Bebekler Ne Zaman Gülmeye Başlar?

0 Shares
0
0
0

Bebeğin ilk gülümsemesi tüm o uykusuz gecelere, yorgun sabahlara ve doğumun ardından yaşanabilecek strese değer, değil mi?

Minik bir bebeğin bir gülüşle aydınlanan yüzü, belki de anne ve babanın yaşayabileği en kıymetli anlardan birini yaratır.

Gülmek çok büyük anlamlar taşır: Mutluluk, memnuniyet, sevinç vs.

Ayrıca bebeğin gelişmekte olan sosyal becerilerinin de önemli bir göstergesidir. Bebek çevresiyle farklı ve etkin bir iletişime girmiştir.

Aslında bebek en başından itibaren seslerle bir deneyim içindedir. Tüm o agular, tiz sesler, haykırışlar ilk kahkahanın ya da ilk gülüşün ayak sesleridir. Ve tüm bunlar sosyal iletişimde kıymetli adımlardır.

Bebeğinizin ilk gülüşünü bekleyen hevesli ebeveynlerseniz, bilin ki yalnız değilsiniz. Gülmek bebeğin gelişiminde önemli bir kilometre taşı. Dünyanın en iyi bebek monitörü İnvidyo bebeğinizin gülümsemelerini yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla otomatik olarak yakalar.

Yazımızda “bebekler ne zaman güler” sorusunu ve gülmenin önemini araştırdık. İyi okumalar.

Yenidoğan Bebek Ne Zaman Gülmeye Başlar?

Bebekler gülmeye oldukça erken bir zamanda başlar: Anne rahminde. Ancak bu refleksif bir gülümsemedir, sosyal bir gülme değil.

Ultrason görüntülerinde 2. trimester (ikinci 3 aylık dönem) itibariyle bebeğin gülümsediğine tanık olabilirsiniz ya da doğumun hemen ardından bebeğin uykusu esnasında güldüğünü görebilirsiniz.

Az önce belirttiğimiz gibi (çocuk doktoru ve bebek hemşiresinin söylediği ya da bilen aile büyüklerinin belirttiği üzere) bunlar yenidoğan bebeğin “gerçek” gülümsemeleri değildir. Burada “gerçek” olarak sosyal gülmeden söz ediyoruz.

 

Yenidoğan bebekler gaz çıkarırken, uykuya dalarken, rahatlarken ya da çiş yaparken gülümseyebilir.
Bebek “gerçek” sosyal gülme öncesi pek çok denemede bulunur.

 

  • Genellikle 6-8. haftalar arası ilk “gerçek” gülümsemeler gelebilir.
  • Yaklaşık 8. haftasında gülümsemeye başlayan bebeğin bir sonraki sosyal kilometre taşı dolu dolu gülmesidir.
  • Bebek, 4. ay civarında yaptığınız herhangi birşeye karşılık olarak “kıkırdamaya” başlar. Bu ilk gülüşler önceden pek kestirilemez. Bebeği bir kez güldüren neden, bir sonraki gülüş için geçerli olmaz.
  • 6. ayda bebek çıkardığınız komik bir sese, karnının nazikçe gıdıklanmasına vs. yürekten bir gülüşle karşılık verecek.

Ebeveyn olarak bebek için en etkili gülme sebebinin siz olduğunu unutmayın. Siz bebeğin favori insanlarısınız. Ve bebek için sizinle iletişim kurmak kadar harika birşey olamaz.

 

Bebeğin İlk Sosyal Gülümsemesi Ne Zaman Olur?

Bebeğin ilk sosyal gülümsemesi yani genel ifadeyle ilk “gerçek” gülüşü genellikle 6-8. haftalarda olur. Bu gülümseme daha çok sizin için gelir; yani anne ve baba için.

  • Bebek kendisi için çok özel olan anne ve babasını gördüğünde mutlu olur, heyecanlanır.
  • Bebek gülerken tüm yüzünü kullanır, sadece ağzını değil. Ve siz refleksif gülme ile sosyal gülme arasındaki farkı fark edersiniz. Kısa süre sonra sosyal gülme bebek için sizinle ve çevresiyle iletişim kurmanın bir yolu olacak.
  • 3. ay geldiğinde bebek agulayarak ve gülerek dikkatinizi çekmeyeçalışacak, belki de sizinle bir sohbet başlatacak. Siz de lütfen bu sohbete katılın. Gülerek, bebekçe konuşarak anın tadını çıkarmaya önem verin.

