Bebek bakıcısı için detaylı tartışılmaz kural listesi

Bebek Bakıcınıza Belirtmeniz Gereken 20 Tartışılmaz Kural

1 Shares
0
0
1

Bebek bakıcısı, ebeveynlerin yokluğunda onlar adına çocukla ilgilenen, çocuğun ihtiyaçlarını karşılayan ve onu önemseyen kişidir.

Bebek bakıcısı ailenin belirlediği ihtiyaçlar ve sınırlar çerçevesinde işini yapar.

Aileler için uygun özellikte bebek bakıcısı seçimi zorlu bir süreçtir.

Bu yazıda bakıcı araştırmanızı ve seçiminizi kolaylaştırmak istedik. Bakıcıya belirtmeniz gereken 20 kuralı yazdık. Adayın bu kurallara uygun olması ve sahip çıkması iyi bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacaktır.

 

 

İlk Yardım Bilgisine Sahip Olması ya da Öğrenmeye Hazır Olması

Bebek bakımı ciddi bir iş ve ilk yardım bilgisi önemli bir konu.

Düşünün, boğazına birşey kaçan bebek karşısında sakinliğini koruyup uygun müdahaleyi yapan biri belki de bebeğin o anda hayatını kurtaracak.

Ya da hiç akla gelmeyecek bir kaza durumunda bakıcının kararlı ve bilgiye dayanan tutumu, bebeğin maddi manevi büyük zararlardan dönmesini sağlayacak.

Dileyelim ki tüm bebekler mutluluk ve sağlıkla büyüsün, başlarına hiçbir kaza gelmesin.

Ancak önlemlerimizi almakta ve hayatın getirebileceklerine mümkün olduğu ölçüde hazırlıklı olmakta fayda var.

Sözün özü, bakıcı adayınıza ilk yardım bilgisi ve sertifikası olup olmadığını sorun. Bu durumun öneminin altını çizin ve ona aldıracağınız bir ilk yardım eğitimi için gönüllü olup olmadığına bakın.

Bakıcıya yapacağınız yatırım çocuğunuza ve kendinize yatırım anlamına gelir. Buna önem verin.

Eve Yabancı Birini Almaması

Bu çok önemli bir kural.

Sizin yokluğunuzda bakıcının bir yakınını (size yabancı biri) evinize davet etmesi kolay kontrol edemeyeceğiniz durum.

Bu konuda net sınırlar çizmeli ve bakıcının, yokluğunuzda evinize hiçbir şekilde bir yabancıyı davet etmemesini sağlamalısınız.

Dünyanın en akıllı bebek ve çocuk video monitörü İnvidyo, bu konuda ailelerin en büyük destekçisi.

İnvidyo, yüz tanıma teknolojisi sayesinde evinizde üst düzey güvenlik sağlar. Tanıdığınız kişileri İnvidyo uygulamasında “güvenli” olarak etiketlediğinizde tanımadığınız birinin çocuğunuzun olduğu ortamda belirmesi durumunda cep telefonunuza anında “yabancı alarmı” gelir.

TV ve Teknoloji Sınırına Sadık Kalması

Çocukların, özellikle gelişimin çok hızlı olduğu ilk 3 yılda, minimun düzeyde TV ve teknolojiye maruz kalmasının önemi, günümüzde herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Fakat madalyonun diğer yüzünde şöyle bir durum var. TV ve tablet kullanırken bebek/çocuk adeta hipnotize olmuş gibi oturur ve bakımıyla ilgilenen yetişkine dinlenmek, işlerini yapmak için zaman tanır.

Ne yazık ki bu, bebek bakıcısının da rahatlık açısından tercih edebileceği bir durum olabilir.

Bakıcı evde yapılması gereken diğer işleri yapmak, dinlenmek ya da bebeğe bile isteye taviz vermek gibi nedenlerle TV ve tablet kullanımında sizin özeniniz dışında bir tutum sergileyebilir.

Bu nedenle bebeğin teknoloji sınırlaması ailenizde ne ölçüde ise bu konuda bakıcınızı bilgilendirin ve koyduğunuz bu kurala uyulmasının önemini belirtin.

