.
- Ellerinizi iyice yıkayıp dezenfekte ettikten sonra parmağınızı nazik bir şekilde bebeğin ağzına yerleştirin.
- Bebek parmağınızı emerken emzirme destekleyiciden (bebeğin süt içmesini sağlayan özel ince bir boru) de bebeğe yavaş yavaş süt verin.
- Bebeğin adımlarını takip ettiğinizden emin olun. Yani, sütü bebeğe, bebek parmağınızı emdikçe azar azar verin. Ve bebek durduğunda mutlaka siz de durun.
Parmakla besleme, özellikle yenidoğan bebek memeyi kavramayı henüz öğrenemediğinde ya da ebeveynler bebeğin emme biçimini düzeltmek durumunda kaldığında başvurulan bir yöntem.
Damlalık, Şırınga ya da Periodontal Şırınga
Bu yöntemin mantığı, tıpkı parmakla beslemede olduğu gibi. Tek farkı burada sadece damlalık ya da şırınga kullanmanız. Ancak dilerseniz bebeğin parmağınızı emmesini de sağlayabilirsiniz.
Küçük miktarlar için uygun bir yöntemdir.
- Damlalık ya da şırıngadan bebeğin dilinin üstüne damla damla süt koyun. Bu şekilde bebeğin beslenmek için kendi reflekslerini kullanmasını da sağlarsınız.
- Şırıngayı doğrudan bebeğin ağzına sokup süt fışkırtırsanız, bebeğin yönetebileceğinden çok daha fazla miktarı ona vermiş olursunuz. Bu nedenle uzmanlar damlalık ya da şırınga kullanımı sırasında parmak kullanmanın da faydalı olabildiğini söylüyor.
Biberon Temizliği
Biberon temizliği ve biberon sterilizasyonu bir zorunluluk; özellikle de 1 yaş altındaki bebekler açısından.
Bebekler zararlı bakteriler ve mikroplar karşısında savunmasızdır. Bu da her kullanımdan sonra biberon
ve emziğin temizlenmesi anlamına gelir.
Biberon Temizliği Nasıl Olmalı?
Biberon temizliği iki şekilde olur:
- Bulaşık makinesi
- Elde yıkama
Bulaşık Makinesinde Temizlik
Bulaşık makinesinde temizliği ancak biberon bulaşık makinesinde yıkanmaya uygunsa yapabilirsiniz. Daha çok cam biberonlar bulaşık makinesinde yıkamaya uygundur.
Kimi zaman aldığınız biberon setinin sadece şişesi bulaşık makinesi için uygun olabilir. Emzik, valf, halka gibi biberonu tamamlayan parçalar makinede yıkanmaya uygun olmayabilir. Bu ayrıma mutlaka dikkat edin.
Ve gelelim bulaşık makinesinde biberon temizliğinin aşamalarına:
- Biberonu parçalarına ayırın.
- Tüm parçaları akan suyun altında durulayın. Mümkün olduğunca mama ve süt artıklarını temizlemeniz iyi olur. Suyun sıcaklığı size bağlı. Bu işlemi ister sıcak ister soğuk suda gerçekleştirebilirsiniz.
- Biberon parçalarını (şişe, meme, valf, halka vs.) makineye yerleştirin.
- Küçük parçaları makinenin alt bölümündeki sepete koymaya dikkat edin.
- Mümkünse makinenin su sıcaklığını artırın.
- Makinenizde sterilizasyon seçeneği varsa, onu kullanın. Böylece daha fazla sayıda mikrobu etkisiz hale getirmiş olursunuz.
- Yıkandıktan sonra biberon parçalarını makineden çıkarın. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka ellerinizin temizliğinden emin olun.
- Makineden çıkan parçalar tamamen kuru değilse, temiz bir mutfak havlusunu uygun bir yere serin ve biberon parçalarını bu havlunun üstüne iyice kuruması için bırakın.
