Bebek Bezi Seçimi

0 Shares
0
0
0

Hazır bebek bezleri, bebek bakımında ebeveynlerin en büyük yardımcılarından biri.

İcadı 1930’lara dayanıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da ticari bir ürün olarak ortaya çıkması ise 1940’ların sonlarına doğru gerçekleşiyor.

1990’lardan itibaren bebek bezi pazarındaki büyük rekabet, inovasyon ve ilerlemenin de fitilini ateşliyor. Günümüzde market raflarında pek çok ürün, farklı özelliklerle ebeveynleri ve bakım verenleri bekliyor.

Bu yazıda bebek bezi konusunu araştırdık. Bebek bezi nasıl olmalı sorusundan yola çıktık, konuyu detaylarıyla masaya yatırdık. İyi okumalar…

-Bu Yazının İçindekiler-

Bebek Bezi Nasıl Olmalı?

Bebek bezi seçimi idrar yolları sağlığı açısından önemli.

Ebeveynler olarak bebek bezinin nasıl olması gerektiğini bilirsek piyasadaki pek çok ürün arasından bebeğimize en uygun ürünü seçmek konusunda önemli bir adım atmış oluruz.

Aşağıdaki bir bebek bezinde bulunması gereken temel ve en önemli özellikleri okuyacaksınız.

Bebek bezi;

  • Üstün emicilik özelliğine sahip olmalı.
  • İnce yapıda olmalı.
  • Yumuşak olmalı ve nefes almalı.
  • Bebeğe rahat hareket imkanı tanımalı ve aynı zamanda bebeği sarmalı.
  • Esnek yan bantlara sahip olmalı. Ancak bantlar kendiliğinden açılmamalı.
  • Bebeğin bedenine uygun olmalı.
  • Kız ya da erkek bebeğe uygun olmalı.
  • Tahriş, kızarıklık ve sürtünmeye karşı bebeğin cildinde koruma sağlamalı.
  • Islaklık göstergesine sahip olmalı.

Bebek Bezinde Olması Gereken Özellikler

Bebek bezi bebeğin konforu ve sağlığı açısından önemli bir araç. Aynı zamanda ebeveynlerin de iyilik ve rahatlık halini destekler.

Aşağıda bebek bezinde olması gereken temel özellikleri bulacaksınız.

Kuruluk: Islaklık rahatsız bir his yaratır. Aynı zamanda pişik riskini de beraberinde getirir. Bebek bezinin sıvıyı hemen hapseden ve kuruluk hissi veren bir yapıda olması gerekir.

Emicilik: Yüksek emiciliğe sahip bir bez, bebeğin konforu ve sağlığı açısından önemli. Ve emicilik kuruluk kadar önemli bir özellik. Çünkü bezin kuruluk hissi vermesi için yüksek emiciliğe sahip olması gerekir.

Hava alması: Nem ve sıcaklık ciltte tahrişe ve bakteri üretimine zemin hazırlar. Bezin hava alması bu nedenle önemli bir özellik.

Yumuşak doku: Yumuşak doku bezin kalitesini belirler. Bebeğin ipeksi cildinin yumuşak bir dokuyla temas etmesi, cilt sağlığı ve konfor açısından önemli. Bu nedenle pamuklu bezleri tercih etmelisiniz.

Ergonomi: Bebeğin bedenine uygun bir seçim yapmalısınız. Bu rahatlık ve sağlık açısından önemli. Bez seçiminde bebeğin kilosuna ve boyuna uygun bir tercih yapmalısınız. Bu sızmaların da önüne geçer.

İncelik: Bebeğin konforu açısından önemli bir özellik. Kalın yapıdaki bebek bezleri bebek için uygun olmayabilir.

Yan bantlar: Yan bantlar bezin sabit durmasını sağlar. Sızmaları önler. Yan bantlardaki cırt cırtların kaliteli ve yapışkan gücü yüksek olmasına dikkat edin.

Bezin içeriği: Az çok tüm bebek bezlerinin içeriği aynı. Bu noktada biraz deneme yanılma yöntemiyle ilerlemeniz gerekiyor. Örneğin bir bebek bezinde kokuları maskelemek için kullanılan parfüm ya da boya maddeleri, her ne kadar sağlığa zararsız olarak kabul edilseler de, sizin bebeğinizde alerjik bir tepkimeye yol açabilir. Bunu o bezi kullanmadan anlamanız mümkün değil.

Bebek Bezi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek bezi seçimi kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü piyasada dikkatinizi çekmek için kıyasıya rekabet eden birçok marka var.

Peki bu durumda bebeğiniz için en uygun bezi nasıl seçeceksiniz? İşte seçiminizi etkileyecek özellikler…

Marka

Bu bez seçimini etkileyen ilk kriter.

Uzun yıllardır bebek bezi üreten markalar, yerel ve bilinmeyen markalara göre tercih sıralamasında daha önde gelmeli. Çünkü deneyimliler ve ARGE çalışmalarına büyük yatırım yapıyorlar. Bu da bizi bir sonraki özelliğe götürüyor; yani bez özelliklerine…

Bezin özellikleri

Markaya karar verdiniz. Sırada bezin özellikleri geliyor.

Üstün emiş gücü: Bezin sızıntı yapmadan ve sarkma yaratmadan mümkün olan en yüksek miktarda çiş ile kakayı hapsetmesi gerekir. Diğer türlü bebeğin teni ıslaklık ile temas eder. Bu da çeşitli cilt sorunlarına yol açar.

Islaklık göstergesi: Şart mı diye düşünmeyin. Islaklık göstergesi bebek bakımını kolaylaştıran bir özellik. Özellikle bez değiştirmekten hoşlanmayan bebeklerde, nokta atışı sağlıyor. Islaklık göstergesi, bez iyice ıslandığında sarıya dönen beyaz çizgileri ifade ediyor.

Yumuşaklık ve nefes alma: Bebeğin hassas ve narin cildi için seçeceğiniz bezin malzeme kalitesi öncelikli öneme sahip. Bezin yumuşak ve nefes alan bir malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Bebeğin poposu ve bel kısmı hava alabilsin.

Esneklik ve uygunluk: Bu da önemli bir kriter. Bez bebeğin bedenini kavrayacak ancak sıkmayacak bir esnekliğe sahip olmalı. Bebeğin cildinde bez kaynaklı kırışıklık, buruşukluk görülmemeli.

Bebeğin kilosu

Bebek bezi konusunda uygun beden seçimini bebeğin kilosu etkiler. Her ay yaptırdığınız düzenli kontroller sonrası bebeğin kilosuna göre seçiminizi yenilemeniz gerekebilir. Bu nedenle tek bir bedende bez stoğunuzu çok abartmayın.