Bebeği Güldürmek İçin Ne Yapılabilir?

Bebeğin gülme konusunda ilerlemesine yardım etmek için,

  • Ona gülümseyin.
  • Onu kucaklayın.
  • Onunla oyun oynayın.
  • Ona şarkı söyleyin.
  • Onunla sık sık konuşun.

Bebeği şımartabileceğinizi asla düşünmeyin.

Araştırmalar ihtiyaçları ebeveynleri tarafından zamanında karşılanan ve ebeveynlerinin sevgi ile şefkatini koşulsuz alan bebeklerin

  • daha hızlı geliştiğini
  • beyinlerinin daha büyük olduğunu
  • daha sosyal olduklarını ortaya koyuyor.

Sözün özü, bebeğinizin ilk “gerçek” gülümsemesi için sabırsızlanıyorsanız ona sarılın ve dünyadaki en mükemmel varlık olduğu hissiyle ona gülümseyin.

 

Bebeğin Gülmüyor Olması Bir Sorun mu?

Bazı yetişkinlerde olduğu gibi bazı bebekler de gülme konusunda diğerlerine göre daha aceleci ya da daha yavaş olabilir. Yani 1 aylık bebeğiniz gülmüyorsa lütfen panik yapmayın.

 

Bebeğiniz dünyanın en mutlu bebeği de olsa
belki de ilk “gerçek” gülüşü fark edemeyebileceğiniz kadar belirsiz olacak.

  • Bir bebek 4. hafta ile 4. ay arasında herhangi bir zamanda ilk “gerçek” gülmesini size gösterebilir.
  • Ebeveynlerin bebeğin gülümsemesinin gecikmesi konusundaki endişelerinin ardında önemli bir konu yatıyor: Otizm.

Otizm ebeveynler açısından haklı bir endişe yaratıyor. Çünkü otizmin erken belirtilerinden biri gecikmiş gülme. Ancak bu çok nadir rastlanan bir semptom ve tek başına çok da büyük bir anlam ifade etmiyor.

Diyelim ki bebeğiniz 4 aylık ve henüz “gerçek” gülümsemesine tanık olmadınız.

Ancak bebek,

  • Göz teması kuruyor
  • Çeşitli sesler çıkarıyor ve
  • Sizden gelen sözlü ve görsel işaretlere tepki veriyor.

O zaman diyebiliriz ki gelişiminin bu evresinde bebeğiniz çok da gülen bir bebek değil. Belki ilerleyen aylarda durum farklı olacak. Henüz bilmiyoruz.

Yine de gülümseme konusu zihninizi çok meşgul ediyorsa mutlaka çocuk doktorunuzun görüşlerini alın.

4 Haftalık Bebek Gülebilir mi?

4 haftalık bebek güler. Ancak bu genellikle refleksif, istemsiz bir harekettir. Bebek henüz gerçek bir gülüş için gerekli olan gelişime sahip değildir.

Pek çok bebek yaklaşık 3 ya da 4. ayında ilk gerçek gülüşünü gösterir. Bazı bebeklerde bu süre daha uzundur.

Bebeğin ilk gülüşünü getiren sevdiği bir oyuncak, bir kedi ya da köpek ve görmekten çok mutlu olduğu bir insan olabilir. Ki bu kişi muhtemelen annesi ya da babasıdır.

Bu ilk gülüşler, kıkırdamalar sizin için şahane olduğu kadar bebek için de şahanedir. Çünkü bebek kendi sesini duymaktan hoşlanır. Ve sizin onun çıkardığı seslere verdiğiniz tepki onu büyüler.

Bir kez gülmeyi ve etkisini keşfeden bebek yine gülmek ister. Çünkü gülmek iyi hissettirir, eğlencelidir.

Her bir gülüşle bebek ağzı ile dilini daha iyi kullanmayı ve farklı ses efektleri çıkarmayı deneyimler.

 

2 Aylık Bebek Gülebilir mi?

2 aylık bebek gülebilir. Ancak genel olarak bir bebekten 3 ya da 4. aylar arasında “gerçek” gülme beklenir.

 

Bebeklerin refleks gülmeleri yaklaşık 2. ayda yavaş yavaş kaybolur. Ve ilk gülüş 2.5-3. ayda
kendini gösterebilir.

Refleks gülme ve gerçek gülme arasındaki farkı süresine ve zamanlamasına bağlı olarak ayırt edebilirsiniz.