- Bu işlemi yaparken mutfak havlusunun yıkandıktan sonra başka herhangi bir şey için kullanılmadığından emin olun.
Elde Yıkama
Elde biberon temizliğinin ilk adımı ellerinizi 20 saniye süresince su ve sabunla iyice temizlemek. Devamı ise şöyle:
- Biberonu parçalarına ayırın.
- Tüm parçalardaki süt, mama kalıntılarını akan suyun altında temizleyin. Suyun sıcaklığı size kalmış.
- Sadece bebeğin beslenmesinde kullandığınız araç gereçlerin temizliği için ayırdığınız bir kabın içine biberonun parçalarını koyun. (Kesinlikle biberon parçalarını doğrudan lavabonun içine temizlik amacıyla koymayın. Çünkü bu alan mikrop barındırabilir.)
- Kabı sıcak su ile doldurun.
- Biberon temizliği için üretilen bir deterjanı kaba uygun miktarda koyun.
- Sadece bebek malzemeleri için kullandığınız bir fırça ile biberon parçalarını temizleyin.
- Şişenin dibini temizlemek için biberon fırçası gerekebilir.
- Süt ve mama kalıntılarının temizlendiğinden emin olun.
- Memenin üstündeki deliklerin temizlenmesine dikkat edin.
- Biberon parçalarını teker teker akan suyun altında durulayın.
- Bu işlemi yine sadece bebek malzemeleri için kullanılan bir kabın içini su doldurarak da yapabilirsiniz.
- Uygun bir yere serdiğiniz tertemiz mutfak havlusunun üstüne yıkadığınız tüm parçaları koyun.
- Hava yoluyla kurumaları için toz ve kir almayacakları bir yerde bir süre öylece bırakın.
- Bu arada yıkama kabı ve biberon fırçasını temizlemeyi de ihmal etmeyin. Bu ürünler bulaşık makinesinde yıkamaya uygunsa makine temizliğini tercih edin. Değillerse elinizde deterjan ve sıcak su ile yıkayın.
Biberon Kaynatma
Biberon ve emzikler temiz görünse de bebeğinize çeşitli mikroplar taşımaya devam edebilir. Bu nedenle biberon ve diğer beslenme gereçlerinin düzenli olarak sterilize edilmesi gerekir.
Bunu yapmanın yollarından biri de biberon kaynatma yöntemidir.
Eğer bebeğinizi emziriyor ve biberonu çok sık kullanmıyorsanız, belki de kaynatma sizin için yeterli olabilir. Hatta sterilizasyon makinelerinin maliyeti düşünüldüğünde biberon kaynatma için en iyi seçenek diyebiliriz.
Kaynatma yöntemi cam biberonlar için uygundur. Plastik ve silikon biberonların sterilizasyonu için ürünle birlikte gelen kullanma talimatlarını okumayı lütfen ihmal etmeyin.
Bakalım biberon kaynatmanın adımları nasıl?
- Öncesinde iyice temizlediğiniz biberon şişesi ve diğer tüm parçalarını geniş bir tencerenin içine alın.
- Tencereyi tüm malzemelerin üstünü kapatacak şekilde musluk suyuyla doldurun.
- Şişenin ve diğer parçaların suya battığından emin olun.
- Tenceredeki suyun kaynamasını sağlayın.
- Su kaynadıktan sonra 5 dakika bekleyin.
- Ocağın altını kapatın ve tüm araç gerecin tencerenin içinde soğumasını bekleyin.
- Daha sonra tüm malzemeleri temiz bir tencereye alıp üzerini bir kapakla kapatın ve buzdolabına koyun. (Buzdolabına koymak şart değil. Dilerseniz soğuyan malzemeleri temiz bir bezin üstüne alıp kurutabilirsiniz. Sonra da toz, kir bulaşmayacak bir dolaba bir kutu içinde kaldırabilirsiniz.)