Sosyal Medya Yasağına Uyması

Günümüzde sosyal medyanın ne kadar aktif kullanıldığını ve tehlikeli olabildiğini biliyoruz.

Bu konuda ikinci çocuğum doğduktan sonra, teknolojinin hızlı gelişimine de bağlı olarak, daha hassas olduğumu söylebilirim.

Öncelikle bakıcıma aile yaşamımın bana ve aile fertlerime özel ve mahrem bir alan olduğunu en başta belirtirim ki sonradan bu sınırların ihlal edilmesi durumuyla karşılaşmayayım.

Bu yüzden bakıcıya, aile bireylerimin içinde olduğu herhangi bir fotoğrafı veya videoyu telefonunda bulundurmaması; internette herhangi bir mecrada yayınlamaması gerektiğiyle ilgili hatırlatmaları mutlaka yaparım.

 

Disiplin Sınırlarına Uyması

Disiplin anlayışı kültür, ortam, aile gelenekleri ve hayat standartlarına göre farklılıklar gösterebilir.

Bu nedenle her ailenin disipline yaklaşımı farklıdır.

Ben öncelikle bakıcıya disiplin anlayışımı anlatmayı tercih ederim. Bana göre sınırımı bilen bakıcı, kendini olabilecekler konusunda daha konforlu hisseder.

Aynı zamanda 7 yaşındaki oğluma da bakıcıya tanıdığım yetkileri anlatırım.

Karşılıklı sınırları bilmek faydalı ve rahatlatıcıdır.

Fakat benden tavsiye… Bakıcıya, altını iyice çizerek, “çocuğun psikolojisine zarar verecek herhangi bir sözlü ya da fiziksel müdahalede bulunamayacağını, bağıramayacağını, çocuğu ödüllendirip cezalandıramayacağını” belirtmelisiniz.

İlk görüşme sırasında bakıcıdan, istenmeyen bir durum karşısında önceki deneyimlerine dayanarak nasıl davrandığını öğrenebilirsiniz. Fikirlerini sorabilirsiniz.

Bakıcıyla birlikte ortak bir tutum içinde olmak ve sınırlar çerçevesinde hareket etmek, çocuk açısından rahat ve tutarlı bir ortam sağlar.

Benim için disiplin sınırları, yaşa ve duruma göre değişir. Çocuklarımın özellikle bağırarak ya da ağlayarak isteklerini ifade etmeleri tolerans gösterebileceğim bir konu değil.

Bu gibi durumları şiddete asla başvurmadan şu şekilde çözüyorum: Büyük oğluma yaşı kadar “mola” veriyorum. 2 yaşındaki oğlumu ağlayarak, bağırarak birşey istediğinde kontrollü şekilde kendi haline bırakmayı tercih ediyorum.

Çocuklar kendileri için tanımlanan makul sınırlar içinde kendilerini daha rahat, güvende ve mutlu hisseder. Bu konuda bakıcı ile aynı yolda yürümek önemli.

 

Kaliteli Zaman Geçirmesi

Herkes çocuğunun bakıcıyla kaliteli zaman geçirmesini ister. Peki kaliteli zaman geçirmek ne demek?

Benim için kaliteli zaman birebir iletişim içinde olmayı, tüm dikkatini çocuğa vermeyi anlatıyor.

Bir bebek ya da çocuğa bütün gün bakarken sürekli kaliteli zaman geçirmekten söz etmek çok gerçekçi değil. Bunu bakıcıdan beklemek de ne derece doğru olur, emin değilim.

Ne var ki bakıcının görevi bebek/çocuğa bakmak. Gün içinde kaliteli zaman adına yapması gerekenleri ona anlatmalı ve bu konuda katılımcı olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

Bakıcı yapılması gereken işlere güvenlik ölçüsünde bebeğinizi dahil edebilir, oyun zamanı bebeğinizle tüm dikkatini ona vererek oynayabilir, onunla tatlı sohbetler edebilir.

Telefon Kullanımını Minimum Seviyeye Sınırlaması

Çoğunluğun akıllı telefonlara yapışık hayatlar yaşadığı malum. Bakıcınızın da çoğunluğa dahil olması muhtemel.