Bebeğin tuvalet alışkanlıkları

Tüm bebekler eşsizdir. Çiş ve kaka alışkanlıkları da öyle. Bebeğinizin bağırsakları çok hareketliyse, sık çiş yapıyorsa bezini de sık değiştirmeniz gerekir. Bu da aylık bez harcamanıza yansır.

Yüksek fiyat her zaman mükemmelliğe götürmez. Bu nedenle bir bezin öncelikle sahip olduğu temel özellikleri değerlendirin.

İşinize yarayacak küçük bir ipucu verelim size: İki ya da üç bez markasından küçük birer paket alın ve bebeğinizde deneyin. Denedikten sonra hangisini uygun görürseniz, onunla yolunuza devam edin.

Cilt hassasiyeti

Bebeğinizin cildi çok hassassa, aklınıza düşecek ilk soru, “ya bebeğimde pişik olursa”dır. Yaygın inanca göre kumaş bezler pişik yapmaz. Bu çok da doğru bir bilgi değil.

Bebeğin pişik olmaması için öncelikle ıslak bezle uzun süre kalmaması gerekir.

Sonra, alerji ve cilt tahrişleri açısından tıbbi testten geçmiş ürünlere yönelmeniz gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Bez Seçimi

Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassastır. Tahrişe yatkındır.

Siz de yeni ebeveyn olduğunuz ilk günler biraz tedirginsinizdir.

Bu nedenle yenidoğan bebek bezi seçimi yaparken

  • hem bebeğin sağlığı ve konforunu
  • hem de bakım veren yetişkinlerin rahat etmesini göz önünde bulundurmalı.

Yenidoğan bebek için bez seçimi yaparken aşağıdakilere dikkat etmenizi öneririz.

  • Bezin çok yumuşak olması cilt tahrişi olasılığını azaltır.
  • Bezin süper emici özelliğe sahip olması, bebeğin cildinin kuru kalmasını sağlar. Islaklığı bebeğin cildinden uzaklaşır.
  • Bezin, göbek bağını tahriş etmeyecek şekilde tasarlanmış olması ilk günlerin zorluğu içinde bir de bunun için kaygılanmanızı önler.
  • Bezin minicik bebeğe kolaylıkla takılması, ebeveyne yeni hayatına alışma sürecinde rahatlık verir.
  • Bezin bebeğin kilo ve boyuna uygun olması bebeğin konforu açısından önemlidir.

 

Yenidoğan Bebekte Hangi Bez Kullanılmalı?

Son derece hassas yenidoğan cildi açısından bebek bezi seçimi önemlidir.

 

Yenidoğan bebeklerin günlük bez tüketimi
8-12 bez arasında değişir. Bebekte kuruluk hissi yaratacak ve bebeğe konfor sağlayacak
bezi seçmek gerekir.

 

Yenidoğan için bebek bezi seçerken şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:

Bezin numarası: Bebek bezleri, büyüklüğüne göre 0-6 arasında numaralandırılır. Yenidoğan bezi 1 numaradır. 2-5 kg arası bebekler için uygundur. Prematüre bebek bezinin numarası 0’dır. 3 kg’a kadar bebekler için uygundur.

Kuruluk ve Emicilik: Yenidoğan bebek ilk zamanlar bezini çok sık ıslatır. Bu nedenle bebeğe kuruluk hissi verecek, emiş gücü yüksek bir bez seçimi önemlidir.

Esneklik: Esneklik yan bantlar ile ilgilidir. Bezin yan bantlarının çok sıkı olması bebeğin cildinin buruşmasına ve rahatsız olmasına yol açar. Esnek ancak sızıntıya yol açmayacak yan bantlara dikkat edin.

Yumuşaklık: Yumuşak dokuya sahip bir bez bebeğin hassas cildini korur, tahrişleri engeller.

Bezin içeriği: Bebek bezinin renklendirici, paraben, losyon, BPA, Nonilfenol, SLS, SLES, lateks, klor, parfüm içermemesi bebeğinizin sağlığı açısından önemli.

 

Yenidoğan Bebek İçin Kaç Numara Bez?

Yenidoğan bebek için 1 numara bez kullanılmalıdır.

1 numara bez 2-5 kg bebekler için uygundur.

Boyut açısından bebek bezi seçimi, bebeğin kilosuna göre yapılır.

Bez numaraları 0-6 arasındadır.

Yenidoğan bebekler ortalama olarak 2-5 kg arasındadır. 1 numaralı bezler bu kilo aralığındaki bebekler için uygundur.

O numara bezler prematüre doğan bebekler için üretilir. 3 kg’a kadar bebekler için kullanılabilir.

 

Yenidoğan Günde Kaç Bez Değiştirir?

Yenidoğan bir bebek günde ortalama 8-12 adet bez değiştirir.

Ancak bu çok genel bir rakam. Sizin bebeğinizde durum daha farklı olabilir. Bebeğiniz daha çok ya da daha az bez değiştirebilir.

Verywell family uzmanları yenidoğan bebekleri iki gruba ayırmış: Anne sütünü emenler ve biberonla beslenenler.

Her iki grupta yer alan bebeklerin hayattaki 1. günlerinden başlayarak günlük bez değiştirme sıklıklarını gözden geçirmişler.

Anne sütüyle beslenen yenidoğanlar

Anne sütüyle beslenen bebeğin günlük bez kullanımı ilk haftalarda nispeten azdır. Çünkü bebek tam olarak annesinin memesini kavramakta ve yeterince süt içmekte zorlanır.

Bu da bebeğin günde çok az sayıda bez ıslatması anlamına gelebilir.

1. gün: Yenidoğan bebek ilk 12-24 saatinde sadece 1 kere çiş yapabilir.

2. gün: Annenin göğüsleri süt dolmaya başlar. Bebeğin 2. gününde en az 2 adet bez ıslatması beklenir. Annenin sütü arttıkça, kullanılan bez sayısı da artar.

3-5 gün: Yenidoğan bebeğin 3-5 gün arasında en az 3-5 bez ıslatması beklenir.

6. gün ve sonrası: Bebeğin 6. gün itibariyle günde en az 6-8 bez ıslatması gerekir. Sayı daha fazla da olabilir. Bazı bebekler her beslenmeden sonra bezlerini ıslatır.

Biberonla beslenen bebekler

Bebeğiniz yaşamının ilk günlerinde biberonla beslense de yeterince formül mama ya da sağılmış anne sütü alamayabilir. Bu da bebeğin ıslattığı bez sayısını etkiler.

 

Bebek hangi oranda beslenirse (sık, fazla ya da az) ıslattığı bez sayısı da o oranda artar ya da azalır.