  • Refleks gülme genellikle kısadır. Bebek uyurken ya da yorgunken, rastgele belirebilir.
  • Gerçek gülme birşeye tepki olarak ortaya çıkar. Bebeğin anne ve babasını görmesi ya da büyük kardeşinin sesini duyması gibi.
  • Gerçek gülme duygusunu bebeğin yüzündeki ifadeden anlarsınız.

Bebekler Uyurken Neden Güler?

Bebeklerin uykuda gülmesi ya da gülümsemesi sık rastlanan bir durum.

Bebeğin rüyasında ne gördüğü konusunda henüz kimsenin bilgisi yok.
Bu durumda bebeklerin uyurken neden güldüğünü uyku döngüsüyle açıklayabiliriz.

Bebek aktif uyku döngüsüne girdiğinde (REM evresi) istemsiz hareketlerde bulunur.

Gülmek, mırıldanmak, yüzünü buruşturmak, bacaklarını gerip uzatmak bunlar arasındadır.

Bebeği Güldürmenin 4 Yolu

Bebeğin ilk gülümsemesi göbeğini öptüğünüzde, komik bir ses çıkardığınızda gelebilir.

Ancak bebeği güldürmek için başka yollar da var. Tek koşul oldukça nazik olmanız. Aşağıda okuyacaksınız:

Komik sesler

Bebek öpücük sesine, çeşitli hayvan seslerine, üflemeyle çıkan sese ilgi gösterip gülebilir.

Nazik dokunuşlar

Son derece nazik bir gıdıklama, göbeğe yapılan nazik bir üfleme hareketi bebekte farklı bir his yaratır. Bebek ayaklarının öpülmesinden de hoşlanabilir. Tüm bunlar bebeğin eğlenceyle gülmesine yol açabilir.

Ses çıkaran nesneler

Çıngırak ya da bir zil bebek için bir eğlence aracı olabilir. Elinizin altındaki farklı sesler çıkaran nesneleri denemenizi tavsiye ederiz. Bebek gülünceye kadar hangisinin işe yarayacağını bilemezsiniz.

Eğlenceli oyunlar

Ce-ee galiba en eğlenceli bebek oyunu. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bu oyunu her yaşta deneyebilirsiniz. Ancak en etkili olduğu dönem yaklaşık 6. ay. Zaten bu ay dönemi genel olarak gülme becerisinin belli bir aşamaya ulaştığı dönem. Ayrıca 6. ayda bebekler nesne devamlılığını öğrenmeye başlar; yani birşeyi görmediğimizde de onun var olduğuna kanaat eder.

 

Gülmek Bebek Gelişimini Nasıl Etkiler?

Bebeklerde gülme konusunu araştırırken konunun önemini gerçekten idrak ettim. Gülme deyip geçmeyin. Bebeğin gelişimi üzerinde çok olumlu etkileri var.

  • Bebeğin gülmesi görme becerisinin ilerlediği ve sizin yüzünüzü tanıyabildiği anlamına gelir.
  • Bebeğin beyni ve sinir sistemi refleks gülmeyi saf dışı bırakır. Bebek artık gülmenin onu diğerleriyle iletişime soktuğunun farkındadır.
  • Bebek duygularının önemli olduğunu ve çevresindeki kişiler üzerinde doğrudan etki yarattığını fark etmeye başlar. Yani memnuniyetini, sevincini, hoşnutluğunu ve mutluluğunu ifade etmek için güler.

 

Bebeği Güldürürken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her bebeğin ruh hali ve tercihleri farklıdır. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi. Ve bir bebeği güldüren etkenler başka bir bebeği güldürmeyebilir. Hatta rahatsız edebilir.

Bu nedenle bir bebeği güldürmeye çalışırken bazı noktaları göz önünde bulundurmamız gerekir.

  • Bebeği güldürmek için çeşitli yöntemler denemeye bebek sizinle daha net bir iletişim kurmaya ve duygularını ifade etmeye başladıktan sonra başlayın.
  • Gıdıklama bazı bebeklerin hoşuna gitse de bazıları için rahatsız edici bir yaklaşımdır. Bazı uzmanlar bebeklerin gıdıklanmasını önermez. Bazıları ise bebeği gıdıklarken çok nazik olmak ve özenli bir dikkatle bebeğin tepkilerini takip etmek gerektiğini söyler.
  • Bebek de olsa kırmızı çizgileri olabileceğini aklınızda tutun. Bebek hoşnutsuzluk gösterdiği anda ona dokunmayı bitirin.
  • Bebeğin eğlendirmek ve güldürmek için zamanlamaya dikkat edin. Karnı aç, bezi kirlenmiş ya da yorgun bir bebeği güldürmek için kendinizi de bebeği de yıpratmayın. Bebeğin karnının tok, bezinin temiz, dinlenmiş ve meraklı olduğu gibi zamanı bekleyin.