İşte bakıcınıza belirtmeniz gereken 20 önemli kural arasında yer alan çok önemli bir konu: Sadece gerektiğinde cep telefonu kullanımı.

Örneğin size birşey danışması gerektiğinde sizi aramalı, telefonu çaldığında cevap vermeli ve “işteyim, uygun değilim” diyerek konuyu hiç uzatmadan kapatmalı.

Yakın bir arkadaşımın başına gelen bir olaydan söz edeceğim. Bakıcı, arkadaşımın çocuğu uyurken kulağında kulaklık takılı bir biçimde telefonda konuşuyor ya da görüntülü görüşme yapıyor. O arada çocuk uyanıyor ve yatağının kenarındaki parmaklıklardan sarkıyor. Bakıcı hiçbir şeyin farkında değil, hiçbir şey duymuyor. İlgisi sürekli telefonda olduğu için çocuğu takip etme ihtiyacında değil ve saniyeler sonra çocuk yataktan düşüp kafasını yarıyor.

Çevremizde bunun gibi ne hikayeler var.

Bu nedenle önlemleri baştan almak, sıkı kuralları görüşme sırasında bakıcıya belirtmek önemli.

Bir de ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir bebek ve çocuk video monitörü gerçekten hayatınızı kolaylaştırır.

Dünyanın en akıllı bebek ve çocuk monitörü İnvidyo, bakıcı kontrolü konusundaki ihtiyacınızda size akıllı özellikleriyle yardımcı olabilecek gelişmiş bir ürün.

Dışarı Çıkma Kısıtlamasına Uyması

Deneyimi olmayan veya sizinle yeni çalışmaya başlayan bakıcıya dışarı çıkma kısıtlaması koymalısınız.

Yeni çalışmaya başladığınız bakıcı için en önemli konulardan biri de bu.

Çocuğunuza dışarıda nasıl davranacak? Parkta, markette neye ne kadar izin verecek? Çocuğun giyimi konusunda dikkat etmesi gerekenler neler? Çocuğa hava aldırma çabası içinde uyku düzenini nasıl sağlayacak? Tüm bunlar bebek bakımında öncelikli konular arasında.

Bu nedenle başlangıçta, çocuğunuza ve düzeninize alışıncaya kadar bakıcıyla dışarıya çıkmak konusunda birlikte hareket etmeniz ve bakıcıya örnek olmanız önemli.

Yardım İstemekten Çekinmemesi

Gerektiğinde yardım istemeyi bilmek bir deneyim ve tutum meselesi.

Yaşanan durumun yardım istemeyi gerektirecek bir durum olduğuna hızlıca karar vermek; kişinin kendini tanımasını, koşulları karşılayıp karşılayamayacağını bilmesini gerektirir. Yani burada hızlı bir analiz devreye girer.

Herkesten ya da yeni tanımaya başladığınız birinden bunu beklemek pek doğru olmayabilir. Peki ne yapabilirsiniz?

Bakıcınıza yardım almasını gerektiren durumları listeleyin. Yardım istemenin öneminden söz edin. Yardım için hemen arayabileceği kişilerin adlarını ve telefon numaralarını yazılı olarak verin.

Banyo Zamanına Uyması

Banyo, ebeveyn ile bebek arasındaki bağı güçlendirebilecek özel bir zaman dilimi.

Ancak bazen koşullar bakıcının bebekle bu özel zaman dilimini paylaşmasını gerektirebilir.

Rutinler her ailede farklıdır. Bebeğin uyku rutininde banyo varsa ve ebeveyn olarak bu rutine uyum sağlayamadığınız bir dönemdeyseniz bakıcıdan bu konuda destek almanız gerekebilir.

Bakıcıdan banyo konusundaki görüşlerini ve bu konudaki yeterliliğini öğrenmeye çalışın. Bebeğe banyo yaptırabileceğine güvenirseniz, uyguladığınız yöntemi ve bakıcının dikkat etmesi gerekenleri anlatın.

İlk banyoyu birlikte yaptırıp deneyim paylaşımında bulunun.

Dikkatinin Çocukta Olması Gerektiğini Bilmesi

Bebek/çocuk bakımında temel unsur, dikkatini vermek.