Bebeğiniz iştahlıysa ve her 3 saatte bir yaklaşık 50-55 gr mama içiyorsa, daha sık bez değiştirmek durumunda kalırsınız.

Ancak yenidoğan bebeğiniz uykucu ise ve beslenmeye fazla düşkün değilse, tabii ki çıkardığı ıslak bez sayısı daha az olacaktır.

1. gün: Bebek ilk 12-24 saatinde ilk bezini ıslatır.

2. gün: Günde en az 2 adet ıslak bez beklenir.

3-5 gün: Günde en az 3-5 ıslak bez beklenir.

6. gün ve sonrası: Bebeğin günde en az 6-8 bez ıslatması gerekir.

 

Yenidoğan Bezi Nasıl Bağlanır?

Yenidoğan bezini bağlamak için elinizin altında gerekli malzemeleri bulundurmanız gerekir.

  • Alt değiştirme pedi
  • Temiz bez
  • Bebeğin altını silmek için uygun içerikte ıslak mendil veya pamuk ile su
  • Bebeğin hassas cildi için uygun bir krem ya da yağ
  • Bebeğin poposunu kurulamak için bez

Şimdi gelelim yenidoğan bezini nasıl bağlayacağınıza…

  • Bebeği, bir alt değiştirme pedinin üstüne güvenle yatırın.
  • Bebeği alt değiştirme ünitesi, karyola, koltuk gibi alanlarda asla yalnız bırakmayın.
  • Sırtüstü yatırdığınız bebeğinizin altından ıslak bezi dikkatle alın.
  • Bebeğin bezin değdiği bölgelerini ıslak mendil ya da pamukla dikkatle, bastırmadan silin.
  • Bu temizliği özellikle kız çocuklarında önden arkaya doğru yapmayı ihmal etmeyin.
  • Silme işleminin ardından erkek bebeğin cinsel organını bir bezle kapatın. Çiş kazalarının önüne geçmiş olursunuz.
  • Temizliğin ardından bebeği ayak bileklerinden nazikçe kaldırın ve temiz bezi kaydırarak bebeğin altına yerleştirin.
  • Gerekirse bebeğe pişik ve tahrişi önleyici bir krem ya da yağ sürün.
  • Bezin renkli işaretleri bebeğin ön kısmına gelmeli.
  • Bezin önünü bebeğin göbeğine doğru çekin ve yan bantları kapayın. Bantlar ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı. Bunu test etmek için iki parmağınızın bebek bezi ile bebeğin teni arasına rahatça sığmasına dikkat edin.

 

Yenidoğan Bebeğin Altı Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Uzmanlar yenidoğan bebeğin altının her 2-3 saatte bir ya da ihtiyaç duyuldukça değiştirilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Peki neden?

Her bebeğin çiş ve kaka frekansı farklı olabilse de genellikle bir bebek her 1-3 saatte bir çiş yapabilir.

Ve bir bebeğin günlük 2-5 arasında kaka yapma düzeni olabilir. Bu nedenle sağlık açısından bebeğin altını düzenli bir şekilde değiştirmek gerekir.

  • Bebeğin altının uzun süre ıslak kalması pişik riskini artırır.
  • Kaka bebeğin cildini tahriş edebilir.
  • Dışkı ve idrar nedeniyle oluşan bakteriler özellikle kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.
  • Çok ıslak bir bez sızıntı yapabilir. Bebeğin giysileri, karyolası, oto koltuğu, puseti vs. ıslanabilir.

İşte tüm bunları önlemenin yolu sık sık bez değiştirmektir.

 

Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?

Kulağa kolay gibi gelse de daha önce hiç deneyimlememiş biri için bebek bezi bağlamak o kadar da kolay olmayabilir.

Bu nedenle yeni başlayanlar için bebek bezi bağlamanın püf noktalarını yazdık.

  • Bez değiştirme ve bağlama aşamasında ihtiyacınız olabilecek malzemeleri düzenli bir şekilde elinizin altında bulundurun. Peki nedir bunlar? Alt değiştirmek pedi, ıslak mendil ya da ıslak pamuk, pişik için krem ya da yağ, temiz bebek bezi, kuru bez, yedek bebek kıyafetleri.
  • Bebeği alt açma pedine sırtüstü yatırın.
  • Islak bezi yan bantlarını açarak ve dikkatle toplayarak bebeğin altından alın.
  • Temiz içerikli ve bebeklerin hassas cildi içib uygun bir ıslak mendil ya da ıslak pamuk ile bebeğin altını temizleyin.
  • Bebeğin altını ıslak kalmaması için kurulayın ya da bir süre havalandırın.
  • Bebeğin ayak bileklerinden nazikçe tutun, bebeği hafif kaldırın ve açtığınız temiz bezi kaydırarak bebeğin altına koyun.
  • Temiz bez bebeğin beline kadar gelmeli.
  • Bezi bebeğin bacaklarının arasından geçirin ve yan bantlar yardımıyla bağlayın.

Bebek Bezi Bağlamanın Püf Noktaları

Her işte olduğu gibi bebek bezi bağlamanın püf noktaları da sizi epey rahatlatacak. Bakalım bunlar neymiş?

  • Bebeğinizde bez değişikliği yapacağınız ortamın ve ellerinizin temiz olması gerekir.
  • Bezi bağlamadan önce ve bağladıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmamalısınız.
  • Bebeğinizi yatırdığınız zeminin düz olması gerekir. Bebek alt değiştirme pedi/örtüsünde rahat yatmalı.
  • Bez değişimi sırasında bebeğin yüzde 100 güvenliğini sağlamış olmalısınız.
  • Temiz bezin önündeki işaretlere dikkat edin. Bezi bu işaretlere göre bağlayacaksınız. Yani renkli işaretlere göre bezin önünü belirleyeceksiniz.
  • Bebeklerin altını değiştirirken önce temiz bölgelerini silin.
  • Kız bebekleri mutlaka önden arkaya doğru temizleyim.
  • Bebeğiniz altı değiştirilirken rahat durmuyorsa, oyalanması için uygun oyuncaklar edinin.

Geceleri Bez Bağlanmalı mı?

Geceleri bir bebeğe bez bağlamak gerekir.

Özellikle geceleri beslenmeye devam eden bebeklerin bezlenmeleri de gerekir. Çünkü bebekler beslendikleri sürece en fazla 2-3 saatte bir bezlerini ıslatır.

Bebeğiniz tuvalet eğitimi için hazır durumdaysa, geceleri bez bağlamaya karşı bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Bunun için tuvalet eğitimi yazımızı okumayı ihmal etmeyin.

Tuvalet Eğitimi: Ebeveyn Olarak Bilmek İstedikleriniz, Detaylı Rehber

 

Bir Bebeğin Bezi Kaç Saatte Bir Değiştirilmeli?

Uzmanlar bir yenidoğanın bezinin her 2-3 saatte bir ya da ihtiyaç oldukça değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Daha büyük bebeklerde ise bebeğin

  • beslenme düzenine ve
  • çiş-kaka sıklığına dikkat etmeniz gerekir.

Bir bebeğin bağırsak hareketlerini ve idrar düzenini anlamanız birkaç hafta sürebilir. Ancak genel olarak bir bebeğin bezinin her 2-3 saatte bir değişmesi gerekir.

Bir yenidoğan bebeğin günlük bez ihtiyacı 8-12 arasında olabilir.

Bebek büyüdükçe bu sayı adım adım azalır. Hastalık gibi etkenler bebeğin bez değiştirme sıklığını etkiler.

 

Bebek Bezi Numaraları

Bebek bezi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri bebek bezi numarasıdır.

Bu numaralar kiloya göre belirlenir. Ve bezin bebeğin bedenine uygunluğunu anlatır.

Bebeğe küçük gelen bez cilt tahrişine ve pişiğe yol açabilir. Bu durum bebeği huzursuz eder, konforunu bozar.

Bebeğe büyük gelen bez de sızıntılara neden olur.

  • Diyelim ki bebeğiniz 6 kilo ve almayı düşündüğünüz bebek bezi numarası 2. Çünkü paketin üstünde 3-6 kg arası diyor. Tavsiyemiz bir sonraki numarayı, yani 3 numara (4-9 kg) bezi almanız. Aksi takdirde bebeğinizin hareketi kısıtlanabilir, bez bebeğin cildinde iz bırakabilir. Hiç olmadı, küçük bir paket satın alarak bezin bebeğin uygun olup olmadığını deneyebilirsiniz.

Bebek bezleri genellikle bebeğin kilosuna göre 0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 olarak numaralandırılır. Bazı markalarda 7 numara bez de bulabilirsiniz.

Aşağıda genel bebek bezi numaraları ve kilo aralıklarını göreceksiniz. Bu rakamların markadan markaya değişebileceğini unutmayın.

0 numara bebek bezi: Prematüre doğan bebekler için
1 numara bebek bezi: 2-5 kg
2 numara bebek bezi: 3-6 kg
3 numara bebek bezi: 4-9 kg
4 numara bebek bezi: 7-14 kg
4 + numara bebek bezi: 9-16 kg
5 numara bebek bezi: 11-18 kg

 

Ay Ay Bebek Bezi Tablosu

Bazı kaynaklarda bebeğin ayına göre bez seçimi önerilir. Ne var ki her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.

Bebek bezi seçerken bebeğin kilosunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

Aşağıda kiloya göre düzenlenmiş bir tablo bulacaksınız.

Bu tablo markadan markaya değişebilir.

Size genel bilgi ve fikir vermek için oluşturulmuştur. Amacımız size bebek bezi seçiminde kolaylık sağlamaktır.

 

Bebeğin kilosu

Ürün çeşidi

Bez numarası

3 kg’a kadar

Prematüre

0              

2-5 kg

Yenidoğan

3-6 kg

Mini

2

4-9 kg

Midi

3

7-14 kg

Maxi

4

9-16 kg

Maxi plus

4+

11-18 kg

Junior

5

13-20 kg

Junior plus

5+

15 +

Extra large

6

 

Bebek Bezinin Küçük Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Bebek bezinin küçük geldiğini bazı işaretlerden anlarsınız. Bu işaretler size artık bir numara büyük beze geçilmesi gerektiğini gösterir.

  • Yan bantlar bel kısmının ortasına ulaşmıyorsa,
  • İki parmağınızı bebeğin beli ile bez arasında rahatça sığmıyorsa,
  • Bezi çıkarttığınızda bebeğin belinde ve kalça bölgesinde kırmızılık fark ediyorsanız,
  • Bez bebeğin popo kısmını tam kapatmıyorsa,
  • Bebekte sürekli pişik oluyorsa,
  • Bebek huzursuzsa bir numara büyük beze geçme zamanı gelmiş olabilir.

 

Bebek Bezi Büyük Olursa Ne Olur?

Bebek bezinin büyük olduğunu 3 şekilde anlarsınız: Sızıntılar, bel bölgesindeki boşluk ve bacak açıklığının geniş olması.

Sızıntılar

Bebeğinizin giysileri bezinden sızanlar nedeniyle ıslanıyor ve kirleniyorsa, seçtiğiniz bez boyunun bebeğiniz için büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Sızıntı neden olur? Bez sıvıyı yeterince hapsedemediğinde. Bezin bebeğe büyük gelmesi, sıvının yanlardan ya da bel bölgesinden kaçak yapmasına yol açar. Sonuç olarak bebeğin giysileri, sırtı ıslanır.

Bel bölgesinde boşluk

Bez ile bebeğin bel bölgesi arasında boşluk olması yine bir sorun yaratır. Ve bezin bebeğe büyük geldiğini gösterir.

Bacak açıklığının geniş olması

Bacak açıklıklarının çok olması da bezin büyüklüğüne dair iyi bir işarettir. Bezin bacak bölgesinin çok sıkmaması ve bebeğin rahat hareket etmesi önemli. Ancak bunun da bir ölçüsü var. İçeriden sızıntı yapacak kadar geniş bir aralık, bezin görevini yapmasını engeller.

 

Bebek Bezi Modelleri

Piyasada pek çok markanın farklı bez modellerini bulmak mümkün.

Bebek bezi modelleri yenidoğandan başlayarak farklı büyüklük ve farklı özelliklerle bebek sahibi olanların beğenisine sunulmuş durumda.

Bebeğim için en uygun bez modelini nasıl seçeceğim diye soracak olursanız, önceliklerinizi belirleyip farklı modelleri deneyerek diyebiliriz.

Bir bebek bezi seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Kısaca özetleyelim:

  • Bezin içeriğinin temiz olması
  • Bebeğin kilosu
  • Bezin esnekliği
  • Yan bantların esnekliği ve kullanışlılığı
  • Bezin süper emici olması
  • Bezin kuruluk hissi vermesi

Tüm bu maddeleri gözden geçirdiğinizde aslında ön planda olanın tabii ki bebeğin konforu olduğunu fark edeceksiniz.

Bebeğin bez içinde rahat ve konforlu olmasını sağlamak biraz deneme-yanılmaya dayanır.

Bebeğin konforunu sağlayan etkenlerden biri de bezin modelidir.

