Annenin kendine ve beslenmesine gösterdiği özen ve dikkat, bebeğin sağlığının temelini oluşturur.
Emziren annelerin en sık sorduğu sorulardan biri “ne yersem sütüm artar” ya da “özel bir diyet yapmama gerek var mı”dır. Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan makalede de anlatıldığı gibi aslında sütün kalitesi ve miktarı için annenin;
- Susadıkça su içmesi,
- Acıktıkça mevsiminde ve doğal ortamında yetişmiş sebze ve meyve yemesi,
- Güvenli ortamda yetiştirilmiş et tüketmesi yeterlidir.
Tüm bunlara ek olarak, annenin en büyük sorumluluğu ihtiyaçlarının farkına varıp, kendine özen göstermektir.
Boş kalori ve şekerden uzak sağlıklı ve dengeli beslenme fiziksel ve zihinsel sağlığın en önemli yapı taşı. Annenin yediği her şeyin süt yoluyla bebeğe de geçtiğini düşünürsek emziren annenin sorumluluğunun ne derece büyük olduğunu anlarız.
Aşağıda en önemli besin içeriklerini belirttiğimiz 29 yiyeceği bulacaksınız (çok önemli olduğundan suyu dahil etmeden yapamadık).
Anne sütü hakkında daha fazla bilgiyi “Anne Sütü Hakkında Temel Bilgiler ve En Çok Sorulan Sorular” yazımızda bulabilirsiniz.
Birkaçı dışında anne sütünü artırdıklarını kanıtlayan bir çalışma olmasa da nesillerdir anne sütünü artırmak için kullanılıyorlar. Bu yiyeceklerin mevsimine göre, doktorların önerdiği miktarlarda annenin günlük diyetinde yer alması annenin ve bebeğinin sağlığını destekler.
Su
Sütü artıran besinler konuşulduğunda genellikle sudan söz edilmez. Aslında su, emziren annenin temel maddesidir. Gün içinde susadıkça ya da belirli zaman dilimlerinde en az 2 lt su içmeye özen gösterin.
Stanford Üniversitesi annelerin beslenme listesinin en üst sırasında sıvı alımını belirtmiş, su tüketimini en önemli olarak birinici sırada belirtmiştir.
Beyaz Üzüm
Bilinen en iyi antioksidanlardan biridir. B, C, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir ve kükürt mineralleri sayesinde eşsiz bir besin kaynağıdır. Tüketim miktarında kontrollü davranmak kaydıyla öncelikli olarak emziren annelerin sütünü artırdığı, strese, yorgunluğa ve enfeksiyona iyi geldiği bilinir.
Hurma
Magnezyum, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. A vitamini açısından çok zengindir, ayrıca kalp sağlığında etkili çok sayıda mineral içerir. Annenin süt miktarını artırır, hazımsızlık ve sindirim sorunlarına iyi gelir.
İncir
Vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Demir eksikliğine iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır, kemikleri güçlendirir, anne sütünün yapımında olumlu etkileri vardır.
Kayısı
Hormonal dengesizliği gidermek açısından kayısıyı hem hamilelikte hem de doğumdan sonra tüketmek büyük fayda sağlar. Kalsiyum ve lif açısından zengindir. Sütü artırır. Yulaflı kahvaltınızın içine ekleyebilir ya da tek başına tüketebilirsiniz.
Dut ve Dut Kurusu
Demir ve kalsiyum bakımından çok zengindir. Ayrıca B1, B2 ve C vitaminlerini barındırır. Kan yapar, vücuda güç ve enerji verir, karaciğeri güçlendirir, ağız sağlığına iyi gelir.
Çilek
Bol miktarda fosfor ve demir içerir. B, C ve K vitamini açısından zengindir. Kanı temizler, diş etlerini güçlendirir, sakinleştirici etkisi vardır. Çok iyi bir antioksidandır.
Bal Kabağı
Çok iyi bir beta-karoten, C, K, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Omega-3 içerir. Metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, cilde yarar sağlar. Çorba, yemek ya da aperatif olarak çok lezzetlidir.
Kahverengi Pirinç
Bazı araştırmalar kahverengi pirincin anne sütünü artırmada etkili olduğunu söylüyor. Süt üretimini sağlayan hormonları uyarır. Enerji vererek anneye de büyük yarar sağlar. Yanında sebzeyle pilav ya da lapa olarak yenilebilir.
Ispanak ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojenler de süt miktarını artırır. Ayrıca koyu yeşil yapraklı bu sebzeler süt kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içeriği bakımından zengindir. Sağlık üzerinde sayısız yararları vardır.
Yeşil yapraklı tüm sebzeler Stanford Üniversitesi tarafından anne sütü ve kalitesini arttırmak için önerilmektedir.