 

Ay Ay Bebeklerde Gülme Gelişimi

Gülme deyip geçmeyin. Gelişimsel açıdan büyük bir önemi var. Aşağıda parents.com’da yer alan makaleden derlediğimiz bir bebeğin ay ay gülme gelişimini bulacaksınız.

0-6. Haftalar: Refleksif Gülme

Yenidoğan bebeğin uykusu sırasında gülümsediğine tanık olursunuz.

Bebek uykusu sırasında aynı zamanda titrer, sıçrar.

Uzmanlara göre REM (aktif uyku) uykusu sırasında bebek psikolojik değişimlerden geçer. Bu değişimler bebeğin belli reflekslerini harekete geçirir. Gülme bunlardan biridir.

Yani 0-6. haftalar arasında bebeğin, uyku esnasındaki gülmesi duygusal değil fiziksel bir tepkidir.

6-8. Haftalar Tepkisel Gülümseme

Bebek büyüdükçe hoşnut olduğu durumlarda gülmeye başlar. Bunlar en başta ebeveynlerinin sarılması, sesleri ve yüzleridir.

Bu aşamada bebekten fazla birşey beklemeyin. Bebeğin gülümsemesi duyusal deneyimlere verdiği tepki şeklindedir. Yoksa sosyal gülme değildir.

Peki siz bebeğe nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeğe en güzel destek ona dikkatinizi vererek ve tepkilerini gözlemleyerek olur.

  • Hangi sesler ve ifadeler bebeğin gülmesine yol açıyor? Bunlara dikkat edin.
  • Onunla konuşun.
  • Onun ifadelerini taklit edin.
  • Bir de bakmışsınız o da sizi taklit ediyor ve aranızda farklı bir iletişim gelişmiş.

2-3. Aylar: Sosyal Gülme

Şu döneme kadar bebeğinizin gülüşleri, dikkatini çeken şeylere verdiği içsel tepkilerden ibaretti. Artık öyle değil: Bu aşamada bebek iletişime geçmek ister.

  • Bebek sizi gördüğünde ve karşısında durup komik sesler çıkardığınızda güler.
  • Bebek aynı zamanda sadece ağlayarak değil gülerek de sizden tepki alabileceğini öğrenir.
  • Bütün o agular, mırıldanmalar bebeğin kendini ifade etme girişimleridir. Zaten artık biliyorsunuz. Bebek için en favori insan sizsiniz.
  • Bebek sizinle oyun oynadığında kıkırdamaya ve gülmeye başlar.
  • Bebek el, kol ve bacak hareketleriyle size karşı tepkilerini gösterir. Bedenini bir ifade aracı olarak kullanır.
  • Bebeğin her istediğinizde gülmeyeceğini unutmayın.
  • Bebek memnuniyet dışındaki duygularını da ifade etmelidir.
  • 12. haftasında hala gülmeyen bir bebeğiniz varsa ve endişe ediyorsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşerek bebeğinizin gelişimiyle ilgili bilgi almayı ihmal etmeyin.

6. Ay: Rastgele Gülme

Şu bir gerçek ki her bebek kendi hızında büyür. Ve bazı bebekler diğerlerine göre daha güleçtir.

6 aylık bebekler ne yaparsanız yapın size gülmeye meyillidir.

 

9. Ay: Seçici Gülme

Bu, bebeğinizin sizi artık diğerlerinden tam olarak ayrı ve özel gördüğü bir dönem. Ve bu dönemde yabancı endişesi olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Öncesinde herkese mavi boncuk dağıtabilen bebeğiniz birden bire yabancıların olduğu ortamda endişelenmeye başlar, onlara gülmez.

Bu, sağlıklı gelişime dahil bir durumdur. Bebek yüzleri ayırt etmeye başlamıştır.

Bebekte nesnenin devamlılığı algısı artık daha güçlüdür. Yani bebek, birşeyin o görmediği zaman da var olduğunu bilir. Bu nedenle cee-e oyunu bu dönemde bebeği en çok güldüren faaliyetlerden biridir.

12. Ay civarı: Mizah Anlayışı

Bebeğinizin dil becerileri gelişirken, mizah anlayışı da ortaya çıkmaya başlar.

  • 12. ay civarında bebek çıkardığınız komik seslere katıla katıla güler.
  • Bebek komik birşey olduğunda sizin tepkinizi görmek ister. Bu nedenle komik birşey olduğunda onunla birlikte gülün.
  • Birşeyi yere düşürün ve komik bir tepki verin ya da komik surat yapın. Bebeğiniz büyük olasılıkla katıla katıla gülecek.
  • Sürprizler bu yaş dönemindeki bebeklerin gülmesinde büyük etken. Bebeği dizlerinizin üstüne oturtun, şarkı söyleyin ve sonra sanki onu düşürüyormuş gibi yapın. (Aman dikkat, sakın bebeği düşürmeyin, nazik olmayı ihmal etmeyin, sadece bir sahne yaratıyor ve bebeği şaşırtıyorsunuz, unutmayın.) Bebek bu sürpriz karşısında muhtemelen şaşırıp ardından katıla katıla gülecek.

 

 

Bebek Gülmesiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Dr. Caspar Addyman gelişim psikolojisi alanında çalışan bir araştırmacı.

Bebeklerin neden güldüğü konusunda çalışan bir uzman ve The Laughing Baby (Gülen Bebek) kitabının yazarı.

Aşağıda Addyman’in BBC’de yayımlanan röportajından bebek gülmesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

 

Bebekler şakalara değil insanlara güler
Çoğumuz gülmenin başlangıç noktasının komik şakalar ya da hareketler olduğunu düşünür. İşin gerçeği gülmek çevremizdeki insanlarla bağlantı kurmanın bir yoludur.

Mizah anlayışımız etrafımızdaki kişiler sayesinde gelişir. Ve bebekler ilk gülmeleriyle bizim hakkımızda ne hissettiklerini bilmemizi sağlarlar.

Bebekler istek üzerine gülmez
Psikologlar gülmeyi “dürüst” bir sosyal işaret olarak tanımlar. Bu demektir ki gülmek kendiliğinden gelişir.

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de ısmarlama gülmez. Aynısı ağlama için de geçerlidir.

Bir bebeği kesin olarak neyin güldürdüğünü her zaman bilemeyebiliriz. Ancak gülen bir bebeğin eğlendiğini ve karşısındaki yetişkinin, her ne yapıyorsa, onu yapmaya devam etmesini istediğini biliriz.

Bebeklerin farklı farklı ruh halleri vardır
Dr. Caspar Addyman bebekleri neyin güldürdüğüne ilişkin araştırmaların karmaşık olabildiğini ve ekibinin hala bebeklerin beyninde neler olduğuna dair pek çok yeni bilgi edindiğini söylüyor.

Örneğin, gıdıklamak bir bebeği güldürmenin garanti bir yolu değildir. Bebeğin öncelikle oynamak ve gülmek için uygun bir ruh halinde olması gerekir. Aynısı yetişkinler için de geçerli değil midir?

Yani şakalarınıza her zaman tezahürat alamıyorsanız, kalbiniz kırılmasın.

Ce-ee evrensel bir oyundur
Addyman’in ekibi 40’ı aşkın ülkeden ebeveyne sordu: Bebeğiniz en çok hangi oyunu oynamaktan zevk alıyor?

Herkesten aynı cevap geldi: Bebeğim birlikte ce-ee oynarken gülüyor ve gülümsüyor.

Basit ve eğlenceli ce-ee oyunu, bebeğin gelişimi için harika.

Kağıt yırtmak ilginç bir gülme tetikleyicisi
2015 yılında ortaya çıkan bir YouTube trendinde ebeveynler karşılarında kağıt yırtarken bebeklerinin ne yaptığını videoya çektiler. Tüm videolarda durum aynıydı: Bebekler karşılarında kağıt yırtılırken çok eğleniyordu.

Addyman bu durumun tam olarak neden kaynaklandığından emin olmadıklarını ve halen araştırmaya devam ettiklerini söylüyor.

Gülmesi, bebeğin yeni birşeyler anlamaya başladığını gösterir
Parisli araştırmacılar bir grup bebeğe oyuncak bir ördek gösterdiler. Bebeklerin yarısı ördeğin zemine atıldığını gördü, diğerleri görmedi. Burada amaç bebeklerin diğer kişileri kopyalayarak öğrendiklerini kanıtlamaktı.