Şimdi biraz da farklı bebek bezi modellerine göz atalım. Unutmayın ürün modelleri ve özellikleri markadan markaya değişir. Aşağıda genel özellikleri bulacaksınız.

 

Prematüre bebek bezi

Zamanından önce düşük doğum kilosuyla doğan bebekler için, onların ihtiyaçları gözetilerek tasarlanır. Özellikleri markadan markaya değişir. O beden olarak ifade edilir.

Yenidoğan modeli

Genellikle 1 numara ile ifade edilir ve 2-5 kg arasındaki bebekler için üretilir. Göbek bağı oyuntusu ile yenidoğan bebeklerin göbek bağını rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanır.

Kilo ve boya göre bezler

Belli kilo aralıkları farklı numaralandırılır.

Numaralar ve kilo aralıkları markadan markaya değişebilir. Markalar bezleri mini, midi, maxi, maxi plus, junior, junior plus ve extra large şeklinde de gruplandırabilir. Bedenler uluslararası standartlara göre üretilse de ürün çeşitliliğinden kaynaklı farklılıklar görülebilir.

Cilt ile uyum

Bez bebeğinizin cildine doğrudan temas eden bir ürün. Ve bu ürünün hassas bebek cildine uygun olması çok önemli. Bu nedenle bez seçiminde mutlaka yumuşak, pamuklu ve nefes alan yüzeye sahip ürünlere yönelmeniz gerekir.

Sıvıyı içine hapseden, kuruluk hissini maksimum düzeyde sağlayan, hassas bebek cildine uygun içeriğe sahip modeller piyasada pek çok markada mevcut.

Cinsiyete göre bezler

Erkek ve kız bebekler bezde farklı noktaları ıslatır. Bu nedenle cinsiyete göre bez tasarımlarında farklı noktalar ekstra güçlendirilir.

Külot bezler

Bebeğe külot şeklinde alttan giydirilir. Hareketli bebekler açısından kullanım kolaylığı sağlar.

Organik bezler

Organik bez modellerinin en büyük avantajı kimyasal herhangi bir içeriğe sahip olmamaları. Bu da aşırı hassas ve alerjik cilde sahip bebekler için önemli bir özellik. Genellikle sertifikalı bitki bazlı materyallerden üretilirler.

Organik bez modelleri de kendi aralarında farklı özellik ve içeriklerde tasarlanır. Genel olarak hepsinin boya, paraben, alkol, koku, losyon gibi maddeler içermediğini söyleyebiliriz. Fiyat arttıkça ürünler de farklı özellikler kazanır.

Yıkanabilir bezler

Son yıllarda popülerliği artan yıkanabilir bezler, temiz içeriklerinin yanı sıra atık çıkarmamaları nedeniyle de tercih ediliyor.

Doğal ve nefes alabilen kumaştan üretiliyor, kimyasal içermiyorlar. Tek zahmeti yıkanmaları.
Yıkanabilir bez kullanımıyla dünyaya yapılan katkı düşünüldüğünde bu zahmete çoğunlukla değiyor.

Mayo bezler

Havuz ve denizde kullanım için üretilen mayo bezler, şişme yapmayan yapılarıyla suyun içindeki bebeğe hareket kolaylığı sağlar.

 

Bebek Bezi Markaları

Piyasada çok sayıda bebek bezi markası ve her markanın kendine özgü ürünü var.

Biz aşağıda öne çıkan bazı bebek bezi markalarını ve ürünlerini yazdık.

Prima Bebek Bezi
Prima pazarın en bilinen ürünlerinden.

Ekonomik bir seçenek olmasa da ürün çeşitliliği ve sektördeki deneyimi ile tüketicilerin tercih ettiği bir marka.

Yenidoğan (0-3 ay), bebek (3-12 ay) ve çocuk (12 ay ve üstü) kategorilerinde üretilen bezler şu özellikleriyle dikkat çekiyor:

  • Yüksek emiş gücü.
  • İnce yapı.
  • Islaklık göstergesi.
  • 12 saate kadar kuruluk hissi.
  • Sıvı derecesi teknolojisiyle pişik yapmaması.

Molfix Bebek Bezi

Molfix bebek bezleri incelik ve ultra emicilik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Prima kadar tercih edilen bir markadır.

Diğer özelliklerine gelince…

  • Lateks ve paraben gibi kimyasallar içermez.
  • Ekstra güçlü emici tabaka.
  • Son teknolojiyle geliştirilmiş çift katlı sızdırmaz bariyerler.
  • Bazı Molfix ürünlerindeki ıslaklık göstergesi.
  • Esnek, anatomik ve cilde dost yapı.

Huggies Bebek Bezi

Diğer bebek bezlerine göre biraz daha kalın olan Huggies’in öne çıkan özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Quick dry teknolojisiyle çiş ve kakayı hızlı emmesi.
  • Mikro gözenekli dokusuyla bebeğin cildinin nefes almasını sağlaması.
  • Yenidoğana özel istediğin yerden yapıştırabildiğin bant ve bebeğin vücuduna uyumlu elastik bel bandı.
  • Belden sızmaları önleyen sıvı kaka bariyeri.
  • Bebeğin hareketlerine uyum sağlayan esnek bel bandı.
  • Bez ıslandığında renk değiştiren gösterge.

Sleepy Bebek Bezi

Sleepy bebek bezinin bedenleri 0-7 arasında değişir. Tüm boylarında ıslaklık göstergesi bulunur.

Diğer özellikleri ise şöyledir:

  • Sıvıyı uzun süre hapseder.
  • Yüksek emiciliğe sahiptir.
  • Saf su ile dokunur.
  • 3 parçaya bölünmüş cırt cırtlı özelliğiyle bebeğin göbeğinde baskı oluşturmaz ve hareket kolaylığı sağlar.
  • Losyonlu yapısıyla bebeğin cildine tahriş yapmaz.

Canbebe Bebek Bezi

Canbebe geniş emici tabakası ve daha fazla emici tanecik özelliği bulunan Flexfit teknolojisiyle öne çıkıyor.

  • Flexfit teknolojisiyle daha ince bir yapıya sahip.
  • Sıvıyı emdiğinde şekil değiştirmez. Sarkma ve sertlik yapmaz, bebeğin hareketlerini kısıtlamaz.
  • Ön ve arka bariyerler sızıntıları engeller.
  • Göbek oyuntusu sayesinde yenidoğan bebeğin göbek bağına baskı yapmaz ve bebeğin rahat hareket etmesini sağlar.

Evy Bebek Bezi

Flexdry özelliğiyle üretilir ve bebeğe maksimum düzeyde kuruluk sağlar.