Evinizde çocuğunuz için tüm güvenlik koşullarını sağlamış olsanız da bebek/çocuk bakımında bakıcının dikkatli olması çok önemli.

Bu konuda taleplerinizi bakıcınızla mutlaka konuşun. Önceliklerinizi anlatıp öneminin altını çizin.

Yemek Zamanına Dikkat Etmesi

Rutinler bir çocuğun hayatında çok önemlidir.

İhtiyaçları rutinlere bağlı olarak karşılanan çocuk, kendini hem güvende hisseder hem de sevildiğini, önemsendiğini bilir.

Doğumundan itibaren oluşturduğunuz ve yaş döneminin ihtiyacına yönelik olarak uyarlamalar yaptığınız beslenme rutinleri bakıcınızın özen göstermesi, dikkatli olması gereken konular.

Bebek beslenme düzenine ebeveynlerinin evde olmadığı zamanlarda da devam edebilmelidir. Bunu sağlamak için bakıcınızla günlük rutinleri paylaşın. Bu rutinlere uymasının önemi hakkında bakıcıyı bilgilendirin ve onu takip edin.

Ev Kazalarına Dair Dikkatli Olması

Ev kazaları özellikle çocuklar için büyük tehdit oluşturur.

Bu nedenle bilinçli bir şekilde önlem almak, belki de bu konuda profesyonel birilerinden destek istemek yerinde olur.

Peki nedir bu ev kazaları?

Temizlik Malzemeleri Sebebiyle Yaşanabilecek Kazalar: Deterjanlar ve yüksek oranda kimyasal içeren lavabo açıcılar ağıza alındıktan sonra geriye dönüşü zor sonuçlar doğurabilir.

Bu sebeple bakıcı, temizlik malzemelerinin çocuğun ulaşamayacağı bir yerde bulunduğundan emin olmalıdır. Bu konuda kesin uyarılarınızı mutlaka yapın.

Yürüteç Kullanımı Sırasında Yaşanabilecek Kazalar: Yürüteç kullanımı ayrı bir yazı konusu. Ama şu da bir gerçek ki bazı aileler yürüteç kullanıyor ve çok da memnunlar.

Araştırmalar yürüteç kullanılan evlerde kazaların yaşanabileceğinden söz ediyor. Bu nedenle yürüteç kullanımı sırasında bakıcının tüm dikkatiyle çocuğun yanında olması önemli. Ayrıca o anda kullanılmayan yürüteç çocuğun ulaşamayacağı bir odaya konulmalı, odanın kapısı da kapatılmalıdır.

Bu konuda bakıcınıza uyarılarınızı yapmayı ihmal etmeyin.

Yabancı Cisimler Sebebiyle Yaşanabilecek Problemler: Çok duyarız, bebeğim az kalsın boğuluyordu diyen ebeveynleri ya da hastanede minik bir operasyonla bebeğin burnundan yabancı cisim çıkarma hikayelerini.

Katı gıdaya geçen bebeklerde en korkutucu olaylardan biri bebeğin soluk borusuna yemek kaçması riskidir ya da bebeğin yabancı birşeyi yutma, burnuna sokma girişiminde bulunmasıdır.

Bakıcıyı bebeğin yiyebileceği besinler ve büyüklükleri konusunda bilgilendirin. Bebeğin dönemine uygun olmayan küçük parçalı oyuncaklar konusunda uyarın.

Yanıklar: Sıcak süt, kaynayan su, yeni pişmiş yemek…

Çocuklar dokunarak tanımak ister. Bu nedenle bakıcınızı çocuğun yanmasına neden olabilecek unsurları ortada bırakmaması konusunda uyarın, örnekler verin.

 

Kesici-Delici Aletler Sebebiyle Yaralanma: Ev düzeninizde kesici-delici aletlerin çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmasına özen gösterin.

Bakıcınızı konuyla ilgili bilgilendirin. Ufak bir dikkatsizliğin yaratabileceği sonuçları anlatın.

Merdiven-Balkon Kazaları: Merdiven ve balkon bulunan çocuklu evlerde güvenlik kapılarının kullanımı önemlidir.