Kuşkonmaz
A ve K vitaminleri açısından zengindir. Süt yapımını sağlamaktan sorumlu hormonu uyarır. Buharda haşlayarak yemeklerde, salatalarda ya da tek başına yiyebilirsiniz.
Kırmızı Pancar
Kan temizleyicidir. Süt üretimini artıran lifler ve sağlıklı mineraller açısından zengindir. Anne sütünün bebeğin kanını temizleyen özellik kazanmasında yardım eder. Çiğ ya da haşlanarak tüketilebilir.
Havuç
Havuçta bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunur. Fitoöstrojenler süt yapımını artırır. Ayrıca havuç iyi bir beta karoten kaynağıdır.
Tatlı Patates
Anneye enerji sağlayan karbonhidratlar açısından zengindir. Ayrıca bol miktarda C vitamini, B-kompleks ve magnezyum içerir. Tatlı patatesi farklı şekillerde pişirip yiyebilirsiniz.
Sarımsak
Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalığı riskini azaltır ve iyileştirici özellikleri vardır. Sarımsak sütün tadını ve kokusunu etkileyebilir. Bu nedenle ölçülü miktarda tüketmekte yarar var.
Kereviz
Potasyum ve sodyum deposudur. K ve A vitaminleri açısından zengindir. İyi bir antioksidan olup vücudu pek çok hastalığa karşı korur. Anne sütünü artırdığı gibi içindeki uçucu yağlar sayesinde sinir sistemini rahatlatır. Çiğ haliyle salata olarak ya da yemeği yapılarak tüketilir.
Nohut
Protein ve lif açısından zengin nohut, herkes için son derece sağlıklı bir besindir. Ancak B vitamini kompleksi olması ve kalsiyum içermesiyle süt veren annenin baştacıdır. Yalnız gaz yapabildiği için tüketiminde dikkatli olmak gerekir.
Dereotu
Magnezyum, demir ve kalsiyum açısından zengin olması dereotunu emziren annenin beslenmesinin vazgeçilmezi yapar. Her şekilde, salatalarda, yemeklerde tüketmek mümkün.
Fesleğen
K vitamini kaynağı. Sindirim sistemini düzenler, sakinleştirici etkisi vardır. Salatalarınıza ekleyebilir, çayını içebilirsiniz.
Sumak
C vitamini deposudur ve antioksidanlar açısından zengindir. Sütü artırır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Salata ve yemeklere lezzet katar.
Kimyon Tohumu
Süt yapımını artırmanın yanı sıra sindirim sorunları, kabızlık, asidite ve şişkinlik konusunda yardımcıdır. Ayrıca içeriğindeki vitaminler ve kalsiyum açısından zengindir. Salatalara ekleyebilirsiniz. Suyun içine çay kaşığının ucuyla kimyon koyup içebilirsiniz.
Rezene
İçerdiği fitoöstrojenler nedeniyle süt yapımını ve sütün yağ içeriğini artırır. Bunun yanında iyi bir gaz gidericidir. Çay olarak tüketilebilir.
Halk arasında anne sütü yaptığı ve arttırdığı bilinen en popüler besinlerden birisidir.
Susam
Susam bebeğin gelişiminde önemli bir yapıtaşı olan kalsiyumu yüksek oranda içerir. Doğum sonrası annenin de hızlı iyileşme için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Susamı salatalara, yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Çemen Otu
Bebeğin zihinsel gelişiminde etkili olan Omega-3 yağı açısından zengindir. İçeriğinde beta karoten, B vitamini, demir ve kalsiyum bulunur. Çaya ya da sebze yemeklerine eklenebilir.
Yulaf
Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Sütü artırma özelliği vardır.
Arpa
Bazı çalışmalara göre arpanın içeriğindeki polisakkaritin annedeki süt yapıcı hormon olan prolaktin miktarını artırır. Salatasını yapabilirsiniz.
Köri Yaprakları
A, B ve C vitaminleri içerir. Bunun yanında fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko, manganez, bakır ve selenyum da bulundurur. Sindirimi kolaylaştırır, hücre yenilenmesini destekler, kan dolaşımını artırır. Yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Badem
E vitamini ve Omega-3 bakımından zengindir. Aynı zamanda çoklu doymamış yağlar içeren besleyici değerleri bademi bir süper gıda haline getirir. Dünyanın pek çok ülkesinde uzmanlar tarafından en iyi atıştırmalık olarak önerilir.
Somon
Taze somon bulabiliyorsanız beslenmenize dahil etmenizde büyük yarar var. Omega-3 yağ asitleri ve diğer yağ asitleri açısından zengindir. Bir süper gıdadır, annenin sütünün daha besleyici olmasını sağlar. Buharda, fırında ya da ızgara olarak tüketebilirsiniz.
Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.
2 comments
Comments are closed.