Diğer özelliklerine gelince…

  • Hipoalerjenik ve hassas ciltlere uygundur.
  • Pamuksu yüzeyi bebeğe nefes aldırır.
  • İkili sızdırmazlık dokusu pişiği önler.
  • Boydan boya emici bölgesi ıslaklık ile baş etmede etkilidir.
  • Esnek yan bantları bebeğin hareket kabiliyetini destekler.

Hangi Marka Bebek Bezi Daha İyi?

Piyasada pek çok bez markası ve bu markaların pek çok farklı ürünü var. Her biri ortak özelliklerinin yanı sıra farklı avantajlarıyla tercih ediliyor.

Bez, bebeğin ilk saatlerinden tuvalet eğitimi aşamasına ve hatta daha sonrasına kadar bebeğe eşlik eden bir ürün. Bu nedenle seçiminde pek çok kriterin göz önüne alınması gerekiyor.

Bu noktada hangi marka bebek bezinin daha iyi olduğunu söylemek güç.

Piyasadaki en bilinen ve en deneyimli ürünlere bile yazılmış şikayetleri okumak mümkün. Çünkü bu gibi seçimler son derece öznel ve tercihlerde bebeğin ihtiyaçları ile ailenin beklentileri rol oynuyor.

Şimdi bez seçiminde etkili olabilecek kriterlere göz atalım.

Bebeğin konforu

Bez seçimini doğrudan etkileyen bir konu. Beziyle rahat edemeyen bebek huzursuz ve mutsuz olur. Düşünsenize, 24 saat boyunca neredeyse kesintisiz bir biçimde bebeğin tenini saran bir üründen söz ediyoruz.

Konforu etkileyen pek çok unsur var. Bunlar:

Bezin boyutu: Markalar uluslararası standartlara göre numaralandırma yapsa da kilo ve boya göre numara konusunda farklılıklar gözlenebiliyor. Örneğin bir bebek herhangi bir markanın 3 numaralı beziyle rahat edebilirken, başka bir markada 3 numara bebeğe küçük ya da büyük gelebiliyor. Bu durum ancak deneme yanılma yöntemiyle anlaşılabilir.

Kuruluk ve emicilik: Bebeğin sürekli ıslaklık hissi ile yaşadığını düşünsenize… Bu nedenle seçtiğiniz bezin sıvıyı hapsetmesi ve uzun süreli kuruluk sağlaması bebeğin huzuru ve konforu açısından çok önemli. Özellikle gece uykularında fark yaratan bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Kuruluk ve emicilik birbiriyle bağlantılı özellikler. Yüksek emicilik gücü sıvıyı hapsetmeyi mümkün kılıyor. Bu da kuruluk hissi yaratıyor. böylece pişik ve cilt tahrişlerinin de önüne geçmek mümkün oluyor.

Bezin içeriğinin temiz olması: Bez doğrudan bebeğin cildine temas eden, üstelik de bunu uzun süre yapan bir ürün. Bebek cildi son derece hassas. Bazı bebeklerinki ise ekstra hassas. Bu nedenle bezin paraben, alkol, parfüm, klor içermemesi, kimyasallardan mümkün olduğunca uzak üretilmiş olması önemli. Bu noktada ürünün çeşitli güvenlik testlerinden geçmiş ve klinik olarak test edilmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Yumuşaklık: Bezin dokusunun bebeğin cildi kadar yumuşak olması çok önemli. Gün boyu bebeğin teninin değdiği bez, yumuşaklığıyla bebeği korumalı ve rahat ettirmeli.

Fiyat

Tabii ki bebek bezi seçimindeki önemli unsurlardan biri de fiyatları. Bir bebeğin ilk 1 yıldaki toplam bez ihtiyacının 2700 civarı olabildiği düşünüldüğünde, bebek bezine yapılan maddi yatırım da tüm ciddiyetiyle ortaya çıkıyor.

Kullanılan teknoloji

Bir bezin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri teknolojisidir. Kuruluğu, emiş gücünü, bebeğe sağladığı hareket kabiliyetini, inceliği ve böylece konforu sağlayan ileri teknolojilerdir.

 

Bebek Bezi Markalarının Numaraları ve Kiloları

Bebek bezi seçimindeki en önemli kriterlerden biri, bebeğin kilosuyla uyumlu numaradaki beze ulaşmaktır.

Markaların kiloya göre belirlediği numaralar birbirinden farklı olabilir.

Bebeğinize uygun büyüklükte bezi seçerken, her markanın numaralandırmasının farklı olabileceğini göz önünde bulundurun. Bebeğin kilosunu ve beden yapısını bilmek seçiminizi kolaylaştırır. Bu arada belki birkaç yanılmayı da göze almanız gerekebilir.

Aşağıda piyasadaki öne çıkan markaların kiloya göre numaralandırmalarını bulacaksınız.

 

Prima bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

4-8 kg

6-10 kg

9-14 kg

10-15 kg

11-16 kg

13-18 kg

15+ kg

Numara

1 numara

2 numara

3 numara

4 numara

4+ numara

5 numara

6 numara

7 numara

 

Huggies bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

4-7 kg

4-9 kg

7-14 kg

9-16 kg

11-25 kg

Numara

1 numara Yenidoğan

2 numara Mini

3 numara Midi

4 numara Maxi

4+ numara Maxi Plus

5 numara Junior

Molfix bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

3-6 kg

4-9 kg

7-14 kg

9-16 kg

11-18 kg

13-20 kg

15+ kg

Numara

1 numara Yenidoğan

2 numara Mini

3 numara Midi

4 numara Maxi

4+ numara Maxi Plus

5 numara Junior

5+ numara Junior Plus

6 numara Extra Large

 

Sleepy bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

3-6 kg

4-9 kg

5-10 kg

7-14 kg

9-16 kg

11-18 kg

13-20 kg

15-25 kg

17-27 kg

20-30 kg

Numara

1  Yenidoğan

2  Mini

3 Midi

3+ Midi Plus

4 Maxi

4+  Maxi Plus

5 Junior

5+ Junior Plus

6 XLarge

6+ Xlarge Plus

7

XX Large

 

 

Canbebe bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

3-6 kg

4-9 kg

7-14 kg

9-16 kg

11-18 kg

15-27 kg kg

17+ kg

Numara

1 numara Yenidoğan

2 numara Mini

3 numara Midi

4 numara Maxi

4+ numara Maxi Plus

5 numara Junior

6 numara XLarge

7 numara XXLarge

 

 

Baby Me bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

3-6 kg

4-9 kg

7-14 kg

11-18 kg

Numara

1 numara Yenidoğan

2 numara Mini

3 numara Midi

4 numara Maxi

5 numara Junior

 

 

Evy Baby bebek bezi numaraları ve kiloları

Kilo

2-5 kg

3-6 kg

5-9 kg

7-14 kg

11-18 kg

15+ kg

Numara

1 Yenidoğan

2 Mini

3 Midi

4 Maxi

5  Junior

5 Extra Large

 

Bebek Bezi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek bezi alırken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda bulacaksınız.