- Biberon malzemelerini 24 saat buzdolabında bekletebileceğinizi unutmayın.
- 24 saat içinde kullanmadığınız biberon ekipmanlarını tekrar sterilize etmeniz gerektiğini unutmayın.
Biberon Steril Etme
Buhar sterilizatörleri hızlı, etkin ve kolay kullanılır oldukları için genellikle çok tercih edilir.
Çalışma prensipleri suyu kaynama noktasına getirip, buharla bakterileri öldürmek şeklindedir.
Bazı buhar sterilizatörleri mikrodalga fırınlarda da kullanılır. Tercih size kalmış.
Aşağıda genel bir çerçevede buharlı biberon sterilizasyonunun adımlarını okuyabilirsiniz.
- Yıkayıp temizlediğiniz biberon ve diğer beslenme ekipmanlarını sterilizatöre yerleştirin.
- Buharın tüm yüzeylere ulaşabilmesi için biberon şişeleri ve diğer ekipmanın sterilizatörün içinde aralıklı olarak yerleşmiş olması gerekir.
- Makinenin içine ne kadar su koymak gerektiğini kullanıcı talimatlarını okuyarak öğrenin.
- Makineyi çalıştırın.
- Mikrodalgada çalışan bir sterilizatör kullanıyorsanız, sterilizatörü mikrodalgaya koyun ve fırını uygun sürede çalıştırın.
- Sterilizasyon işlemi bitince tüm malzemeleri kapaklı temiz bir kabın içine koyun ve buzdolabına kaldırın.
- 24 saat kullanmadığınız tüm ürünleri tekrar sterilize etmeniz gerektiğini unutmayın.
Biberon Temizliği Nasıl Yapılır?
Her beslenmenin ardından biberon temizliği yapmak önemli.
Ayrıca sterilizasyon işleminden önce de biberonu temizlemek gerekir.
En iyisi her kullanımdan hemen sonra temizlik yapmaktır.
Bunu yapamayacak durumda olursanız en azından temiz su ile biberon malzemeleri hızlıca çalkalayın. Böylece daha sonra yapacağınız temizliği kolaylaştırmış olursunuz.
Peki biberon temizliği nasıl yapılır?
Aşağıda bu sürecin adımlarını bulacaksınız.
- Öncelikle ellerinizi sabunla iyice temizleyin ve temiz bir havluyla kurulayın.
- Emziklerde çatlak olup olmadığını kontrol edin. Çatlakları olan emzikleri ayırıp atın. Çünkü çatlaklarda bakteriler üreyebilir.
- Tüm biberon malzemelerini (şişe, kapak, emzik, valf vs.) temiz bir kabın içinde uygun bir deterjan ile yıkayın.
- Şişe ve emzik temizliği için biberon fırçası kullanın. Şişe başlıklarına ve şişenin üst kısımlarına dikkat edin. Buralar bakterilerin en fazla üredikleri yerlerdir.
- İyice temizlemek için emziklerin deliklerine su fışkırtın.
- En sonunda her şeyi durulayın ve temiz bir mutfak havlusunun üstüne tüm malzemeyi ayrı ayrı yerleştirin.
Biberon Temizliği İçin Deterjan (Biberon Temizleme Deterjanı)
Biberon temizleme deterjanı; biberon, emzik gibi bebek beslenme malzemeleri ve aksesuarlarının temizliği için özel olarak üretilir.
Bu deterjanların diğerlerinden farkı nedir ya da biberon temizliğinde kullanılan deterjan nasıl olmalıdır derseniz…
- Süt ve mama kalıntılarına karşı etkili ve hassas temizlik sağlamalıdır.
- İçeriği bitkisel ve temiz olmalıdır.
- Alkol, paraben, parfüm, SLS, SLES içermemelidir.
- Durulandıktan sonra kalıntı bırakmayacak şekilde formüle edilmelidir.
Peki biberon temizliği için mutlaka özel bir deterjana mı ihtiyacım var?
Pek çok bulaşık deterjanı insan sağlığı açısından zararlı olabilecek içeriğe sahiptir. Kimyasalların insan bedeninde neden olabileceklerini önceden kestirmek güç.
Bir de deterjan kalıntılarının durulamaya rağmen bulaşıkların üstünde kalma durumu söz konusu. Zaten bu nedenle yetişkinlerin de kendi kullandıkları deterjanların içeriğinden emin olmaları gerekir.
Biberon temizliği için satın almayı düşündüğünüz üründe lütfen aşağıdaki maddelerin bulunmadığından emin olun:
- Parfümler
- Sentetik kokular
- Fosfatlar
- Parabenler
- Klorlu ağartma
- Petrokimyasallar
- Triklozan
- Hayvansal yan ürün
- Boya
- Fitalatlar
- Yakıcı maddeler
Biberonu Ne Sıklıkta Yıkamalıyım?
Biberonun her beslenmeden sonra mutlaka yıkanması gerekir.
Yıkanmayan biberonun içindeki mama ve süt artıkları, bakteri ve mikropların gelişmesine yol açabilir.
Diyelim ki aceleniz var ve biberonu hakkıyla yıkayamadınız. Tavsiyemiz böyle durumlarda en azından çalkalama yapmanız. Bu şekilde mama ve süt artıkları şişenin içinde ve kapak, valfi emzik gibi parçalarda kalmamış olur. Bakteri ve mikrop üretimini bir parça engelleyebilirsiniz.
Bebeğin şişedeki mama ya da sütü bitiremediği durumlarda, çok tercih edilmese de, şişeyi buzdolabına koyabilirsiniz. 2 saat içinde tüketilmeyen mama ve sütü dökmeniz gerekir.
Biberonu her kullanım öncesinde iyice temizlemeniz önemli. Çünkü temizlenmemiş ya da sadece durulanıp bırakılmış biberon şişesinin içine yeni süt ya da mama eklediğinizde, mikrop oluşumunu tetiklemiş olursunuz.
Yeni Biberon Temizliği
Yeni biberon temizliği önemli bir konu. Yeni bir biberonu tüm parçalarıyla birlikte elde ya da makinede yıkamalısınız.
Biberon makinede yıkamaya uygunsa,
- Öncelikle ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın. Bu adım size şaşırtıcı gelebilir ancak çapraz bulaşma denilen durum iyi yıkanmamış eller nedeniyle kolaylıkla oluşabilir. Yani elinizdeki mikrop ve bakterilerin temizlenmesi için ellerinizi iyice temizlemiş olmalısınız.
- Biberonu parçalarına ayırın.
- Bulaşık makinesinin üst rafına, birbirine değmeyecek şekilde tüm parçaları yerleştirin.
- Bulaşık makinesinde biberon malzemeleri dışında bulaşıklar olmaması tercih edilir. Ne var ki ekonomik olmadığı için en azından çok miktarda ve çok kirli başka bulaşıklar olmamasına dikkat edebilirsiniz.
- Makinenin deterjan gözüne organik ve temiz içerikli biberon deterjanı ekleyin.
- Biberonun kullanıcı talimatında özel bir derece belirtilmediyse, yüksek bir derecede makineyi çalıştırın.
Yeni biberonu elde yıkamak içinse şu adımları izleyebilirsiniz:
- Öncelikle ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
- Biberonu parçalarına ayırın.
- Temiz bir tencerenin içine biberonu oluşturan tüm parçaları koyun.
- Sıcak suyu tencerenin içine ekleyin.
- Biberon deterjanını koyun ve temiz bir bez ya da sünger ile biberon parçalarını yıkayın.
- Biberon parçalarını deterjan kalmayacak şekilde durulayın.
Şimdi gelelim yeni biberonu sterilize etmeye… Çünkü paketinden çıkarıp yıkadığınız yeni biberonu kullanmadan önce mutlaka sterilize etmeniz gerekir.
Ne dedik? Bebeklerin bağışıklık sistemi düşüktür, her türlü mikrop, bakteri ve virüse karşı savunmasız olabilirler. Bu nedenle yeni satın aldığımız her ürünü, ilk kullanımdan önce mutlaka yıkayıp sterilize etmemiz gerekir.
Evet, biberonu uygun biçimde yıkadık. Sterilizasyonu ise iki şekilde gerçekleştirebiliriz: Kaynatarak ya da bir sterilizasyon makinesi kullanarak.
Kaynatma: 1) Temiz bir tencerenin içine parçalarına ayırdığınız biberonu koyun. 2) Tencereyi tüm malzemeleri kapatacak şekilde su ile doldurun. 3) Tencereyi ateşin üzerine koyun. 4) Suyun kaynamasını bekleyin. 5) Su, 5 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
6) Temiz bir maşa ile biberon parçalarını temiz bir mutfak havlusu ya da bezin üzerine alın ve kurumaya bırakın.
Önemli not: Lütfen satın aldığınız ürünün kaynatma için uygun olup olmadığını öğrenin. Kaynatma işlemi daha çok cam ürünler için geçerlidir.
Buharlı sterilizasyon: 1) Biberonu parçalarına ayırın. 2) Tüm parçaları birbirine değemeyecek şekilde sterilizasyon makinesinin içine yerleştirin. 3) Makineyi, kullanma talimatına göre çalıştırın.
Sirke ile Biberon Temizliği
Biberon temizliğinde beyaz sirke kullanımı yaygın bir durumdur.
Biberonları ne kadar iyi temizlersek temizleyelim istenmeyen koku, leke ve buğulu görüntü oluşumu mümkün.
Bu noktada beyaz sirke ve su karışımı imdadınıza yetişebilir.
Şimdi; biberon şişesindeki koku, buğulu ve lekeli görüntü oluşumunu gidermek için nasıl bir karışım hazırlayabileceğimize bakalım.
- % 50 beyaz sirke % 50 sudan oluşan bir karışım hazırlayın.
- Temizlediğiniz biberon şişesini bu karışımın içine batırın.
- Yaklaşık 15-20 dakika kadar bekleyin.
- Şişeyi sudan çıkarıp ve akan soğuk suyun altında iyice durulayın.
- Temiz bir havlunun üzerine biberon şişesini ağzı havlunun üstüne gelecek şekilde koyun.
- Ve suyunun süzülmesini bekleyin.
- Daha sonra temiz bir bezle biberonu kurulayın ve temiz bir kutunun içinde tozun, kirin ulaşamayacağı bir dolaba kaldırın.
Cam Biberon Nasıl Temizlenir?
Cam biberon sağlıklı bir seçenek olsa da bu bakteri üretmeyeceği anlamına gelmez.
Bu nedenle cam biberonun da hem temizlenmesi hem de belli aralıklarla sterilize edilmesi gerekir.
Cam biberonu, yıkama talimatlarını okuduktan sonra özel bir işlem gerektirmiyorsa, iki şekilde temizleyebilirsiniz: Elde ya da bulaşık makinesinde yıkayarak.
Öncelikle biberonu içindeki süt ve mama kalıntılarından arındırmak için akan suyun altında çalkalayın. Ardından elde yıkamada şu adımları izlemenizi öneririz:
- Biberonu parçalarına ayırın.
- Temiz bir kap alın. Ve kabın içerisine elinizi yakmayacak sıcaklıkta suyu doldurun.
Suya uygun bir deterjan ekleyin. - Biberonu tüm parçalarıyla birlikte deterjanlı suda, sadece biberon yıkamak için kullandığınız bir bez ya da sünger ile yıkamaya başlayın.
- Şişenin dibini temizlemek için biberon fırçası kullanın.
- Deterjanlı yıkama bittikten sonra akan suyun altında tüm parçaları iyice durulayın.