Bakıcınıza ev kapısını, balkon kapısını, merdiven kapılarını vb. yerleri kapatmak konusunda özenli olmasını, aksi takdirde geri dönüşü zor kazaların yaşanabileceğini mutlaka hatırlatın.

 

Düşme-Çarpma: Bir çocuk söz konusu olduğunda düşme ve çarpmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle hasarı en aza indirebilecek önlemleri almak gerekir.

Ev içinde keskin köşelerin yumuşatılması, ortamın güvenli hale getirilmesi önemlidir.

Bakıcıyı evin düzeni konusunda bilgilendirmeniz, bebeğinizin sağlığı ve güvenliği için aldığınız önlemlere uyması konusunda teşvik etmeniz gerekir.

Boğulmalar: Bir çocuk söz konusu olduğunda ortada bırakılan yarısına kadar su dolu bir temizlik kovası bile risk yaratabilir.

Boğulma riskine karşı gerekli önlemleri almalı, bakıcınızı bu önlemleri uygulamak ve dikkatli olmak konusunda uyarmalısınız.

Doğalgaz düğmeleri, plastik torbalar, ipler, kablolar çocuğun dikkatini çekebilecek; kazaya sebebiyet verebilecek unsurlar. Lütfen önlemlerinizi alın.

 

Güvenli Bağlanma İhtiyacına Karşılık Vermesi

“Güvenli bağlanma, bebeğin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin anahtarıdır” diye anlattık Çocuk ve Yetişkin Arasında Güvenli Bağ Kurmak yazımızda.

Bağlanma bebeğin, bakım veren kişinin gözetimi altında derin ve daimi güven geliştirmesi durumudur.

Önemi açık. Bebeğe anne ve babanın yokluğunda bakım veren kişi bakıcı ise güvenli bağ kurabilmesinin yollarını ona anlatmalısınız.

Peki nedir bunlar?

Yazımızda çok detaylı anlattık.

  • Bebeğin ihtiyaçlarını zamanında karşılamak
  • Göz teması kurmak
  • Masaj yapmak
  • Ağlamalarına zamanında ve sakince cevap vermek

Bir bakıcı bunları tüm şefkatiyle yaparsa, daha ne isteyelim değil mi?

Rutinlere Uyması

Rutinler bebek ve çocukların hayatında çok önemli yer tutar.

Evde rutine bağlı bir düzen olduğunda karmaşa ortadan kalkar. Bebeğin biyolojik saati bu düzene uyumlanır, ev içinde bir düzen sağlanır. Durum bebek kadar evin yetişkinleri açısından da faydalı bir hal alır.

bebek belİrlİ bİr düzende BAKIM GÖRDÜĞÜNDE bİr sonrakİ adımda nelerle karşılaşacağını anlar, daha huzurlu ve dİngİn olur.

Bebeğin rahat ve huzurlu olması evin genel havasını da olumlu etkiler. 

İşte bu nedenle bebek bakıcınızın rutinlere uyum sağlaması önemli. Bakıcı, evdeki düzeni devam ettirmek ve bebeğin rutinlerini yerine getirmek konusunda sizinle işbirliği içinde olmalıdır.

İzin Alma Alışkanlığı Olması

Her ailenin sınırları ve kuralları farklıdır.

Ailenize yeni katılan bir bakıcıdan hemen bu kural ve sınırlara adapte olmasını bekleyemezsiniz. Kısa da olsa zaman tanımanız gerekebilir.

Ancak başlangıç için önemli olan ne biliyor musunuz? Ailenizin alışkanlıklarını, kurallarını bakıcıya iyi anlatmak ve işbirliğine gönüllü olup olmadığını anlamak.

İzin almak, izin almak gereken durumların farkında olmak çok önemli. İşte uyum, bebeğin bakımında gönül rahatlığıyla işbirliği içinde olabilmek buralardan doğuyor.

İzinsiz İlaç Kullanmaması

İlaç kullanımı hayati önem taşıyan bir konudur.

Doktor gözetiminde ve bilinçli yapılması gerekir.

Bebek ve çocuklarda yanlış ve sorumsuz ilaç kullanımı bağışıklıktan organ zararlarına kadar istenmeyen pek çok sonuç doğurabilir.