Bezin içeriği: Bez hassas bebek tenine, bebeğin ilk günlerinden itibaren uzun yıllar temas eden bir ürün. Bu nedenle içeriği önemli. Bebek cildinde klinik olarak test edilmiş, paraben, alkol, klor, SLS, parfüm gibi kimyasallardan uzak ürünler tercih etmeniz bebeğin cilt sağlığı açısından iyi olur.

Uzman onayı: Bir bebek bezinin farklı disiplinlerden uzmanlarca test edilip onaylanması güven yaratmalı.

Hijyen ve kalite standartlarına uygun üretim: Bebek bezinin hijyen ve kalite standartlarına uygun üretim aşamalarından geçmesi önemli bir unsur. Bu, kullanılan malzemelerin ve üretimde uygulanan yöntemlerin bebek sağlığı ve güvenliği için uygunluğunu belirler.

Yüksek emicilik ve kuruluk: Birbiriyle doğrudan bağlantılı bu iki özellik bebeğin konforunu belirler. Islak kalan bez bebeği huzursuz eder. Oysa yüksek emiş gücüne sahip bir bezde sıvı hızla hapsolur ve bebeğin cildinden uzaklaşır. Bu da pişiği, tahrişi önlediği gibi bebeğin huzurlu olmasını da sağlar. Bir bez ne kadar uzun süre kuru kalırsa bebek o kadar rahat eder.

Yumuşaklık: 24 saat sert bir bezle hangi bebek rahat eder? Yumuşaklık gerçekten önemli bir konu. İpek gibi yumuşak bir cilt bebeğin hareketlerini kısıtlamaz, konfor sağlar, huzurlu uyku uyumasına destek olur.

Bezin ergonomisi: Bezin bebeğin boyuna ve kilosuna uygunluğu, bebeğin hareketlerini desteklemesi, inceliği, nefes alması, yan bantlarının rahatlığı ergonomiyi belirler. Bebeğinizin bedeni için en uygun bez markası ve modelini muhtemelen birkaç denemeden sonra bulacaksınız. O yüzden başlangıçta küçük paketler almanızı tavsiye ederiz.

 

Bez Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bez alerjisi bebeklerde sık karşılaşılan bir durum.

Genellikle cilt hassasiyeti, bebeğin uzun süre ıslak kalması, bezin gereken sıklıkla değiştirilmemesi ve sürtünmeden kaynaklandığı düşünülür.

Mayo Klinik uzmanları bez alerjisinin belirtilerini şöyle sıralıyor:

  • Ciltteki semptomlar: Bebeğin bez bölgesindeki derinin kırmızı, yangılı görünümü. Buradaki döküntüler kaşıntıya neden olabilir.
  • Bebekte huysuzluk: Bebeğin, özellikle bez değişimi sırasında normale göre daha huzursuz olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bebek bez bölgesine dokunulduğunda ya da bez bölgesi yıkandığında huysuzlaşabilir, ağlayabilir.

 

Bebek Bezi Dermatiti

Bebek bezi dermatiti özellikle 9-12 ay arasındaki bebeklerde sık rastlanabilen bir durum.

Bezin temas ettiği bölgelerdeki parlak kırmızı görünüm şeklinde kendini belli eder. Bu döküntüler bebekte kaşıntıya neden olabilir.


Bebek bezi dermatitinin sebepleri

Pek çok etken bebek bezi dermatitine yol açabilir:

İdrar ve dışkı kaynaklı tahriş: Bebeğin uzun süre ıslak beze maruz kalması hassas cildini tahriş edebilir. Bebeğin bağırsak hareketlerinin sık olması, ishal gibi etkenler bez dermatitine yatkınlığı artırabilir.

Sürtünme veya silme: Bezin cildi çok sıkması dermatit etkenlerinden biridir. Ayrıca bebeğin bez bölgesini ovarak, bastırarak silmek de cilt hassasiyetini artırabilir.

Yeni bir ürüne karşı hassasiyet: Bebeğin cildi ıslak mendile, yeni bir bez markasına, deterjana ya da çamaşır yumuşatıcısına tepki verebilir. Ayrıca bebek pudraları, yağları ya da losyonlarındaki herhangi bir madde de hassasiyet yaratabilir.

Mikroorganizmalar: Bebeğin bez bölgesi savumasız ve hassastır. Çünkü bu bölge hep sıcak ve nemlidir. Bu durum mikroorganizmalar yani mantar ve bakteriler için mükemmel bir zemin oluşturur.

Yeni bir gıda: Bebekler katı gıda dönemine geçişte farklı gıdalarla tanışır. Böylece bebeğin dışkısının içeriği değişir. Bu durum bez dermatiti olasılığını artırabilir. Bebeğin beslenmesindeki değişim aynı zamanda dışkılama sıklığını da etkiler. Ki bu da bez dermatitine yol açabilir. Bebek anne sütüyle besleniyorsa, bebekte annenin yediklerine bağlı bez dermatiti gelişebilir.

Hassas cilt yapısı: Atopik dermatit ya da alerjik egzama gibi cilt sorunları olan bebekler bez dermatitine daha yatkın olabilir.

Antibiyotik kullanımı: Antibiyotikler hem iyi hem de kötü bakterileri öldürür. Bebek antibiyotik tedavisi gördüğünde maya mantarlarının oluşumunu denetleyen bakterileri bitirebilir. Bu durum maya mantarlarına dayalı bez dermatitine yol açabilir. Ayrıca antibiyotikler ishal riskini artırır. Antibiyotik kullanan annelerini emen bebeklerde de bez dermatiti riski yüksektir.


Bez dermatiti nasıl önlenir?

Bez dermatitini engellemenin en iyi yolu bebeğin bez bölgesini temiz ve kuru tutmak.

Aşağıda birkaç öneri daha bulacaksınız:

  • Bebeğin bezini sık sık değiştirin. Bebeğin uzun süre ıslak bezle kalmasını önleyin.
    Her alt değiştirmede bebeğin bez bölgesini ılık suyla temizleyin. Bunu ister lavaboda o bölgeyi yıkayarak ister ıslak bir bez veya pamukla silerek yapın. Mutlaka nazik olun. Bastırmadan ve ovmadan temizlik sağlayın.
  • Bebeğin altını temizledikten sonra kuruması için temiz bir havlu kullanın veya hava yoluyla kurumasını sağlayın.
  • Bezin bebeği sıkmadığından emin olun. Sıkı bez, bebeğin bez bölgesine hava akımını engeller. Böylece bu bölge hep nemli kalır. Ayrıca sıkı ve dar bez, sürtünmeye ve dolayısıyla tahrişe yol açar.
  • Bebeğin bez bölgesini sık sık havalandırın. Mümkünse öğle saatlerini “bezsiz saatler” olarak planlayın. Kazaları önlemek için bebeğin altına büyük bir havlu serin.
  • Bebeğin bez bölgesine, temiz içerikli bebek yağı veya losyonlarla bakım yapın. Pişik ve dermatit bariyerine sahip bebek bakım ürünleri bu konuda işinize yarayabilir.
  • Her alt değiştirmeden önce ve sonra ellerinizi mutlaka sabunla 20 saniye boyunca yıkayın. Böylece bakteri ve mikropların bebeğe, bebekten size veya varsa başka çocuklarınıza geçmesini engellersiniz.

 

Bezin Pişik Yaptığını Nasıl Anlarız?

Pişik bebeğin bez bölgesinde görülen kızarıklık ve kabartılardan oluşan bir cilt sorunudur. Kimi zaman iltihaplı yara veya açık yara olarak da karşımıza çıkabilir.

Bez kaynaklı pişiğin pek çok nedeni olabilir:

  • Hijyen eksikliği
  • Bezin yeterince sık değiştirilmemesi ve bez bölgesinin uzun süre ıslak kalması
  • Bebeğin bez bölgesinin yeterince hava almaması
  • Kalitesiz bez kullanılması
  • Bezin bebeğin bedenini sıkması sonucu oluşan sürtünme

Bezin pişik yaptığını iki yolla anlarız:

  • Bebeğin bez bölgesinde kırmızı cilt döküntüleri olur. Popoda, bez bölgesinin ön kısmında, kasıklarda yaygın kırmızı döküntüler görülebilir.
  • Pişik olan bezin huyu değişebilir. Pişik kaşınır, hafif bir yangıya sebep olabilir. Bunlar bebeğin rahatını bozar. Bebek uykuya dalmakta zorlanır. Huysuzlanır. Bez değişimine direnir. Pişik olan bölgeye dokunulduğunda ya da bu bölgenin suyla temasında bebeğin canı yanabilir.

Bezden kaynaklı pişiğin nedenlerine baktığımızda bez seçiminin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Bu yolla pişik oluşumunun önüne geçmek için yapılacaklar şöyledir:

  • Kullanılan bezin içeriğinin temiz olması
  • Bebeğin bedenine uygun bez seçimi
  • Bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak bez seçimi
  • Bez değiştirmeden önce ve değiştirdikten sonra ellerin sabunla iyice yıkanması
  • Bebeğin ihtiyacına göre bezini sık sık değiştirmek
  • Bez bölgesinin günün belli saatlerinde havalanmasına fırsat tanımak
  • Bez değişimi sırasında bez bölgesini ılık suyla nazikçe temizleyip kurulamak

Kullan At Bezin Faydaları ve Zararları

Yeni ebeveynin karar vermesi gereken pek çok konu arasında bez seçimi önemli bir yer tutuyor.

Pek çok ailenin bebek bakımında tercihi kullan at bezler. Çünkü bakım kolaylığı sağlıyorlar ve kullanımları çok kolay. Ancak tabii ki kullan at bezlerin de dezavantajları mevcut.

Aşağıda bu bezlere dair işinize yarayabileceğini düşündüğümüz avantaj ve dezavantajları derledik.


Kullan at bezin faydaları

Kullan at bezlerin en büyük faydası yetişkinler için bez değiştirme sürecini daha az stresli ve yönetilebilir hale getirmesi. Sağladığı hız da cabası.

Bakalım kullan at bezlerin daha ne faydaları var?

  • Tek kullanımlık olmaları: Kullan at bezler atılmak için üretilir. Temizleme, yıkama zorunlulukları yok. Böylece işinizi kolaylaştırır. Kirli bezi alır, düzgün bir şekilde kapatır ve çöp poşetine atarsınız. Bitti.
  • Kolaylık sağlamaları: Yeniden kullanılabilen bezler gibi yıkayana kadar saklama derdi yok. Yıkamak gerekmiyor. Hız sağlıyorlar. Bir sonraki bez değişimine kadar bez temizliği ile ilgili herhangi bir şey düşünmene gerek yok.
  • Daha hijyenik olmaları mümkün: Yıkanabilir bezin üzerindeki kakayı, yıkama öncesi temizlemeniz gerekir. Bezde çiş varsa sağa sola bulaşabilir. Ellerinize çiş ve kaka bulaşabilir. Yani el hijyeninde daha fazla dikkat gerekebilir. Kullan at bezler bu açıdan son derece avantaj sağlar.
  • Ciltte hassasiyet açısından daha avantajlı olabilirler: Kullan at bezlerde kullanılan teknoloji sayesinde bez sıvıyı hızla ve güçlü çekilde emer. Bezler genel olarak uzun süre kuruluk hissi vermek üzere üretilir. Bu da cilt tahrişlerinin önüne geçen bir durum yaratır. Oysa diğer bezler kumaş olduğu için sıvıyı hapsetmeleri mümkün değildir. Bebek daha uzun süre ıslak kalabilir.

Kullan at bezin zararları

Tabii ki kullan at bezlerin her yönüyle mükemmel olduğundan söz edemeyiz. Aşağıda bu bezlerin dezavantajlarını bulacaksınız.

  • Fiyat: Farklı fiyat aralıklarında pek çok marka seçeneği olsa da ortalama 2 yıl kullanılan kullan at bezlere yüklü bir bedel ödendiği bir gerçek. Düşünün bir bebek yılda ortalama 2700 bez kullanıyor.
  • Devasa atık: Herkesin derdi olmasa da bugün pek çok ebeveyn kullan at bezlerle yaratılan atık miktarının büyüklüğü karşısında son derece hassas. Geri dönüştürülemeyen bu bezlerle gezegene bırakılan yük çok fazla. Neyse ki son yıllarda biyolojik olarak bozunabilen bezler de üretiliyor. Daha pahalı birer seçenek olsalar da ekosistem açısından faydalılar.
  • Cilt hassasiyeti yaratabilirler: Zaten hassas olan bebek cildi bazı bebeklerde daha da hassas olabilir. Kullan at bezler çok katmanlı malzemelerden üretilir. Bu malzemelerden herhangi biri bebekte ciddi hassasiyete yol açabilir.

 


Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.

Kaynaklar: webmd.com, healthline.com, whattoexpect.com, babycenter.com, mayoclinic.org, raisingchildren.net.au, kidshealth.org

0 Shares
You May Also Like