- Biberonda herhangi bir deterjan kalıntısı kalmadığından emin olun.
- Islak biberonu temiz bir mutfak havlusunun üstüne alın ve suyun süzülmesini bekleyin.
Makinede yıkamayı ise biberon makinede yıkamaya uygun ise şu şekilde yapabilirsiniz:
- Biberonu tüm parçalarına ayırın.
- Mümkünse makinede çok kirli, yağlı başka bulaşıklar olmamasına dikkat edin.
- Makinenin üst rafına aralıklı olacak şekilde tüm biberon parçalarını yerleştirin.
- Uygun içerikte bulaşık makinesin deterjanını, deterjan gözüne koyun.
- Makineyi uygun sıcaklıkta çalıştırın.
Plastik Biberon Nasıl Temizlenir?
Plastik biberon temizliği için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Biberonun içindeki süt ve mama kalıntılarını temizlemek için akan suyun altında biberonu çalkalayın.
- 38 derece sıcaklıktaki suyu temiz bir kaba doldurun ve içine biberon temizleme deterjanı ekleyin.
- Parçalara ayırdığınız biberonu sadece biberon için kullandığınız bir sünger ya da bez ile hazırladığınız bu suyun içinde yıkayın.
- Plastik şişenin dibini iyice temizlemek için biberon fırçası kullanın.
- Deterjanlı suda yıkadığınız plastik biberonu akan suyun altında iyice durulayın.
- Deterjan kalıntısı kalmadığından emin olduktan sonra temiz bir mutfak havlusu ya da bezinin üzerine biberonu ve aparatlarını suyu süzülmek üzere yerleştirin.
Önemli Not: Plastik biberonu, ürünle birlikte gelen yıkama talimatlarını okuyarak bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.
Bazı biberonlar bulaşık makinesine girmeye uygun olmayabilir. Lütfen biberonun zarar görmemesi için bu konuda dikkatli olun.
Karbonatla Biberon Temizliği
Karbonat doğal bir temizleyici ve ağartıcıdır. Bu özellikleri nedeniyle biberon temizliğinde de kullanılır.
Özellikle plastik biberonlar zamanla sararır. Bunun nedeni;
- Besin içerikleri
- Su birikintileri
- Temizlik ürünlerinin kalıntıları
- Kullanım gibi unsurlardır.
Biberon temizliğinde kimyasal ürünler tercih edileyemeyeceği için karbonat leke ve sarılıkları gidermek için iyi bir alternatif.
Peki karbonatı nasıl kullanacaksınız?
- Bir tencereyi su ile doldurun (Suyun miktarını tencerenin boyutuna ve suyun biberon parçalarının üstünü kapatmasına bağlı olarak ayarlayın.)
- Ocağı yakın ve içi su dolu tencereyi ocağın üstüne koyun.
- Su kaynayınca ocağı kapatın.
- 2 yemek kaşığı karbonatı suya ekleyin ve biberon parçalarını bu suyun içine koyun.
- Yaklaşık yarım saat bekleyin.
- Biberon aparatlarını sudan çıkarın ve her zamanki gibi yıkayıp durulayın.
- Biberon istediğiniz kadar beyazlamadıysa bir miktar karbonatı az miktarda su ile karıştırırak macun elde edin.
- Temiz bir bezin üstüne bu macundan koyun ve biberon şişesini ovun.
- Ardından biberonu yıkayın ve iyice durulayın.
Önemli Not: Özellikle plastik biberonlar söz konusu olduğunda, ürünle birlikte gelen yıkama ve bakım talimatlarını mutlaka okuyun.
Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.
Kaynaklar: cdc.gov, thebump.com, raisingchildren.net.au, llli.org, askdrsears.com, parents.com, nct.org.uk, pregnancybirthbaby.org.au, whattoexpect.com, healthline.com, babylist.com, americanpregnancy.org, momjunction.com