Sonuçta sadece ördeğin yere atıldığını gören ve buna kıkırdayan bebekler, oyuncak ellerine verildiğinde bu eylemi tekrarlamaya çalıştı.

Bu şu anlama geliyordu, bebeklerin gülmesi tanık oldukları eylemi kendilerinin de yapabileceğini anlamalarına dair bir işaretti.

Bebeğin gülmesi size verdiği bir hediyedir
Gülmek bebek ve küçük çocukların yetişkinlerin ilgisi çekmek için kullandığı bir “numara”dır.

Sizinle oyun oynarken ne kadar mutlu olduklarını göstermek için kıkırdarlar. Ve gülmeleri sizi öyle bir ele geçirir ki siz de kendinizi iyi ve onlarla derinden bağlı hissedersiniz.

Bebekler yaşamdan zevk alır
Bebekler yetişkinlerden çok daha fazla güler.

Bir anne ikiz erkek çocuklarının bir gün içinde 500 kereden fazla güldüğünü kaydetmiş.

Pek çok ebeveyn çocuklarının uykularında güldüğünü duymuş.

Sonuç olarak görünen o ki bir bebek olarak yaşam oldukça zevkli.

Bırakın bebekler size liderlik etsin
Dr. Addyman, yaptıkları araştırmada bebekle oynamanın ve eğlenmenin bebeğe renk renk oyun ve oyuncak göstermekten ibaret olmadığının ortaya çıktığını söylüyor.

En iyisi bebeğin liderliğine izin vermek. Bırakın onlar size ne ile ilgilendiklerini göstersin. Siz de bebeğin kendi zevklerini keşfetmesi konusunda ona destek olun.

 

Bebeğim 4. ayında Gülmüyor

Gelişimsel kilometre taşlarına göre bir bebeğin ortalama olarak 3-4. ayında gülmesi beklenir.

4. ay geldi geçiyor, ancak bebeğiniz hala gülmüyorsa endişeye mahal vermeyin.

Healthline uzmanlarına göre bazı bebekler daha ciddidir ve diğer bebekler kadar güleryüzlü olmayabilir.

4 aylık bebeğin gülmemesi normal karşılabilir, ancak diğer gelişimsel kilometre taşlarını da değerlendirmek gerekir.

Bebek içinde bulunduğu aya özel birden fazla aşamaya henüz ulaşamadıysa, takip eden doktoruyla görüşmek gerekir.

Aşağıda 4. aya özel aşamalardan bazılarını bulabilirsiniz:

  • rastgele gülme
  • hareket eden nesne ya da kişileri gözleriyle takip etme
  • yüzlere bakma ve tanıdık kişileri hatırlama
  • insanlarla oyun oynamaktan hoşlanma
  • agu ya da mırıldanma gibi sesler çıkarma

Bebeğinizi gülmemesi ya da diğer gelişimsel kilometretaşlarını karşılamaması sizi endişelendiriyorsa, mutlaka doktorunuzla görüşün.

 

Bebek Gülmüyorsa Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Bebek gelişiminde kilometre taşları önemli. Uzmanlar ortalama zamanlamalar verse de bir konunun altını daima çizerler: Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ve önemli olan bebeğin özellikle ilk 3 yıl düzenli doktor kontrolünde olmasıdır.

Gülmek bebek için önemli kilometre taşlarından biri.

Diyelim ki bebeğiniz 6 aylık oldu, ancak henüz ilk gülmesine tanıklık edemediniz. Uzmanların tavsiyesi bu önemli aşamanın henüz gerçekleşmemesi nedeniyle bir doktordan görüş almanız.

Ancak konunun uzmanı bir doktor bebeğinizi etraflıca değerlendirip bir sorun olup olmadığını size söyleyebilir.

Bir bebeğin yaşamının birinci yılında gelişimsel açıdan dikkat edilmesi gereken ortak noktaları aşağıda yazdık.

  • Mırıldanma ve agulama eksikliği
  • Göz teması kurmamak
  • El, kol ve baş hareketi yapmamak
  • Sinirlilik hali ya da titrek, kontrolsüz hareketler
  • Sosyal gülümseme ya da gülmenin gerçekleşmemesi
  • Daha önce edindiği becerileri kaybetmek
  • Zayıf kas kontrolü

 

Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.

Kaynaklar: whattoexpect.com, healthline.com, verywellfamily.com, parents.com, ideas.ted.com, wsj.com, babycenter.com, bbc.co.uk, gold.ac.uk, healthychildren.org

0 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like