Bir bakıcı doktor kontrolünde ilaç tedavisi devam eden bir bebeğin ya da çocuğun ilaç saatlerine özen göstermelidir.

Her ne olursa olsun aileden izin almadan çocuğun ilaç saatlerinde değişiklik yapmamalı, ailenin bilgisi olmadan çocuğa ilaç vermemelidir.

Konunun önemini bakıcınıza iyice anlatmalı, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının doğurabileceği sonuçlarla ilgili kendisini bilgilendirmelisiniz.

Bebeği Uykudayken Kontrol Etmesi

Ebeveyn olarak eminiz bebeğinizi ya da çocuğunuzu uykudayken kontrol ediyorsunuz.

Belki de binbir güçlükle uyuttunuz ve tek hedefiniz o uyurken biraz dinlenmek.

Ama yine de arada gidip kontrol ediyor, üstü açıldı mı, karyolanın parmaklıklarına eli sıkıştı mı görmek istiyorsunuz, değil mi?

Özellikle Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riskinin olduğu ilk 1 yılda, bebek uyurken kontrol etmek önem taşıyor.

Ani Bebek Ölümü Sendromu yazımızda konuyla ilgili detaylı bilgiye yer verdik.

Bebek Uyku Kılavuzu da güvenli uyku kuralları için iyi bir kaynak.

Bakıcıya güvenli uyku kurallarını anlatmaya önem verin. Evde olmadığınızda bebeğin güvenli bir şekilde uykuya yatırıldığından emin olun.

Sigara ya da Alkol Kullanmaması

Bebeğin yanında sigara ya da alkol kullanımı kabul edilebilecek birşey değil.

Bakıcılık profesyonel bir meslek.

Nasıl ki siz işinize alkollü gitmiyor, sigara içmenin yasak olduğu kapalı ortamlarda sigara içmiyorsanız, bakıcı da bu konudaki sorumluluklarını almalı.

Bebeğinize bakacak kişinin alkol ve sigara bağımlılığı olmaması önemli.

Bakıcının özel hayatında sosyal içici olması ise onu ilgilendiren bir durum.

Ancak işini yapmak üzere sizin çatınız altına girdiği andan itibaren bir bakıcı sigara içmemek ve alkol kullanmamak kurallarına uymalıdır. Bu en temel gerekliliklerden biridir.

Sağlık Durumu Hakkında Doğru Bilgi Vermesi

Bakıcının kronik önemli bir sağlık sorunu olup olmadığı ve ilaç kullanıp kullanmadığı bilgisi çok önemli.

Bakıcı adayınızla mutlaka sağlık durumunu konuşun. Varsa, aldığı ilaçlarla ilgili bilgi edinin.

Çünkü biliyoruz ki bünyeye göre farklılıklar gösterse de bazı ilaçların yan etkileri ağır olabiliyor; bebek bakımında ihmallerin ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

Hiç tanımadığınız birine çocuğunuzu emanet etmeniz kolay değil. Biliyoruz. Ne var ki bazı şeyleri istesek de istemesek de yapmak durumunda kalabiliyoruz. Bu noktada belki de önemli olan farkındalıkla bilinçli seçimler yapabilmek.

Bakıcı seçimi ve takibi konusunda hazırladığımız Bebek Bakıcısı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler ve Bebek Bakıcısı Kılavuzu yazılarımız da iyi birer kaynak. Bu yazılarda hem deneyim paylaşıyor hem de seçimlerinizde yardımcı olabilecek bilgiler veriyoruz. İyi okumalar…

 


Umarım size fayda sağlayan bir içerik okuduğunuzu düşünüyorsunuzdur ve yorumlarınızla katkıda bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geliştirmemizi sağlayacaktır. Teşekkürler.

1 Shares
1 comment
  1. Merhabalar , yazdığınız bilgiler gerçektende çok faydalı , yazınızla alakalı olduğu için link bırakmak istedim , bakıcı arayan ailelere yardımcı olabilecek basit arayüzlü güzel bir site önermek istiyorum sizlere.
    Selamlar
    https://www.bakiciilan.net/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir